Cele mai frumoase clădiri de anul trecut conform Anualei de Arhitectură 2016 - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cea mai importantă competiţie a domeniului din România, Anuala de Arhitectură 2016, a premiat anul acesta valori precum ecologia, inovaţia şi impactul social. La desemnarea câştigătorilor au participat arhitecţi străini şi români apreciaţi în mediul internaţional în zona construcţiilor, a dezvoltării urbane şi a designului.

Cea mai frumoasă clădire rezidenţială realizată anul trecut a fost desemnată o casă tradiţională din Alexandria, Teleorman.

Biroul ADNBA care a proiectat ansamblul Urban Spaces, câştigător al secţiunii „Locuinţe multifamilale” în 2014, a primit anul acesta o nominalizare pentru proiectul Batiştei Apartments, un bloc amplasat pe strada Aaron Florian.

Cel mai reuşit proiect de arhitectură corporate a fost desemnat sediul companiei Blum România.

Sediul biroului Capitel Avangarde amplasat pe Caimatei 10, lângă Bursa de Valori, a fost desemnat cel mai bun proiect de restaurare.

Un proiect de amenajare a Parcului Natural Văcăreşti a primit premiul secţiunii „Viziuni şi cercetări prin arhitectură”.

Lama Arhitecture, birou care a amenajat clădiri din Centrul Vechi precum cluburile Alt Shift şi Control sau restaurantul Pukka Tukka, a primit în 2016 două premii, pentru amenajarea interioară de la VanFruct, şi pentru o casă realizată pe un teren cu o lăţime de doar 4,5 metri.

În cadrul Anualei de Arhitectură la secţiunea „Arhitectură rezidenţială – locuinţe individuale”, susţinută de companie Wienerberger, Ordinul Arhitecţilor din România – filiala Bucureşti a oferit un premiu şi două nominalizări. „Casă de amintiri” este proiectul care a luat premiul secţiunii. Arhitectul Simona Pribeagu Schmid a propus un proiect de casă tradiţională amplasat pe locul unei clădiri mai vechi. Totul a fost realizat cu un buget redus.

Printre nominalizaţii acestei secţiuni se numără şi „Casa J”, un proiect de renovare a unei case vechi semnat de biroul Beros Abdul +. Casa pune foarte mult accent pe soluţii ecologice fiind dotată cu 40 mp de panouri fotovoltaice, panouri solare pentru încălzirea apei menajere, opţiuni de recuperare a apelor pluviale şi produse care să asigure o izolare termică optimă. Un alt nominalizat a fost studioul Lama Arhitecture care a reuşit să obţină o nominalizare la secţiunea „Arhitectură rezidenţială” cu un proiect de casă amplasat pe un teren cu o lăţime de doar 4,5 metri. La categoria locuinţe colective a fost acordată o nominalizare pentru proiectul Batiştei Apartments proiectat de ADNBA.

Anuala de Arhitectură Bucureşti 2016 a venit şi cu elemente de noutate, dincolo de competiţia de arhitectură propriu-zisă. Astfel, Ordinul Arhitecţilor din România – filiala Bucureşti, a întreprins lucrări de salvare a grădinii Casei Universitarilor – spaţiu de expunere a panourilor cu lucrările înscrise în concurs – , prin redescoperirea unor alei vechi îngropate în pământ, refacerea altora, precum şi reabilitarea unor dispozitive de loisir originale ale vechii grădini bucureştene.

Printr-o serie de intervenţii efectuate la nivelul dalajului, arhitecţii au transformat acest spaţiu într-o Gradină Alfabet inedită, unde pot fi descoperite 11 alfabete diferite din cultura universală traduse în alfabetul latin pornind de la limbajul semnelor Braille şi până la alfabetul chirilic, hindus, arab sau hieroglific. Astfel, Grădina Casei Universitarilor a devenit prima grădină din România în care poţi descoperi elemente din cultura altor civilizaţii.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora