Cele mai frumoase cascade din România, locuri pe care merită să le vezi măcar o dată în viață - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Una din cele mai frumoase cascade din România este Cascada Bigăr care se află în multe topuri pe primul loc al celor mai frumoase cascade din lume.

Încă din perioada comunistă am învățat la școală că țară ca a noastră, frumoasă și bogată, nu mai are nimeni. Bogată, nu știu ce să zic, nu prea mai e, mai degrabă s-a îndreptat către sărăcie, dar frumoasă rămâne cu siguranță. Iar printre frumusețile patriei, nu putem să trecem cu vederea cascadele. Având o regiune muntoasă destul de întinsă, căderile de apă sunt „ca la ele acasă” și pot fi observate la tot pasul. Însă, unele sunt de o frumusețe neasemuită. Împreună cu momondo.ro, am încercat să facem un top al celor mai frumoase cascade din România.

  1. Cascada Bigăr, județul Caraș-Severin

Probabil cea mai cunoscută cascadă din România este, așa cum spuneam, socotită și una din cele mai frumoase cascade din lume și de curând, a fost desemnată unică în lume. Până de curând putea fi vizitată cu greu pentru că nu exista cale de acces. Acest lucru s-a rezolvat datorită unor suflete bune care, pasionate de natură, au reușit să strângă bani pentru a facilita accesul celor peste 1000 de turiști săptămânal.

Descoperă.ro scrie că potrivit legendei, pe meleagurile Văii Almăjului, trăia o familie de ţărani, a cărei durere era lipsa unui urmaş. Într-o noapte, femeii i s-a arătat în vis o vrăjitoare care i-a spus că, doar dacă va bea apă de la izvorul de sub stânca aşezată la graniţa dintre lumi va rămâne însărcinată, precizând că dacă urmaşul va fi fată, acesteia nu-i va fi îngăduit să se îndrăgostească, altfel va muri. Femeia a băut apă, iar după o vreme a născut o fată deosebit de frumoasă, care s-a îndrăgostit de un băiat chipeş pe nume Bigăr. Fata fost închisă de tatăl ei în grota de deasupra izvorului dintre lumi, strigătele de disperare ale acesteia fiind auzite de vrăjitoarea care trăia în cealaltă lume, în Tărâmul Regăsirii Dorului. Înduplecată de suferinţa fetei, vrăjitoarea i-a transformat părul într-o cascadă pe care au început să alunece lacrimile ei. Legenda mai spune că flăcăul a venit şi s-a aruncat în apele cascadei, iar fata s-a stins odată cu el, dar s-au reîntâlnit în cealaltă lume, singurul loc în care iubirea lor se putea împlini.

Cascada Bigar

Citește și: Locuri rare din România. Un top al destinațiilor despre care nici nu știai că există în țara noastră


  1. Cascada Cailor, județul Maramureș

O frumusețe de cascadă a cărei apă se aruncă de la aproape 100 de metri înălțime creând o muzică specială, nu o poți vedea decât cu ceva efort. Pentru asta trebuie să străbați o cale lungă până în Maramureș, să-ți găsești cazare la poalele munților Rodnei, în stațiunea Borșa, iar a doua zi să te lupți cu un traseu nici foarte greu, dar nici ușor până la cascada Cailor, timp de mai bine de o oră. Sau poți să iei telecabina.

Cascada provine dintr-o căldare glaciară formată în munte din apele ce se adună de pe versanți, odată cu topirea zăpezilor. Legenda spune că această cascadă s-a format cu sute de ani în urmă când pe pășunile din jur oamenii își pășteau oile și caii. Atacați de urși, caii au fugit și au căzut în hău, iar apa reprezintă, de fapt, lacrimile păstorilor după animalele pierdute.

Cascada Cailor
  1. Cascada Duruitoarea, județul Neamț

Undeva în munții Ceahlău, mai exact în Parcul Național Ceahlău se află una dintre cele mai zgomotoase cascade. Până la ea ai de străbătut un traseu destul de greu, dar unul istoric, marcat de prin 1936 și pe care a umblat chiar Alexandru Vlahuță pentru a-și documenta „România Pitorească”.

Numele cascadei provine de la zgomotul asurzitor pe care îl provoacă această cădere masivă de apă, însă nu s-a găsit nici o legendă pentru ea, deși circulă sute de astfel de povești în Ceahlău.

Cascada Duruitoarea
  1. Cascada Bâlea, munții Făgăraș

Iată o altă cascadă de o frumusețe impresionantă pe care nu trebuie să o ratezi, deși trebuie să muncești ceva ca să ajungi la ea. În primul rând trebuie să-ți faci timp ca să străbați Transfăgărășanul și să ajungi la Cabana Bâlea lac. De aici, o iei pe jos, aproape vreo oră până la Bâlea lac ce pare un peisaj desprins din paradis. După ce dai cu ochii de cascadă, paradisul capătă alte valențe. Cascada Bâlea este una de-a dreptul impresionantă în orice anotimp. Vara, înconjurată de vegetație oferă un peisaj mirobolant, iar iarna, înghețată, o pată albă, translucidă pe munte, e ceva ce-ți taie răsuflarea. Un singur sfat: îmbracă-te bine, fie că e vară sau iarnă.

Cascada Bâlea
  1. Cascada Vălul Miresei, satul Răchițele, județul Cluj

În inima munților Apuseni, la vreo 65 de kilometri de Cluj Napoca, se află poate cea mai frumoasă cascadă din Transilvania. Cu o cădere de apă de aproape 30 de metri înălțime, peisajul este de o frumusețe ce-ți oprește respirația.

Legenda acestei cascade este una frumoasă, dar tristă. Se spune că în urmă cu mulți ani o mireasă a căzut de pe stânci în locul unde este cascada, iar voalul i-ar fi rămas agățat în acele stânci. Apoi nuntașii s-au oprit la locul tragediei și au început să plângă și așa s-a format Cascada Răchițele. În scenariile mult mai realiste, obiectivul poartă acest nume pentru că seamănă izbitor de mult cu un voal de mireasă.

Cascada Vălul Miresei, Răchițele, județul Cluj
  1. Cascada Beușnița, județul Caraș-Severin

Unele guri spun că Bigăr e nimic pe lângă frumusețea cascadei Beușnița. Ca să ajungi la ea trebuie să străbați Cheile Nerei, iar sfatul avizaților este să o faci la final de primăvară, început de vară, când este totul verde, verde și când ploile dau năvală învolburate peste treptele carpetate cu mușchi. Dacă ajungi aici, nu uita să te oprești și la lacul Ochiul Beiului, o frumoasă oglindă de apă, născută se pare din lacrimile unui luptător otoman.

Despre lac legenda spune că acesta s-a format din lacrimile fiului unui renumit bei, care şi-a plâns iubita omorâtă. Tânărul bei s-a îndrăgostit de fiica unui păstor, lucru care nu a fost pe placul tatălui lui, ce domnea peste acele ţinuturi. Acesta a ordonat ca fata să fie omorâtă.

Povestea cascadei Beuşniţei este legată de legenda Lacului Ochiul Beiului. Conform acesteia, apele spumoase ale cascadei reprezintă voalul de mireasă al păstoriţei îndrăgostite de bei.

Cascada Beușnița
  1. Cascada Văioaga, județul Caraș-Severin

Trei cele mai frumoase cascade din România se află în județul Caraș Severin. Deja mă întreb câte frumuseți trebuie să se ascundă în aceste locuri.

Cascada Văioaga se află chiar în drumul spre cascada Beușnița, din care va trebui să te abați vreo 3 kilometri, dar ai face bine să o faci pe jos ca să te poți bucura din plin de natura bogată din zonă.

Cascada Văioaga

În apropiere mai este și cascada Șușara, dar și multe alte căderi de apă mai mari sau mai mici, făcând din Valea Nerei un peisaj absolut superb.

Ar mai fi cascada Toplița, singura cascadă cu apă termală de la noi și a doua din Europa, undeva în județul Harghita, o cascadă a cărei apă își schimbă culoarea apei datorită rocii poroase calcaroase ce-i permite acest lucru.

Cascada Caraiman

Și ca să nu trecem cu ochii închiși, un alt obiectiv turistic este cascada caraiman din munții Bucegi. Poate vei auzi de ea sub numele de Cascada Fantomă și n-o să-ți vină să crezi că, o asemenea cantitate de H2O, căreia pare să nu poată să-i stea nimic în cale, se preface într-un firicel plăpând și timid de apă în alte perioade ale anului. Tot aici, puțin mai sus de Bușteni, se află cascada Urlătoarea, o altă cascadă zgomotoasă ce atrage turiștii cu urletele ei, nicidecum să-i gonească.

Cascada Urlătoarea
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO