fbpx

Căutare

Share this article

Clădiri construite în stil gotic, străduțe medievale pe care să te pierzi într-o după amiază însorită, arome de turtă dulce, biserici vechi de secole, locuri încărcate de istorie – orașele Poloniei au atât de multe de oferit. Centrul istoric din Cracovia îi fascinează pe turiștii din întreaga lume, căsuțele din lemn din Chocholow, așezate față în față, sunt fermecătoare, clădirile colorate din Gdansk binedispun pe oricine. Iată care sunt cele mai frumoase orașe din Polonia:

Cele mai frumoase orașe din Polonia: Cracovia

Cracovia nu este doar unul dintre cele mai frumoase orașe din Polonia, ci din întreaga Europă. Fostă capitală a țării în perioada 1038-1569, Cracovia are unul dintre cele mai impresionante centre istorice, printre primele alese pentru lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Piața Centrală din Centrul Istoric este cea mai mare piață medievală europeană.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

#lastsummertrip #cracow #polishgirl #trip #vacation #summer

O postare distribuită de Adrianna (@ada98989) pe

Labririntul de străzi medievale, cafenelele fermecătoare, viața de noapte, la care se mai adaugă și arhitectura superbă a Bazilicii Sf. Măria  fac din Piața Centrală din Cracovia un loc de neratat, frecventat de atât de localnici, cât și de turiști. Orașul încărcat de istorie, care datează din secolul al VII-lea, este plin de monumente impresionante, biserici vechi și case construite în stil gotic. Castelul Wawel, construit în secolul XIV, este unul dintre punctele de atracție ale orașului.

Vezi și: Cele mai frumoase orașe din Austria

Cele mai frumoase orașe din Polonia: Chocholow

Localitatea Chocholow se află la 7 km de Zakopane și este cel mai bine conservată așezare de gurali din Polonia. Guralii, în traducere “munteni”, sunt o populație pastorală, de o etnitate distinctă, atât din punct de vedere cultural, cât și antropologic și lingvistic. Dialectul polonez pe care guralii îl vorbesc conține și cuvinte arhaice de origine română.

 

Vezi această postare pe Instagram

 

Bjergtur til Zakopane i 1150 m , med små landsbyer bygget i træ #zakopane #chocholow 🌞🏔🏚

O postare distribuită de leif andersen (@leifleif61) pe

Majoritatea caselor din această localitate au fost construite în secolul XIX, sunt concentrate pe o singură stradă principală și sunt așezate față în față. Construcțiile din lemn sunt în stil gotic și au un farmec special: de la detaliile sculptate pe ele la grădinile superbe care le înconjoară, aceste case deosebite sunt unul dintre principelele obiective turistice din Polonia.

Cele mai frumoase orașe din Polonia: Gdansk

Gdansk este unul dintre cele mai mari porturi ale Poloniei, fiind așezat la Marea Baltică. Impresionează cu centrul său istoric, de inspirație arhitecturală germană. Străduțe pietonale încântătoare, case colorate, arome de preparate tradiționale poloneze –  centrul vechi din Gdansk este o atracție pentru orice turist.

Istoria orașului este însă una destul de întunecată, fiind în mare parte distrus în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial. Dar majoritatea clădirilor istorice au fost reconstruite, Gdansk fiind și locul unde a pornit mișcarea “Solidaritatea”, cea care a stat la baza prăbușirii comunismului în Polonia.

În apropiere de Gdansk, se află și cea mai important importantă stațiune balneară a Poloniei, Sopot, cu plaje superbe și o viață de noapte care să mulțumească orice petrecăreț.

Cele mai frumoase orașe din Polonia: Łódź

Dintr-un oraș instrustrial, mândria perioadei socialiste, Lodz a suferit o transformare radicală, fiind astăzi unul dintre cele mai moderne și frumoase orașe ale Poloniei. Lodz este un important centru cultural și de afaceri. Fostele fabrici uriașe din oraș sunt transformate în galerii, centre comunitare, muzee sau săli de spectacole. Lodz impresionează și cu arhitectura sa, ieșind în evidență cu casele spectaculoase construite în trecut de cei mai bogați industriași din regiune.

Cele mai frumoase orașe din Polonia: Wrocław

Wrocław este unul dintre cele mai vizitate orașe ale Poloniei, așezat la sud  de Munții Trzebnica și la nord de Munții Sudeți, pe râul Odra. În Wrocław sunt numeroase canale, orașul fiind construit pe 12 insule, conectate între ele prin peste o sută de poduri.

“Veneția poloneză” impresionează cu casele sale colorate, cu centrul istoric plin de viață și cu catedralele care au supraviețuit din secolele trecute.

Cele mai frumoase orașe din Polonia: Toruń

Acest oraș medieval polonez este printre puținele care nu au fost distruse în timpul războiului. Torun este cunoscut prin faptul că este locul în care s-a născut celebrul astronom Copernic, dar și pentru preparatele sale delicioase din turtă dulce. Pofticioșii pot merge chiar la Muzeul de Turtă Dulce, unde își pot prepara singuri această delicatesă. Este un loc superb pentru o escapadă din marile orașe poloneze: te vei bucura de o zi relaxantă, într-un decor special. Construit în stil gotic, cu fortificații rămase încă de pe vremea cavalerilor teutoni, Torun este unul dintre cele mai turistice orașe ale Poloniei.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO