fbpx

Căutare

Share this article

Când spui Franţa spui Paris, artă şi croissante, spui Coasta de Azur cu ale ei ape turcoaz, spui Provence şi ale ei lanuri întinse de lavandă. Dar Franţa este mult mai mult decât atât şi merită descoperită în toată splendoarea ei. Iar zona rurală este absolut fascinantă. Clădirile încărcate de istorie, atmosfera liniştită şi pitorească au transformat satele de aici în zone turistice extrem de căutate, dar nu doar acestea au contat.

În 1982, Charles Ceyrac, primar în Collonges-la-Rouge, speriat de exodul tinerilor către oraşele mari şi din dorinţa de a creşte câştigurile localităţii sale şi nu numai, a pus bazele unei asociaţii numită „Les plus beaux villages de France”, „Cele mai frumoase sate din Franţa”. Condiţiile de a ajunge pe această listă erau ca localităţile aspirante să aibă mai puţin de 2000 de locuitori şi minim 2 monumente istorice sau locuri aflate în patrimoniul naţional. Iniţiativa a funcţionat, iar oamenii din întreaga lume au putut descoperi mai uşor zone pitoreşti din Franţa.

Cele mai frumoase sate din Franţa – Locronan, Finistère, Bretania

Cu sute de ani în urmă Locronan era una dintre localităţile de notorietate în producţia de cânepă şi fabricarea pânzelor folosite pentru navele cu vele. Situat în vârful unui deal, satul şi-a păstrat identitatea, la un loc cu casele medievale şi străzile pietruite. Traficul auto este complet interzis, transformând locul într-un vis al celor care adoră plimbările liniştite şi aerul curat.
Mai puţin de 800 de locuitori au rămas în Locronan, dar sătucul atrage anual mii de turişti şi nu numai. Regizorul Roman Polanski a filmat aici pelicula Tess, ecranizarea romanului Tess of the d`Urbervilles al lui Thomas Hardy.

Cele mai frumoase sate din Franţa – Flavigny-sur-Ozerain, Côte-d`Or, Burgundia

Un alt loc pe care nu ar trebui să-l ratezi în turul celor mai frumoase sate din Franţa este această mică localitate cu puţin peste 300 de locuitori, aflată într-o zonă de deal şi înconjurată de 3 râuri. Dacă ţi se pare că ai mai văzut-o undeva, aşa şi este. Aici a fost filmat Chocolat, filmul ai căror protagonişti sunt Johnny Depp şi Juliette Binoche. Într-o istorie mai veche şi mai puţin romantică, cu 2.000 de ani în urmă satul era ales de Iulius Cezar ca bază a armatei sale. Tot el ar fi adus aici anasonul, planta reprezentativă a zonei căreia îi simţi aroma de cum pui piciorul aici.

Cele mai frumoase sate din Franţa – Moustiers-Saint-Marie, Alpes-de-Haute-Provence

Situată în parcul natural Verdon, localitatea cu 700 de locuitori este recunoscută pentru ceramica realizată aici, multă vreme aceasta fiind principala sursă de venit. Acum turismul aduce şi el fonduri importante în buzunarele localnicilor, iar vizitatorii găsesc ateliere de ceramică la fiecare pas, aşa că pot încerca şi ei tainele meşteşugului.

Munţii stâncoşi, canionul, micile cascade şi casele medievale te transferă într-o altă epocă, invitându-te la visare. Piesa centrală a sătucului este biserica Notre-Dame, ridicată în secolul al XII-lea şi restaurată în 1928.

Cele mai frumoase sate din Franţa – Pesmes, Haute-Saône

Micul sat aşezat pe malul râului Ognon este o localitate ce impresionează înainte de toate prin arhitectură şi istorie. Este împânzit cu castele şi case fortificate prezente pe lista monumentelor istorice ale Franţei, tot pe această listă figurând şi biserica Saint-Hilaire, ridicată în secolul al XII-lea.

A avut o istorie agitată fiind ocupat în diverse rânduri de mai multe populaţii. În 1678 a devenit pentru totdeauna localitate franceză. Are puţin peste 1100 de locuitori şi este un sătuc nu doar extraordinar de frumos, dar şi cu multe poveşti interesante. Aici a locuit mai mult de jumătate din viaţă o rudă a reginei Madagascarului, Ranavalona I. Sultanul Salima Machamba s-a îndrăgostit de un jandarm francez şi s-a măritat cu el. Când a fost deportată în Franţa s-a mutat la Pesmes şi a devenit fermieră.

Cele mai frumoase sate din Franţa – Beauvron-en-Auge, Calvados, Normandia

Beauvron-en-Auge este un sătuc din Nordul Franţei, cu 230 de locuitori şi reprezentativ pentru spiritul Normandiei. Toate casele din zonă datează din secolele XVI – XVIII şi au fost recondiţionate păstrând toate elementele de decor din trecut. Decorate cu lemn vopsit în culori vii şi cu flori la toate geamurile şi pe toate trotuarele, o plimbare pe străduţele de aici este extrem de reconfortantă.

Cele mai frumoase sate din Franţa – Domme, Dordogne

Aşezat pe un deal, deasupra râului Dordogne, Domme este un fort medieval construit în formă trapezoidală. Cu o istorie de peste 700 de ani, localitatea cu mai puţin de 1000 de locuitori a fost ridicată la ordinul regelui Philip III pentru a reprezenta un punct strategic de apărare în Războiul de 100 de ani dintre Franţa şi Marea Britanie. Zidurile păstrează şi acum dovezi ale luptelor de atunci, fiind unul dintre cel mai bine conservate sate din zonă. În plus, beneficiază şi de o panoramă incredibilă asupra văii Dordogne, iar turiştii pot vizita şi o grotă imensă, plină de stalactite şi stalagmite, grotă situată chiar în centrul localităţii.

Cele mai frumoase sate din Franţa – Eguisheim, Hau-Rhin

Eguisheim este un sătuc din provincia Alsacia de un farmec rar întâlnit. Situată printre celebrele podgorii franceze, localitatea cu case cu acoperişuri din lemn şi plină de flori, înconjurată de viţă de vie şi dealuri ca-n poveşti, este mică şi cochetă, îmbiind turiştii să rămână pe acolo mai mult decât îşi plănuiseră. Străzile pavate cu piatră cubică sunt aşezate concentric, în jurul castelului aflat în mijlocul localităţii, iar cei puţin peste 1000 de localnici abia îşi fac simţită prezenţa, lăsând turiştii să se bucure de peisaj şi arome.

Cele mai frumoase sate din Franţa – Gordes, Vaucluse

Gordes este unul dintre cele mai frumoase sate din Provence. Situat pe un deal, are o panoramă spectaculoasă, iar impresia pe care ţi-o lasă este la fel de puternică şi când îl priveşti din vale. Casele construite din piatră deschisă la culoare şi străduţele pietruite te fac să te simţi ca într-un labirint, unul din care nu te grăbeşti să ieşi. Castelul ce domină peisajul a fost ridicat în secolul X şi a fost refăcut în perioada renascentistă.

Cu o istorie îndepărtată, Gordes a fost mereu extrem de important din punct de vedere strategic, încă de pe vremea Imperiului Roman. În timpul celui De-al Doilea Război Mondial satul a fost un punct de rezistenţă împotriva invadatorilor. Pe 22 august 1944 a fost bombardat şi câteva zeci de case au fost distruse.

Cele mai frumoase sate din Franţa – Roque-Gageac, Dordogne

Roque-Gageac este o comună aşezată spectaculos pe malul Râului Dordogne, dominată de fortul construit în secolul al XII-lea şi casele ridicate în stil medieval. Ca şi predecesoarele sale, şi această localitate a fost ridicată pentru a reprezenta un punct strategic de apărare în faţa invadatorilor, oricine ar fi ei.

Surprinde aici şi varietatea de plante ce cresc printre case, multe dintre ele asemănătoare cu cele tropicale. Prezenţa lor este însă posibilă datorită dealului ce protejează satul de vânturile violente ce ar putea veni din Nord şi deschiderea către Sud, asigurând mult soare şi temperaturi prietenoase.

Cele mai frumoase sate din Franţa – Rochefort en Terre, Morbihan, Bretania

Cu puţin peste 600 de locuitori, acest sătuc are motive întemeiate să fie inclus pe lista celor mai frumoase sate din ţară. Castelul construit în secolul al XII-lea a fost distrus în mare parte în 1793, de Republicani. A fost însă reconstruit la începutul anilor 1900, păstrându-i-se faţada originală. Toate casele şi străzile sunt împodobite cu flori proaspete, iar grădinile castelului sunt spectaculoase.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO