fbpx

Căutare

Share this article

Chiar dacă Finlanda nu face parte din Scandinavia, cele mai frumoase stațiuni turistice ale sale ne vor duce cu gândul obligatoriu la frumusețile țărilor vecine.

Peisajele incredibile, natura virgină și un sistem politic relativ liberal și modern, sunt toate atribute pozitive ale Finlandei. În timpul iernii, aurora boreală poate fi văzută în partea de nord a țării, în timp ce în lunile mai calde mulți finlandezi adoră să se îndrepte spre căsuțele de vară pentru a se bucura de înot, pescuit, grătar, dar mai ales de saună.

O vacanță în Finlanda te va duce cu siguranță în capitala Helsinki, însă itinerariul tău ar trebui să cuprindă și alte destinații. De la mici orășele la minuni ale naturii, iată lista cu cele mai frumoase stațiuni turistice în Finlanda.

Levi

Cu atât de mult peisaje nepângărite, Finlanda este destinația de vis a iubitorilor de natură. Pentru pasionații de petrecere a timpului în aer liber, stațiunea de iarnă Levi este, fără îndoială, o alegere de top pentru distracție. Situat în Laponia finlandeză, Levi se mândrește cu miile de trasee pentru schi și snowboard. Există, de asemenea, oportunități pentru activități mai neobișnuite, cum ar fi safari cu reni, expediții de pescuit pe gheață și relaxare în saune mari în aer liber. Viața de noapte din Levi este o atracție majoră pentru rezidenții finlandezi, așa că nu plecați până nu explorați barurile și cluburile din centrul orașului Levi.

Tampere

Deși este al treilea oraș ca mărime din Finlanda, Tampere nu este încă o zonă urbană imensă și se simte mai degrabă ca o colecție de cartiere decât ca o metropolă. Pentru a înțelege istoria și patrimoniul lui Tampere, vizitați Vapriikki, un complex muzeal care găzduiește Muzeul de Istorie Naturală și Sala Famei Finlandei de Hochei, printre altele. Recreerea în aer liber, cum ar fi schiul și hocheiul, sunt incredibil de populare în Tampere, dar cei mai puțin înclinați atletic se pot mulțumi cu o plimbare prin hub-uri în aer liber, cum ar fi Duck Park sau Hatanpää Arboretum. Popularul parc de aventuri Särkänniemi de la marginea orașului oferă un acvariu, un planetariu, o grădină zoologică pentru copii, un muzeu de artă și un turn de observație cu vederi minunate asupra pădurilor și lacurilor.

Arhipelagul Aland

În inima Mării Baltice se află o colecție de insule cunoscute sub numele de Arhipelagul Aland. Chiar dacă aparțin din punct de vedere tehnic Finlandei, insulele funcționează relativ autonom. În mod neobișnuit, aceasta este o parte a Finlandei în care este mai probabil să auziți rezidenții vorbind suedeză decât finlandeză. Feriboturile transportă vizitatorii între Insulele Aland, oferindu-vă șansa de a vedea atracții precum nava transformată în muzeu numit Pommern, Muzeul Maritim Aland, castelul din secolul al XIV-lea numit Kastelholm și kilometrii de trasee de drumeții uimitoare. Nu ratați specialitatea culinară a arhipelagului, o clătită umplută cu prune înăbușite și acoperită cu frișcă.

Kemi

Pe plan industrial, Kemi este un oraș din Laponia finlandeză care este cunoscut cel mai bine pentru fabricile de celuloză. Cu toate acestea, turiștii îl cunosc ca fiind locația iconicului castel de zăpadă. Castelul este construit anual, poate avea o înălțime de trei etaje și poate servi ca loc pentru nunți și spectacole muzicale live. Oaspeții pot rămâne chiar și peste noapte în hotelul de zăpadă dacă își doresc asta. Kemi se mândrește, de asemenea, cu o viață de noapte agitată, și ca bonus vă puteți îmbarca în turul spărgător de gheață arctică, care șerpuiește prin apele arctice în căutarea aisbergurilor uluitoare și a priveliștilor incredibile.

Finnish Lakeland

După cum sugerează și numele, Finnish Lakeland este o zonă a Finlandei unde există foarte multe lacuri. Există aproximativ 55.000 de lacuri care au o lățime de cel puțin 200 de metri. Regiunea se întinde în centrul și estul Finlandei și este legată de uimitoarele Salpausselkä Ridges, precum și de granița rusă. Cel mai mare lac din district este Lacul Saimaa, unde puteți înota, merge cu barca sau pur și simplu face drumeții și să vă bucurați de priveliști. În timp ce vă aflați în Finnish Lakeland puteți explora, de asemenea, orașul universitar Jyväskylä sau Castelul medieval St. Olaf.

Turku

De-a lungul coastei Finlandei de Sud se află Turku, un oraș care a servit drept capitală a Finlandei pentru o mare parte a secolului al XIX-lea și, despre care se crede că este cel mai vechi din țară. Deși Helsinki a preluat demult capitala, Turku este încă o destinație importantă în Finlanda și găzduiește nenumărate atracții istorice și repere culturale. Unele dintre cele mai importante lucruri de văzut în Turku includ Castelul Turku din secolul al XIII-lea, muzeele gemene numite Aboa Vetus & Ars Nova și cartierul Luostarinmäki, care este una dintre puținele zone cu arhitectură care au supraviețuit incendiului de la începutul secolului al XIX-lea din oraș.

Porvoo

Al doilea oraș ca vechime din toată Finlanda este Porvoo, o destinație cunoscută pentru casele sale unice și pitorești, din lemn. În timp ce vă plimbați pe străzile pietruite din Old Porvoo, cunoscute de localnici sub numele de Vanha Porvoo, puteți vedea repere din secolul al XIII-lea, deși o mare parte din arhitectura din lemn a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea. Alte modalități minunate de a trece timpul în Porvoo includ turul catedralei Porvoo din secolul al XI-lea, explorarea artei și patrimoniului local la Muzeul Porvoo și răsfățarea cu produse de patiserie și bomboane locale delicioase la magazinul Brunberg, o afacere foarte cunoscută în oraș.

Savonlinna

Un oraș mic în inima regiunii lacurilor finlandeze, Savonlinna este o destinație istorică fermecătoare care merită vizitată în prima călătorie în Finlanda. Situat în mijlocul lacului Saimma pe o serie de insule, cea mai mare atracție a zonei este, fără îndoială, Olavinlinna sau Castelul Sf. Olaf, care a fost construit în secolul al XV-lea. Întrucât locația castelului nu a fost importantă din punct de vedere militar sau politic timp de secole, a rezistat testului timpului și rămâne în mare parte intactă și mobilată. De asemenea, merită vizitat în Savonlinna Muzeul Ortodox, Muzeul Provincial Savonlinna și Kerimäki din apropiere, unde se află cea mai mare biserică de lemn din lume. În piața Savonlinna e obligatoriu să comanzi muikku, un fel de mâncare locală cu hering, de la unul dintre numeroșii vânzători din zonă.

Rovaniemi

Dacă doriți să experimentați frumusețea Laponiei, atunci Rovaniemi este poarta finală către aceasta. Capitala Laponiei finlandeze, Rovaniemi a fost complet distrusă la sfârșitul celui de-al doilea război mondial. Ca urmare, o mare parte a arhitecturii datează de mijlocul secolului trecut. În timp ce Rovaniemi găzduiește o serie de atracții minunate, un punct culminant este, fără îndoială, că servește drept casa oficială finlandeză a lui Moș Crăciun. Vizitatorii pot vizita satul lui Moș Crăciun, pot obține timbre de la Poșta lui Moș Crăciun și chiar pot vizita parcul subteran de distracții cu tematică de Crăciun. Atracțiile fără Crăciun din Rovaniemi includ Casa de Cultură Korundi, Centrul Științific Pilke și ingineria cunoscută sub numele de Podul Jätkänkynttilä.

Helsinki

Deși nu poate fi numită una dintre cele mai frumoase stațiuni turistice din Finlanda deoarece este capitala țării, Helsinki este probabil prima destinație pe care o vei alege în această țară.

Dacă ți se va părea că Helsinki seamănă foarte mult cu Sankt Petersburg, este pentru că a fost construit pentru a reproduce stilul orașului rus în 1812. Astăzi, unele dintre principalele atracții din Helsinki includ numeroasele biserici, dintre care cele mai importante trei sunt Catedrala luterană, Biserica din Stâncă și Catedrala Uspenski. Stadionul care a servit drept loc al olimpiadelor din 1952 merită vizitat, la fel ca și arhitectura art deco a Casei Parlamentului. În timp ce există zeci de muzee și galerii excelente în Helsinki, unul dintre cele mai importante este Muzeul Național al Finlandei, care face o treabă excelentă în a urmări istoria finlandeză.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO