EuropeTravel
Cele mai frumoase locuri din Thassos, admirate și recomandate de noi!
Ape de un turcoaz irezistibil, nisip fin, tocmai bun pentru construit castele uriașe, priveliști spectaculoase, plaje amenajate sau sălbatice, taverne cu fructe de mare și frappe-uri delicioase –  insula Thassos…
Cristina Bucur
|Reading time: 5 mins
sursa foto: istock
Ape de un turcoaz irezistibil, nisip fin, tocmai bun pentru construit castele uriașe, priveliști spectaculoase, plaje amenajate sau sălbatice, taverne cu fructe de mare și frappe-uri delicioase –  insula Thassos…
Cristina Bucur
|Reading time: 5 mins
Share this article

Ape de un turcoaz irezistibil, nisip fin, tocmai bun pentru construit castele uriașe, priveliști spectaculoase, plaje amenajate sau sălbatice, taverne cu fructe de mare și frappe-uri delicioase –  insula Thassos are, cu siguranță, farmecul ei. Nu degeaba mulți romani se întorc acolo an de an. Și eu am fost până acum de trei ori și, cu siguranță, mă voi mai întoarce. Nu am reușit să bifez decât o parte din cele mai frumoase locuri din Thassos, restul așteaptă să fie descoperite în vacanțele din anii următori.

Vezi și: O vacanţă altfel: 5 destinaţii enoturistice în Grecia

Nu sunt singura îndrăgostită de marea grecilor, de atmosfera de pe insulă sau de bucătăria lor tradițională. Aproape că nu am prieten care să nu fi fost măcar o dată pe această insulă încântătoare, îndrăgită în special de familiile cu copii mici. Pentru că intrarea în apă e lină, plajele sunt îngrijite, majoritatea cu nisip, nu cu pietre, nu sunt valuri, distanța față de România este destul de decentă (din București sunt circa 600 km), prețurile la cazare și mâncare sunt, de multe ori, mai bune ca pe litoralul nostru, este de înțeles de ce mulți preferă să își petreacă vacanța în Thassos.

În prima mea vacanță acolo, în 2014, am bifat, în mare, cele mai frumoase locuri din Thassos, dar cu siguranță mai sunt și alte “comori” de descoperit.

În top nu ai cum să nu incluzi plaje ca Marble Beach sau Paradise, satul Theologos sau priveliștea din vârful muntelui Ipsarion.

 Cele mai frumoase locuri din Thassos: Marble Beach

Nu poți să ajungi în Thassos și să nu mergi măcar o zi să faci plajă la Marble Beach. Este, poate, cea mai impresionantă plajă de pe insulă. Nu sunt multe locuri în lume în care poți sta la bronzat pe o plajă de marmură. Pietricelele albe de marmură care strălucesc în lumina soarelui creează un peisaj spectaculos. Apa are și ea o culoare de poveste – un albastru turcoaz de care nu ai cum să nu te îndrăgostești. Plaja Marble se află la 5 km de Limenas și este destul de micuță. De fapt, este una dintre cele mai agglomerate plaje din Thassos, așa că trebuie să ajungeți de dimineață ca să fiți siguri că mai prindeți un loc pe șezlong.

Cele mai frumoase locuri din Thassos: Satul Theologos

Satul Theologos nu trebuie nici el ratat dacă mergi în vacanță în Thassos. Eu nu am ajuns încă, dar la viitoarea vizită pe insulă cu siguranță că voi ajunge. Acolo simți cu adevărat atmosferă grecească autentică. Au fost mulți prieteni ai mei acolo, iar experiența i-a încântat.

sursa foto: istock

“Iubești liniștea, răcoarea într-o vară toridă, susurul apei de la o cișmea și zgomotul discret al pașilor pe o stradă pietruită? Iubești să-ți miroși mâna după ce ai trecut-o printr-o tufă de busuioc sau să te uimești de roșul sângeriu al mușcatelor din vase de lut arse, să prinzi raze de soare printre frunzele platanilor seculari? Poate iubești arhitectura realmente balcanică și culorile aproape ireale ale unor case, poate îți place să-ți alinți papilele gustative cu miere din care nu ai mai gustat în viața ta? Poate că ești înfometat și însetat și primești cu ospitalitate preparate cum numai grecii știu să le facă și le servești cu o porție de aer curat și o priveliște minunată? Poate îți place mirosul de cafea ce răzbate dintr-o tavernă unde localnicii se ceartă pe politică sau fotbal? Poate pur și simplu vrei să mângâi o pisică sau să scapi de aglomerația de pe plajă ? Satul Theologos este locul unde poți găsi toate astea”, povestește Valentin, despre sătucul fermecător din Thassos, pe care l-a vizitat împreună cu familia sa.

Cele mai frumoase locuri din Thassos: Plaja Makryammos

Deși este poate singura plajă unde trebuie să plătești accesul, ea fiind în cadrul unui complex superb de bungalow-ri, Markryammos merită toți bani. Nu este foarte scump accesul – în jur de 3-4 euro, iar șezlongurile se plătesc separat. Este o plajă dichisită cu nisip fin, apă minunată, restaurant și bar chiar lângă. Dacă te plimbi prin cadrul complexului, ai putea avea supriza să te întalnești, de exemplu, cu păunii care trăiesc acolo.

Cele mai frumoase locuri din Thassos: priveliștea din vârful Muntelui Ipsarion

Am admirat muntele Ipsarion de pe plaja din Skala Potamia, însă cei mai aventurieri pot să facă o drumeție până în vârful lui. Priveliștea este cu adevărat spectaculoasă de sus. “De pe vârful Ipsario (1204 m), cel mai înalt vârf din Thassos, ai acces la o panoramă aproape 360 de grade a insulei. Priveliștea e spectaculoasă, mai ales dacă vii, ca noi românii, dintr-o zonă cu litoral plat, așa cum e la noi. Accesul se poate face fie pe jos, într-o drumeție de câteva ore, în funcție de starea fizică a fiecăruia, cu plecare în traseu din zona satului Potamia ( în apropiere de Skala Potamia și Golden Beach), fie cu mașini offroad, în excursii organizate. Dacă la baza muntelui vegetația este aproape luxuriantă, cu copaci foarte bătrâni, izvoare dese și flora interesantă, spre vârf, peisajul devine arid, cu plante din ce în ce mai puține”, spune Andrei, care a plecat singur în această drumeție de câteva ore.

Cele mai frumoase locuri din Thassos: Plaja Paradise

Paradise Beach este una dintre plajele mele preferate din Thassos. Peisajul este spectaculos, iar apa divină. Este o plajă amenajată, cu vreo două terase, de unde poți comanda de băut și câte ceva de mâncat, gen sandvișuri sau hotdog. Șezlongurile se plătesc și se epuizează destul de repede, fiind una dintre cele mai populare plaje de pe insulă. Dacă vrei să prinzi loc, e ideal să ajungi până în ora 10.

Cele mai frumoase locuri din Thassos: La Giola

La Giola este unul din locurile care m-au impresionat cel mai tare în Thassos. Este o piscină naturală formată în stâncile de lângă mare. Nu este chiar ușor de ajuns și poate chiar nerecomandat dacă ești cu copii mici după tine. Poți ajunge cu mașina până într-un anumit punct, dar apoi e de parcurs o distanță maricică până la Giola, care poate fi obositoare, mai ales pe un soare dogoritor. Însă peisajul stâncos și o baie în această minune a naturii merită tot efortul.

 

EuropeTravel
Share this article