Cele mai frumoase târguri de Crăciun - unde mergem iarna aceasta? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai frumoase târguri de Crăciun - unde mergem iarna aceasta?

Primele târguri de Crăciun au apărut în 1294, în Viena, iar 6 ani mai târziu, în 1300 au apărut şi la Frankfurt. Acum nu mai pare de mirare că Austria şi Germania sunt recunoscute şi căutate de turişti din toată lumea în această perioadă, având în vedere experienţa lor în organizarea acestora.
Share this article

N-ai cum să vorbeşti despre cele mai frumoase târguri de Crăciun fără să te întrebi de unde a pornit povestea lor. Iar în Europa este una cu vechime. Primele târguri de Crăciun au apărut în 1294, în Viena, iar 6 ani mai târziu, în 1300 au apărut şi la Frankfurt. Acum nu mai pare de mirare că Austria şi Germania sunt recunoscute şi căutate de turişti din toată lumea în această perioadă, având în vedere experienţa lor în organizarea acestora. Marile târguri încep să-şi deschidă porţile puţin după jumătatea lunii noiembrie, 18-19 noiembrie şi se închid de obicei imediat după Crăciun. În ţările în care se sărbătoreşte şi pe rit vechi sunt deschise, în schimb, până pe 7 ianuarie.

Cele mai frumoase târguri de Crăciun din Europa

Viena, Austria este poate cea mai populară destinaţie la acest capitol. Este renumită nu pentru un târg, ci pentru faptul că întreg oraşul se transformă de la jumătatea lui noiembrie într-unul de poveste. Piaţa Primăriei, Rathausplatz devine o feerie, plină de decoraţiuni luminoase, căsuţe din care poţi lua cadouri pentru tine şi cei dragi, vin fiert în căni personalizate şi o mulţime de dulciuri. Tot aici poţi patina printre copacii parcului în care este ridicat târgul, iar cei mici au o mulţime de distracţii, de la carusel la o roată din care poţi admira târgul şi oraşul. Nu sunt de ratat nici târgurile din faţa Palatului Schonbrunn, de la Palatul Belvedere, cel din Stephansplatz sau târgul tradiţional de pe Freyung.

Munchen, Germania merge pe acelaşi model cu cel al Vienei, pieţele renumite ale oraşului umplându-se de lumină, culoare şi veselie în perioada sărbătorilor de iarnă. Cel mai mare şi mai vizitat este târgul de la Marienplatz. N-ai cum să rezişti turtei dulci de aici, migdalelor prăjite şi caramelizate sau celebrilor cârnaţi bavarezi.

Deşi poate nu ai fi tentat să treci Croaţia pe lista vizitelor de sărbători, trebuie să ştii că târgul de la Zagreb a fost votat 3 ani la rând Cel mai bun târg de Crăciun din Europa. Întreg centrul oraşului este îmbrăcat în instalaţii luminoase şi, la fiecare pas, găseşti un alt târg, cu o altă tematică. Concertele de colinde răsună în întreg oraşul, iar căsuţele cu suveniruri, cele mai multe dintre ele handmade, vă aşteaptă la tot pasul.

Târgul de Crăciun de la Strasbourg este cel mai vechi din Franţa, anul viitor sărbătorind 450 de ani de la prima ediţie. Este recunoscut nu doar pentru decoraţiuni şi căsuţele cu suveniruri, ci şi pentru faptul că în fiecare an este invitată să participe o ţară care să-şi prezinte minunile gastronomice tradiţionale. Peste 2 milioane de turişti ajung aici în fiecare an.

Să ajungi în Praga, Cehia este o experienţă în sine, dar să ajungi în Praga în preajma Crăciunului este fascinant. Târgul organizat în Piaţa din Centrul Vechi este luat cu asalt an de an de turişti dornici să admire decoraţiunile unice, să se bucure de aromele specifice şi, de ce nu, să cumpere de la sutele de căsuţe deschise aici păpuşi tradiţionale sau globuri pictate manual.

Winter Wonderland Angels Market este cel mai cunoscut târg de Crăciun din Londra, Marea Britanie şi nu fără motiv. Pe lângă tradiţionalele căsuţe din lemn pline cu decoraţiuni şi cadouri fel de fel, aici vei găsi şi standuri la care vei putea urmări artiştii în timpul lucrului (fierari, sculptori, pictori), îţi poţi potoli setea de adrenalină cu o tură de alpinism pe frânghie sau poţi vizita Regatul de gheaţă, unde sunt expuse în fiecare an sculpturi impresionante realizate în gheaţă.

Târgul de Crăciun de la Bruxelles, Belgia este organizat în Grand Palace şi are peste 200 de standuri din care se fac remarcate cele cu gustări tradiţionale, despre care turiştii spun că sunt absolut delicioase. O roată şi un pationar de 1000 de metri pătraţi sunt şi ele atracţii de neratat în această perioadă.

Târgul de Crăciun de la Budapesta, Ungaria este poate cel care înglobează cel mai bine tradiţiile cu elementele moderne. Aici sunt organizate tot felul de flash mobs, spectacole de lumini 3D şi vin expozanţi cu produse noi, contemporane. Găseşti foarte multe standuri cu mâncare şi fii convins că nu ai cum să rezişti ofertei culinare.

Cele mai frumoase târguri de Crăciun din lume

Sigur că Europa are istoria de partea ei, dar târguri spectaculoase de Crăciun se găsesc în toate colţurile lumii.

Târgul de Crăciun de la New York este unul dintre cele mai căutate de către turişti. În afară de tradiţionalele mâncăruri şi suveniruri pe care le poţi achiziţiona de aici, bradul imens ce este amplasat aici în fiecare an, poţi oricând să te alături grupurilor de colindători de la Muzeul de Istorie Naţională sau celor de la Rockefeller Center. Tot aici găseşti patinoarul pe care îl zăreşti mai mereu în filmele de la Hollywood, inaugurat chiar de Crăciun, acum 83 de ani.

Winterfest, târgul de Crăciun din Hong Kong nu este, cel puţin pentru noi, un târg obişnuit. Este însă o experienţă inedită, pe care merită să o trăieşti măcar o dată în viaţă. Cu un amestesc de obiceiuri estice şi vestice, cu decoraţiuni care îmbină obiceiurile tradiţionale chineze cu cele aduse din Est, dar şi cu temperaturi blânde, găseşti aici o atmosferă caldă şi veselă pe care n-ai cum să o uiţi.

Piaţa de Crăciun din Montreal, Canada este la polul opus. Aici nu doar că ai nevoie de haine groase, dar de peste tot răsună colinde vesele, aromele mâncărurilor tradiţionale te îmbie la degustări, iar peisajul este de poveste.

Cele mai frumoase târguri de Crăciun din România

Avem însă şi noi târguri de Crăciun cu care ne putem mândri şi unde ne putem distra pe cinste.

Târgul de Crăciun din Cluj Napoca a fost ales chiar anul acesta, în top 20 al celor mai frumoase târguri din Europa. Amenajat în Piaţa Unirii, găseşti aici Căsuţa lui Moş Crăciun, un patinoar care să te ajute să arzi caloriile pe care n-ai cum să nu le aduni trecând prin faţa căsuţelor albe fermecătoare, pline cu bunătăţi, ateliere de pictură, decoraţiuni de Crăciun sau jucării. Poţi asculta poveşti, găseşti concerte şi piese de teatru şi chiar workshop-uri culinare.

Târgul de Crăciun de la Sibiu a devenit un punct de referinţă în ultimii ani. Povestea a lui a început acum 12 ani, când oraşul devenea Capitală Europeană a Culturii, iar în scurt timp a intrat pe lista recomandărilor de vacanţă, alături de târgurile mari ale Europei. Concertele de colinde, jazz şi gospel sunt aromate cu fin fiert şi castane coapte. În Piaţa Mare din Sibiu găseşti şi Atelierul lui Moş Crăciun, Parcul lui Moş Crăciun şi un patinoar în aer liber. Iar pe fiecare clădire sunt proiectate imagini spectaculoase, menite să accentueze atmosfera oricum feerică.

Târgul de Crăciun de la Bucureşti este luminat de instalaţii cu 5 milioane de beculeţe, are patinoar, carusel, precum şi o Căsuţă a lui Moş Crăciun. De mâncare găseşti orice gândeşti şi pofteşti, de la sarmale cu mămăliguţă la şorici, de la tochitură moldovenească la poale-n brâu şi şorici ce se topeşte-n gură. Maeştrii sticlari pot fi urmăriţi direct la treabă, iar seara sunt găzduite concerte ale unor trupe cunoscute.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora