fbpx

Căutare

Share this article

Dacă vorbim de cele mai controversate scandaluri din politică, ne gândim automat la Bill Clinton și Monica Lewinsky. Asta probabil pentru că a fost implicat însuși președintele american, însă vei fi șocat să afli că de-a lungul timpului au fost acuzații mult mai dure, unele de neimaginat, la adresa aleșilor poporului.

Propun să facem o trecere în revistă a celor mai controversate 10 scandaluri sexuale din politică:

Mark Stanford

Natura scandalului: o aventură sexuală ce a durat aproape un an.

Scandalul Stanford a început odată cu dispariția actorului principal. Se pare că guvernatorul de atunci al statului Carolina de Sud a plecat de acasă, într-un SUV negru, pe 18 iunie 2009 și a încetat să mai răspundă la telefonul său mobil și să mai răspundă la mesaje text și e-mailuri. A fost absent aproape o săptămână. Explicațiile s-au adunat: „scrie ceva”, a spus soția sa; se reîncărca după ce a pierdut o luptă politică, a spus purtătorul de cuvânt al său; făcea drumeții pe traseul Appalachian, a spus un apropiat. Când un reporter l-a încolțit pe Stanford pe un aeroport din Atlanta, pe 24 iunie, guvernatorul a dezvăluit că a fost în Buenos Aires. Stanford, în vârstă de 49 de ani, a susținut apoi o conferință de presă pentru a explica: a mers să viziteze o argentiniană cu care a avut o aventură. Cerându-și scuze soției și celor patru fii ai lor și sufocându-se în mod repetat în timp ce vorbea, Stanford a spus că și-a petrecut „ultimele cinci zile din viața mea plângând în Argentina” și a pus capăt relației de un an. Stanford, candidat la președinție în 2012, a spus că va demisiona din funcția de șef al Asociației Guvernatorilor Republicani.

Scandaluri sexuale din politică

Scandaluri sexuale din politică: John Ensign

Natura scandalului: a avut o relație cu o femeie din personalul de campanie

Pe 16 iunie 2009, senatorul de atunci al statului Nevada, John Ensign, a recunoscut brusc că a avut o aventură cu o fostă angajată a campaniei, Cindy Hampton, din decembrie 2007 până în august 2008. De ce dezvăluirea sinceră? The Las Vegas Sun a raportat pe 19 iunie că soțul lui Hampton, Doug – care a fost, de altfel, un fost consilier administrativ în biroul Senatului lui Ensign – a trimis o scrisoare către Fox News cu cinci zile înainte de conferința de presă a lui Ensign, cerând ajutor pentru a dezvălui „un comportament al senatorului”. „Conduita senatorului Ensign și urmărirea necruțătoare a soției mele au dus la demiterea noastră, în aprilie 2008”, ar fi scris Hampton. „Acțiunile senatorului Ensign ne-au ruinat viețile și carierele și ne-au lăsat familia în ruină”. Fox a negat acest lucru, iar biroul de comunicare al lui Ensign a spus că senatorul a fost ferm pentru că soții Hamptons încercau să stoarcă bani de la el. În orice caz, consecințele au continuat: cetățenii pentru responsabilitatea în etică din Washington au depus o plângere împotriva senatorului pe 24 iunie, susținând că acțiunile lui Ensign au încălcat regulile de etică ale Senatului și au cerut o anchetă în această afacere.

Scandaluri sexuale din politică

Senatorul David Vitter

Natura scandalului: A fost acuzat că a folosit serviciile damelor de companie ale D.C. Madam

Un susținător ferm al platformelor conservatoare, de la educația numai pentru abstinență până la interzicerea constituțională a căsătoriilor între persoane de același sex, senatorul republican din Louisiana se pare că nu a avut nicio problemă în a apela la damele de companie, deoarece s-a dezvăluit că numărul său de telefon se află pe o listă aparținând business-ului deținut de populara „D.C. Madam”. Revista Hustler a lui Larry Flynt a găsit numărul de telefon și a contactat biroul lui Vitter pentru a pune întrebări despre asta. A doua zi, Vitter și-a cerut scuze public pentru „păcatul său foarte grav”, dar a reușit să-și păstreze locul în Senat.

Scandaluri sexuale din politică

Scandaluri sexuale din politică: Kwame Kilpatrick

Natura scandalului: S-a demonstrat că a mințit în legătură cu o aventură avută cu un oficial al orașului

O investigație a Detroit Free Press a scos la iveală o serie lungă de mesaje text între primarul de la Detroit, Kwame Kilpatrick, și oficialul orașului Christine Beatty, dezvăluind o relație romantică pe care amândoi au negat-o în instanță, în timp ce depuneau mărturie într-un proces municipal. Ambii erau căsătoriți la momentul aventurii. În septembrie 2008, Kilpatrick a pledat vinovat pentru două capete de acuzare de obstrucționare a justiției și a acceptat să execute patru luni de închisoare. Anunțându-și demisia, Kilpatrick a rămas sfidător, proclamând: „Vreau să-ți spun, Detroit, că m-ai pregătit să revin”. Kilpatrick a fost eliberat în februarie 2009, cu doar câteva săptămâni înainte ca biroul grefierului din comitatul Wayne să lanseze — fără cenzură — cele aproximativ 1.400 de mesaje text pe care Kilpatrick și Beatty le-au schimbat prin intermediul pagerelor emise de oraș.

Scandaluri sexuale din politică

Larry Craig

Natura scandalului: A pledat vinovat pentru conduită imorală

Ziarul Roll Call din Washington a dezvăluit că, cu mai bine de două luni înainte, pe atunci senatorul Idaho, Larry Craig fusese arestat pe Aeroportul Internațional Mineapollis. Acest lucru se întâmpla înainte de a pleda vinovat pentru o acuzație contravențională de conduită dezordonată. Înregistrarea arestării lui Craig a zburat sub radarul presei locale și naționale, dar când Roll Call a raportat detaliile sordide, pe 27 august 2007, au explodat titlurile tabloidelor. Potrivit raportului poliției, Craig a intrat într-o baie de la aeroport, și-a băgat piciorul pe sub ușă, a făcut un gest cu mâna și și-a mutat piciorul sub peretele despărțitorului din baie, apăsându-l pe piciorul unui ofițer sub acoperire. „Am recunoscut acest lucru”, se arată în raportul poliției, „ca pe un semnal folosit de persoanele care doresc să se angajeze într-o conduită obscenă”. Abia după 19 zile după ce instanța a depus pledoaria de vinovăție a lui Craig, mass-media a aflat scandalul. La mai puțin de o săptămână mai târziu, Craig și-a anunțat intenția de a demisiona (deși mai târziu și-a retractat declarația și a spus că își va executa restul mandatului).

Scandaluri sexuale din politică

Scandaluri sexuale din politică: Barney Frank

Natura scandalului: o aventură cu un prostituat

Considerat pe scară largă drept unul dintre cei mai inteligenți și bine vorbiți membri ai Camerei Reprezentanților, Barney Frank, un congresman democrat de aproape 30 de ani și primul membru gay al Camerei, aproape și-a anulat cariera în 1989, după ce a avut o aventură cu Steve Gobie, un bărbat care își vindea serviciile sexuale. Deși Frank era singur la acea vreme – deci nu comitea adulter – el a plătit pe cineva pentru sex (cu fonduri personale), ceea ce este ilegal în statul său, Massachusetts. Dar proasta judecată nu s-a terminat aici. Frank l-a angajat pe Gobie să facă comisioane și i-a permis să locuiască în casa lui, unde, evident, Frank sperând să fie reabilitat și să renunțe la viața lui trăită în păcat. Singura problemă: Gobie a continuat să lucreze ca prostituat – din casa lui Frank.

Congresmanul a susținut că nu știa că locuința sa era folosită ca bordel și a spus că l-a dat afară pe Gobie odată ce a aflat ce făcea acolo. Disperat să-și demonstreze vinovăția limitată în acest caz, Frank a cerut o anchetă condusă de Comisia de etică a Camerei. În ciuda încercărilor fostului congresman din Idaho, Larry Craig, de a-l elimina pe congresmanul din Massachusetts, Frank a câștigat mai multe realegeri cu marje mari.

Scandaluri sexuale din politică

Bill Clinton

Natura scandalului: A avut o aventură cu Monica Lewinsky

În primele zile ale scandalului Clinton-Lewinsky, cele mai puternice dovezi au fost prezentate de Linda Tripp. O prietenă apropiată și confidentă a Monicăi Lewinsky, Tripp și-a înregistrat conversațiile cu stagiara de la Casa Albă – conversații care au dezvăluit detalii intime despre ceea ce Lewinsky a spus că este o aventură sexuală cu președintele. Aceste casete au fost cele care, atunci când au fost predate procurorului special Kenneth Starr în 1998, au condus la extinderea anchetei asupra presupusei relații dintre Clinton și Lewinsky, deschizând calea pentru un eventual vot de demitere din partea Camerei Reprezentanților.

Scandaluri sexuale din politică

Scandaluri sexuale din politică: Eliot Spitzer

Natura scandalului: șef peste o rețea de prostituție de înaltă clasă

Totul a început ca o investigație IRS. Când guvernatorul New York-ului de atunci a încercat să transfere peste 10.000 de dolari într-o afacere misterioasă cunoscută sub numele de Emperor’s Club, angajații de la North Fork Bank au devenit suspicioși. Sfatul lor a condus autoritățile federale la unul dintre cele mai șocante scandaluri sexuale din memoria recentă. Eliot „Luv Guv” Spitzer este același bărbat care și-a făcut un nume pe spatele urmăririi penale a rețelelor de prostituție ca procuror general din New York. Când New York Times a spus povestea despre întâlnirea lui Spitzer la hotel cu o prostituată de 1000 de dolari pe oră, pe nume Ashley Alexandra Dupré, pe 10 martie 2008, acesta și-a dat demisia două zile mai târziu. Când a fost întrebat în decembrie despre noua lui slujbă ca editorialist pentru Slate, Spitzer a spus: „Este nasol. Am fost guvernator”.

Scandaluri sexuale din politică

John Edwards

Natura scandalului: o aventură cu o fostă documentaristă de campanie

După luni în care a negat acuzațiile, fostul candidat la vicepreședinție a mărturisit, pe 8 august 2008, că a avut o aventură cu o actriță în vârstă de 42 de ani devenită documentarist politic, pe nume Rielle Hunter, pe care personalul lui Edwards a angajat-o să facă videoclipuri pentru campania lui. Într-o întorsătură potrivită pentru un episod cu Jerry Edwards, a cărui soție Elizabeth a fost diagnosticată în noiembrie 2004 cu cancer de sân incurabil, a negat vehement că ar fi tatăl copilului lui Hunter, așa cum se pretindea în raportul Enquirer, și s-a oferit să facă un test de paternitate. Deși nu a fost efectuat niciun test public de paternitate, Edwards a recunoscut în cele din urmă în 2010 că este tatăl fiicei lui Hunter. Într-un interviu acordat ABC News Nightline, Edwards a caracterizat aventura ca pe o „concentrare pe sine, un egoism, un narcisism” generat inevitabil de faptul că a devenit o personalitate politică națională de frunte (și poate că a primit o încurajare după ce a fost numit cel mai sexy politician de revista People, în 2000). Pe 3 iunie 2011, un mare juriu din Carolina de Nord l-a acuzat pe Edwards pentru șase infracțiuni privind utilizarea fondurilor de campanie pentru a acoperi afacerea. Elizabeth a murit în decembrie 2010.

Scandaluri sexuale din politică

Scandaluri sexuale din politică: Anthony Weiner

Natura scandalului: trimitea mesaje de natură sexuală pe rețelele de socializare și a mințit în legătură cu asta

Pe 27 mai 2011, reprezentantul New York-ului, Anthony Weiner a postat public pe Twitter o fotografie cu un penis (mai târziu a recunoscut că este al lui) unei femei de 21 de ani din Seattle. După ce și-a dat seama de greșeala sa (a vrut să trimită un mesaj direct fotografiei), congresmanul căsătorit a declarat presei că contul său de Twitter a fost spart. Democrații i-au oferit lui Weiner sprijinul, iar presa nu s-a ocupat de mediatizarea scandalului. Dar când bloggerul conservator Andrew Breitbart a pretins că posedă mai multe fotografii cu Weiner cu încărcătură sexuală și când Weiner însuși a evitat întrebările și a dat răspunsuri neconcludente într-o serie de interviuri, scandalul s-a dovedit prea senzațional pentru a se estompa. După 10 zile în care a negat că a trimis poza, Weiner a mărturisit în timpul unei conferințe de presă din 6 iunie că a trimis fotografia și că a avut relații online cu șase femei. Dar el a susținut că nu a întâlnit niciodată nicio femeie în persoană și nu a crezut că a încălcat vreo lege. Cu toate acestea, presiunea din partea Congresului a fost acerbă și pe 16 iunie Weiner și-a dat demisia.


Fotografiile din acest articol ne-au fost furnizate de Depositphotos.com și wikipedia

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO