Cele mai căutate meserii în Danemarca, țara cu cei mai fericiți oameni din lume - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai căutate meserii în Danemarca, țara cu cei mai fericiți oameni din lume

Se pune mare preț pe echilibru, așa că munca în această țară nu înseamnă să stai zi-lumină la serviciu. Se pune preț pe eficiență și responsabilitate, astfel încât angajatul să își poată face treaba în orele de program, iar apoi să aibă timp pentru familie și viață socială.
Share this article

Țările nordice par, în ultimii ani, tot mai atractive pentru români și nu numai. Deși vremea nu este tocmai prietenoasă și atrăgătoare pentru cei învățați cu veri toride și zile leneșe petrecute în weekendurile călduroase, condițiile de viață, sistemele de sănătate și educație din aceste zone au, de multe ori, câștig de cauză. Dacă iei în calcul o mutare trebuie să știi însă și ce posibilități de muncă ai în astfel de locuri. Astăzi aflăm care sunt cele mai căutate meserii în Danemarca, dar și ce alte lucruri mai trebuie să iei în calcul dacă vrei să-ți duci viața acolo.

Cele mai căutate meserii în Danemarca – Lucrurile care contează în țara cu cei mai fericiți oameni din lume

Se vorbește des despre rețeta daneză a fericirii, despre lucrurile care fac din această țară una dintre cele mai interesante atunci când vine vorba să te muți în alt stat decât cel în care trăiești. Iar această rețetă este pe cât de simplă, pe atât de greu de realizat de alte țări. Pentru că, înainte de toate, este nevoie de un plan pe termen lung și de consecvență.

Danemarca are foarte bine puse la punct sistemele de sănătate, de educație și cel social, de protecție a locuitorilor săi. Se pune mare preț pe echilibru, așa că munca în această țară nu înseamnă să stai zi-lumină la serviciu. Se pune preț pe eficiență și responsabilitate, astfel încât angajatul să își poată face treaba în orele de program, iar apoi să aibă timp pentru familie și viață socială.

Sigur, toate acestea vin la pachet cu costuri de trai foarte ridicate și taxe pe măsură. Până la 60% din veniturile realizate în Danemarca se duc pe diverse impozite ale statului. Cu toate astea, salariile și, acolo unde este cazul, ajutoarele oferite te ajută să duci o viață decentă. Ține cont că aici și școala și mersul la medic sunt gratuite așa că nu stai cu stresul acestui gen de cheltuieli.

Mersul cu autoturismul aici este cu adevărat un lux. Este unul dintre motivele pentru care cei mai mulți danezi aleg să folosească metroul sau bicicleta. În plus, sportul este parte integrantă din viața lor, iar locuitorii au un respect crescut pentru mediu.

Deși limba engleză este cunoscută de cei mai mulți dintre localnici, este important să înveți daneza dacă vrei să te stabilești acolo. Nu te lăsa speriat de felul în care sună. Găsești la fața locului o mulțime de cursuri extrem de bine gândite și care te ajută să te adaptezi mai ușor la tot ce înseamnă limba daneză.

Cele mai căutate meserii în Danemarca – Cum arată piața muncii în cea mai fericită țară din lume

Danemarca este un punct important de distribuție pentru piața europeană, având exporturi consistente în domeniul farmaceutic și de echipament medical, de oțel și fier, dar și de textile sau electronice. Sectorul de servicii este însă cel ce domină piața muncii de aici.

Danezii se confruntă cu un deficit de competențe în domenii multiple precum ingineria, domeniul IT, medicină și sectorul de sănătate, dar și în educație. Așa că sunt la mare căutare oameni pentru job-uri precum medici, farmaciști, asistenți medicali, ingineri cu specializare în electrică sau energie, dar și în domeniul construcțiilor. Guvernul danez a realizat chiar un site unde sunt expuse locuri de muncă disponibile și condițiile de aplicare, așa că poți accesa relativ simplu un loc de muncă în această țară.

Danemarca este o țară modernă, nu e nimic nou în asta, așa că poți pune accent pe dezvoltarea paginii de LinkedIn și a conexiunilor în această zonă. Mulți dintre angajatori sunt foarte atenți la experiența și interesele prezentate aici și își aleg aplicanții în acest fel.

Condițiile de muncă sunt foarte bune în orice domeniu ai merge, colaborarea între Guvern și sindicate fiind una strânsă, menită să asigure drepturi egale pentru muncitori. Săptămâna de muncă are aici 37 de ore, nu 40 ca în România, iar angajatorii sunt destul de flexibili la cererile de program ale angajaților. Aceștia din urmă au dreptul la 5 săptămâni de concediu pe an, plus sărbătorile legale, 11 la număr.

Trebuie să știi că în această țară angajatorii au totuși mână liberă să angajeze sau să concedieze în funcție de nevoile și de fluctuațiile de pe piață. În același timp însă angajații sunt asigurați de un fond dedicat lor, astfel încât să se poată susține până își găsesc un nou loc de muncă.

Dacă nu ești convins că te poți adapta într-o țară ca Danemarca poți testa muncile sezoniere din sectorul turistic. Barurile, hotelurile și cluburile din orașele mari sau de interes turistic sunt destul de des în căutare de personal. Sau poți încerca sistemul ”au pair” care este foarte bine reglementat aici. Pentru îngrijirea casei și a copiilor unei familii primești cazare gratuită, o sumă de bani săptămânal și vei beneficia și de asigurare de sănătate.

Cetățenii Uniunii Europene nu au nevoie de permis de rezidență sau de muncă dacă vor să meargă în Danemarca în căutarea unui job. Cei care vor să stea mai mult de 3 luni însă trebuie să aplice la sosire pentru un certificat de înregistrare. Acesta te va ajuta să primești un număr de înregistrare civilă numit CPR, un card pentru asigurarea de sănătate și un cod fiscal, toate fiind obligatorii ca să primești acces la serviciile publice și să poți fi plătit.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora