Cele mai importante aspecte din prospectul vaccinului împotriva Covid-19 - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai importante aspecte din prospectul vaccinului împotriva Covid-19

Vaccinul realizat de Pfizer şi BioNTech este destinat doar celor care au vârsta de peste 16 ani, pentru copiii şi adolescenţii sub 16 ani nefiind suficiente date care să stabilească siguranţa şi eficacitatea acestuia.
Share this article

Campania mondială de vaccinare împotriva coronavirusului care a dat peste cap întreaga lume în ultimul an a început la finalul lui 2020 într-un nor de întrebări şi controverse. În timp ce mulţi abia aşteaptă să le vină rândul la vaccinare, alţii aruncă cu teorii conspiraţioniste pe oriunde nimeresc. În mod evident, ca la orice vaccin şi tratament, medicul care vă ştie istoricul medical vă poate da cel mai potrivit sfat. Dar este important să înţelegem şi noi cum funcţionează şi care sunt cele mai importante aspecte din prospectul vaccinului împotriva Covid-19.

Care sunt principalele contraindicaţii în cazul vaccinului Pfizer/BioNTech

Primul lucru important de menţionat este că vaccinul realizat de Pfizer şi BioNTech este destinat doar celor care au vârsta de peste 16 ani, pentru copiii şi adolescenţii sub 16 ani nefiind suficiente date care să stabilească siguranţa şi eficacitatea acestuia. Este nevoie de 2 doze care se fac la interval de cel puţin 3 săptămâni, iar imunizarea efectivă se face la 7 zile după administrarea celei de-a doua doze. Vaccinul se administrează intramuscular, în partea superioară a braţului.

Ca principală contraindicaţie este menţionată hipersensibilitatea la substanţa activă din vaccin, ARN mesager, dar şi la oricare dintre celelalte componente ale sale. Acestea sunt:

  • ((4-hidroxibutil)azanediil)bis(hexan-6,1-diil)bis(2-hexildecanoat) (ALC-0315)
  • 2-[(polietilenglicol)-2000]-N,N-ditetradecilacetamidă (ALC-0159)
  • 1,2-Distearoil-sn-glicero-3-fosfocolină (DSPC)
  • Colesterol
  • clorură de potasiu
  • dihidrogenofosfat de potasiu
  • clorură de sodiu
  • fosfat disodic dihidrat
  • sucroză
  • apă pentru preparate injectabile

Producătorul vaccinului recomandă monitorizarea atentă a fiecărei persoane vaccinate timp de 15 minute după administrarea serului pentru că în timpul studiilor au fost raportate cazuri de anafilaxie. Tocmai de aceea, pe lângă cele 15 minute de supraveghere, la faţa locului trebuie să fie disponibil tratament şi personal calificat să intervină în astfel de situaţii. Dacă unul dintre cei vaccinaţi a avut reacţie anafilactică după prima doză de vaccin, a doua doză nu mai trebuie administrată.

Aspecte important din prospectul vaccinului împotriva Covid-19

În prospect sunt menţionate şi reacţiile asociate anxietăţii sub formă de răspuns psihogen la utilizarea acului în procesul de vaccinare.

Ca în cazul oricărui vaccin, şi în cazul celui de la Pfizer anti-Covid este contraindicată administrarea lui dacă persoana în cauză suferă de o boală acută severă, însoţită de febră sau are o infecţie acută în organism. Pe de altă parte, o infecţie minoră sau febră scăzută nu sunt considerate impedimente în vaccinarea împotriva Covid-19.

Alte persoane la care vaccinarea trebuie analizată de medicul specialist sunt pacienţii care suferă de trombocitopenie sau orice tulburare de coagulare a sângelui, precum şi celor care sunt sub tratament cu anticoagulante. În urma administrării vaccinului există riscul de apariţie a hemoragiilor sau echimozelor.

În cazul persoanelor imunocompromise nu au putut fi efectuate teste de siguranţă, eficienţă şi nici în ceea ce priveşte imunogenitatea vaccinului, prin urmare pacienţii care au un sistem imunitar afectat – din această categorie fac parte pacienţi cu boli de inimă şi pulmonare, lupus, diabet, SIDA, unele boli genetice rare sau malnutriţie – pot ajunge în situaţia în care eficienţa serului să fie diminuată.

Un alt aspect pe care trebuie să îl luăm în considerare este faptul că durata protecţiei oferită de acest vaccin este încă necunoscută pentru că în acest caz studiile clinice sunt încă în desfăşurare. Deasemenea, nu au fost efectuate studii nici referitor la interacţiunile cu alte medicamente sau vaccinuri, iar experienţele legate de vaccinarea în cazul femeilor gravide sunt destul de reduse. În cazul femeilor însărcinate se recomandă administrarea doar dacă potenţialele beneficii sunt mai mari decât riscurile potenţiale pentru mamă şi făt. Nu se cunoaşte nici dacă serul se excretă în laptele uman, deci alăptarea este şi ea sub semnul întrebării în cazul administrării vaccinului.

Ce reacţii adverse au fost raportate

În timpul studiilor clinice efectuate au fost analizate şi reacţiile adverse ale vaccinului asupra celor care au fost injectaţi cu acest ser. Iată care sunt acestea:

  • durere la nivelul locului de administrare – peste 80%
  • oboseală – peste 60%
  • dureri de cap – peste 50%
  • mialgie şi frisoane – peste 30%
  • artralgie – peste 20%
  • febră şi tumefiere la nivelul locului de administrare – peste 10%

Reacţiile adverse menţionate mai sus au fost catalogate de către cei vaccinaţi drept uşoare sau moderate ca intensitate şi au dispărut în câteva zile de la momentul vaccinării.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora