fbpx

Căutare

Share this article

Nu sunt ei cei mai înalți munți din România, dar Apusenii au un farmec aparte, pe care nu-l regăsești nicăieri în altă parte. Că o fi de la peisaje, că o fi de la oameni sau, mai bine spus, un amestec minunat între toate, cert este că zona aceasta e genul de loc unde te întorci și te tot întorci pentru că ai mereu ceva nou și frumos de descoperit. Cele mai frumoase sate din Apuseni sunt și ele o oază de bucurie pentru cei care le vizitează. Te ajută să cunoști mai bine obiceiurile locului și chiar să te întorci puțin în timp.

Rimetea este poate cel mai vizitat sat din Apuseni, mai ales că este catalogat drept unul dintre cele mai frumoase din România. Este și singurul ce a primit premiul Europa Nostra pentru conservarea patrimoniului cultural material. Ce-l face atât de special? Faptul că localnicii au înțeles cât de important este să păstreze nealterate tradițiile și locurile și au făcut eforturi considerabile în acest sens. 138 de case tradiționale secuiești, considerate la un anumit nivel ca fiind monumente istorice, au fost restaurate înainte de anii 2000 cu ajutorul unor ONG-uri din Ungaria, iar acum satul aflat la poalele Munților Trascăului arată ca unul de poveste. Casele zugrăvite în alb, străzile mărginite de pășuni, muzeul etnografic, localnicii cu poveștile lor și mâncarea gustoasă pe care ți-o pun pe masă, totul formează un întreg fermecător. Și dacă tot ajungi în Rimetea, vizitează și biserica fortificată construită în secolul al XVIII-lea restaurată și ea, ruinele cetății Trascăului, ridicată la final de secol XIII și, dacă ai chef de un pic de aventură și o panoramă senzațională, urcă pe Piatra Secuiului, de unde vei vedea valea în toată splendoarea ei.

Pătrăhăițești este un cătun ce aparține de stațiunea Arieșeni, poate una dintre cele mai izolate localități din Apuseni. Este așezat la peste 1200 de metri altitudine și este recunoscut pentru tradițiile păstrate aici neschimbate de sute de ani. Satul nu mai are o sută de locuitori în total, dar cei rămași te vor primi cu o căldură pe care în puține locuri o mai regăsești. Aici vei găsi meșteri extrem de pricepuți și vei putea vedea inclusiv cum lucrează, fie că vorbim de lemn sau țesături. Unul dintre localnici a făcut chiar și un mic muzeu etnografic pe care îți recomand să îl vizitezi dacă ajungi aici. Vei găsi piese de o măiestrie extraordinară. Iar dacă vrei să te bucuri mai mult timp de povestea locului poți face și o plimbare la Cascada Pătrăhăițești.

Roșia montană este, de departe, cel mai cunoscut sat din zona Apusenilor, dar departe de interese, exploatare și încercarea de protejare a locului, Roșia montană este un loc de poveste. A fost înființată în timpul domniei lui Traian ca localitate minieră, fiind una dintre cele mai vechi din Europa cu tradiție în exploatarea metalelor prețioase. Dar trecând peste bogățiile din adâncuri, Roșia montană este fascinantă datorită bogățiilor de la suprafața pământului: râul care străbate zona pare că este roșu datorită oxizilor de fier din pământ, tăurile – lacurile artificiale ce reușesc să întrerupă verdele ce acoperă dealurile și munții din zonă, centrul istoric marcat de casele aurarilor și cele 7 biserici de 5 culte diferite, galeriile romane vechi de 2000 de ani, Muzeul Mineritului, Muzeul Aurului, Muzeul Buciumanilor, Piatra Corbului, Piatra Căpcăunului sau Sfinxul Apusenilor, casele acoperite cu paie, răspândite pe dealurile de aici, Poiana cu narcise.

Casa de piatră este un cătun aflat la peste 1000 de metri altitudine, considerat a fi atracția principală a speologilor. În stâncile ce înconjoară satul se găsesc o mulțime de peșteri, unele accesibile publicului larg, altele care se lasă descoperite doar de specialiști, dar toate, pline de surprize și caracteristici unice. Nu departe de aici se găsește Ghețarul de la Vârtop, dar aceasta este doar una dintre frumusețile locului. Poți merge în zonă fie doar ca să te bucuri de câteva ore petrecute pe pajiștile pitorești, fie ca să simți pe deplin farmecul zonei și atunci te cazezi în casele localnicilor care te vor trata cu bunătățile făcute în bucătăriile lor și te vor fermeca cu vorba domoală și plină de înțelepciune.

Foto: calatoriilasingular.ro

Runcuri este tot un cătun aflat însă la poalele Munților Apuseni. Fie că nu ai ajuns să simți vreodată farmecul vieții la țară, alături de bunici, fie că îți e dor să mai simți căldura zilelor petrecute în acest fel, acesta este locul ideal. Casele tradiționale, arhaice, răspândite pe dealurile de aici au fost restaurate cu mare grijă pentru păstrarea identității locului. Poți să dormi aici și să te bucuri de încălzirea cu lemne sau poți chiar alege să-ți petreci noaptea în podul șurii, ca să guști din plin din viața de odinioară.

Foto: jurnalspiritual.eu

Valea verde este un sătuc răspândit și el pe culmile Apusenilor, un sat readus la viață de un profesor din Deva cu originile aici. Fascinat de viața simplă și curată dusă în acest loc, Ioan Sicoe a decis să păstreze zona în naturalețea ei și să invite turiștii să se bucure de frumusețea turismului ecologic. A amenajat câteva locuri de cazare și le deschide porțile tuturor celor dornici de liniște, frumos și tradiții.

Foto: Facebook Acasă la Valea Verde
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO