Căutare

Share this article

Planeta noastră este pavată cu peste 18 milioane de kilometri de șosea așa că merită să aflăm care sunt cele mai frumoase drumuri din lume.

Din cei peste 18 milioane de kilometri de șosea, doar pe câteva drumuri merită să conduci pentru a avea o experiență incredibilă bazată pe factorii adrenalină, peisaj uluitor și aventură.

Unele drumuri sunt atât de frumoase încât au devenit ele însele destinații iconice pentru turiști. Interesant este că în acest top 10 al celor mai frumoase drumuri din lume se încadrează și o șosea românească.

  1. Cele mai frumoase drumuri din lume: Autostrada 1 de pe coasta Pacificului, California, SUA

Una dintre bijuteriile coroanei din sistemul național de drumuri pitorești din America, Autostrada Coastei Pacificului se întinde cu puțin peste 190 km, între Monterey și Golful Morro. Drumul îngust, cu două benzi, îmbrățișează stâncile impresionante din Coasta Centrală a Californiei, învârtindu-se peste valurile care se prăbușeau pe malul de jos. Unele dintre cele mai bune locuri de popas de-a lungul acestui drum de aproximativ cinci ore de mers cu mașina sunt Peninsula Monterey și Podul Bixby din Big Sur, cel mai fotografiat obiectiv din California.

Foto: iStock
  1. Cele mai frumoase drumuri din lume: Ruta 40, Argentina

Croindu-și drum din vârful țării și până în punctul cel mai sudic al Argentinei, Ruta 40 este cea mai lungă autostradă din lume, acoperind peste 4800 de kilometri. Cea mai mare parte a autostrăzii se desfășoară de-a lungul și, uneori, prin interiorul munților Anzi, trecând prin peisaje extraordinare și conectând 20 de parcuri naționale. Poate cea mai spectaculoasă priveliște (dacă vremea o permite) este cea a zonelor Fitzroy și Cerro Torres care se ivesc când vă apropiați de El Chalten în Patagonia de Sud.

Foto: iStock
  1. Cele mai frumoase drumuri din lume: Transfăgărășanul, România

Europa nu duce lipsă de drumuri montane cu peisaje spectaculoase, însă Transfăgărășanul pare că le întrece pe toate. Realizatorii emisiunii Top Gear au spus despre Transfăgărășan că este drumul care oferă cea mai bună experiență de condus fiind dotat cu viraje și curbe nesfârșite și cu tuneluri întunecate și înfricoșătoare (cel mai lung are peste 800 de metri lungime). Șoseaua șerpuită din Cârtișoara merge spre sud, spre Curtea de Argeș, apoi în zig-zag din Transilvania în Muntenia, iar ulterior urcă la 2.034 metri spre cel mai înalt vârf din România (Vârful Moldoveanu).

Foto: iStock
  1. Cele mai frumoase drumuri din lume: Șoseaua Going-to-the-Sun, Montana SUA

Șoseaua Going-to-the-Sun este un drum spectaculos de două benzi ce, pe o distanță de 80 de kilometri traversează de la est la vest Parcul Național Glacier. Drumul se așează pe lățimea parcului și traversează Continental Drive la o înălțime de 2025 de metri, prin pasul Logan.

Trece prin aproape toate tipurile de teren din parc, de la tundra alpină până la mari lacuri glaciare și păduri de cedru din văile de jos. În 1983 șoseaua Going-to-the-Sun a fost inclusă în Registrul Național al Locurilor Istorice ale SUA.

Foto: iStock
  1. Cele mai frumoase drumuri din lume: Coasta Amalfi, Italia

Coasta Amalfi este considerată pe scară largă cea mai pitorească zonă de coastă din Europa, un peisaj de munți falnici, înconjurați de mult verde, sate colorate în pastel, cu străzi pietruite, conace renascentiste și apele turcoise din Marea Tirrenă.

În 1997, pitorescul peisaj a primit pe bună dreptate un loc râvnit de pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Foto: iStock
  1. Cele mai frumoase drumuri din lume: Lysebotn Road, Norvegia

Lysebotn Road ce călătorește peste munții Rogalandului și Vest Agder, este considerat unul dintre cele mai uluitoare drumuri din Europa, deși este accesibil doar pe parcursul a 5 luni din an, când nu este zăpadă și se poate conduce în siguranță.

Drumul începe cu o ascensiune de 27 de viraje în ac de păr provocatoare și un procent mediu de urcare de 9,4% – până pe pereții abrupți ai Lysefjord, oferind vederi panoramice uimitoare.

Pentru a face lucrurile și mai interesante, drumul până la Lysebotn include un tunel lung de 1,1 km cu 3 viraje, precum și vederi incredibile, care vor așeza un zâmbet larg pe fața fiecărui pasionat de condus.

Foto: iStock
  1. Cele mai frumoase drumuri din lume: Icefields Parkway, Alberta, Canada

A călători pe Icefields Parkway înseamnă a experimenta una din comorile naționale ale Canadei și destinațiile cele mai frumoase.

Cu o întindere de 232 de kilometri prin inima Patrimoniului UNESCO al Munților Stâncoși canadieni, această călătorie de clasă mondială oferă acces la o vastă sălbăticie, de la lacuri de munte la ghețari antici și până la văi extinse.

Această rută specială trece prin parcurile naționale Banff și Jasper, afișând un peisaj unic și de neînlocuit, bogat în istorie și frumusețe naturală.

Foto: iStock
  1. Cele mai frumoase drumuri din lume: Autostrada Seward , Alaska, SUA

A vizita Alaska este o experiență la superlativ, profund personală, liniștită și inspirată, cu urși, gâște, balene, ghețari și munți peste tot.

Unul dintre punctele culminante ale unei călătorii în Alaska este trecerea prin peisajul spectaculos al Autostrăzii Seward ce leagă capitala statului Alaska de orașul de coastă Seward.

Primii 80 de kilometri se plimbă la baza munților Chugach și pe țărmul brațului Turnagain, unde nu este nimic neobișnuit să vezi balene beluga, oi Dall, cascade și vulturi.

Foto: iStock
  1. Cele mai frumoase drumuri din lume: Chapmans Peak Drive, Africa de Sud

Chapman’s Peak Drive cel mai spectaculos drum la mare din lume, se întinde de la Noordhoek la Hout Bay, pe coasta Atlanticului, în sud vestul Africii de Sud. Ruta este formată din numai 9 kilometri pe care sunt desenate 114 curbe ce stau la baza coastei stâncoase a vârfului Chapman (593 de metri).

Foto: iStock
  1. Cele mai frumoase drumuri din lume: Milford Road, Noua Zeelandă

Acesta este tipul de peisaj care le dă hobbiților vise umede și nu e de blamat. Șerpuind prin Parcul Național Fiordland, în inima Alpilor de sud, această șosea de 230 de kilometri lungime, este una cu adevărat epică. Drumul face parte din Autostrada statală 94 și conectează orașul Te Anau cu Milford Sound.

De-a lungul pitorescului Milford Road, călătorii ajung să vadă păduri tropicale extrem de frumoase, lacuri cristaline, cascade urlătoare, stânci puternice și culmi acoperite de zăpadă.

Foto: iStock
read
next
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO