Cele mai importante momente din 2018 - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai importante momente din 2018

Share this article

Când ne gândim în retrospectivă la ce a însemnat 2018 este aproape imposibil să nu avem în minte mișcarea #metoo, întâlnirea dintre Donald Trump și liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, lansarea în spațiu a rachetei Falcon Heavy sau atacarea Siriei cu rachete de către SUA și aliații săi. Iată care sunt cele mai importante evenimente din 2018:

  1. Femeile au primit dreptul de a conduce în Arabia Saudită

Arabită Saudită era singura țară din lume unde femeile nu aveau drept de a conduce. Această lege a fost schimbată în 2018: 24 iunie a fost o zi istorică pentru femeile arabe, care, după ani de zile de luptă cu sistemul au reușit această victorie importantă.

  1. SUA și alțiații săi au atacat Siria cu rachete

În 2018, Statele Unite, Marea Britanie și Franța au atacat cu rachete Siria, cu scopul de a sancționa regimul Bashar al-Assad pentru atacul chimic din Damasc. Cel care a făcut anunțul a fost președintele SUA, Donald Trump: acesta a ordonat armatei să bombardeze punctual anumite locuri în care dictatorul Bashar al-Assad ar fi ținut arme chimice. În urma atacului, au murit 9 persoane, inclusiv patru copii.

  1. Cutremurele din Indonezia

În septembrie 2018, Indonezia a fost lovită de două cutremure de amploare: primul a avut o magnitudine de 6,1 grade, iar cel de-al doilea, de 7.5 grade, a zguduit arhipeleagul doar câteva ore mai târziu. Dezastrul a fost amplificat și de tzunamiul care le-a urmat. Peste 1400 de persoane au decedat în urma acestor evenimente nefericite.

  1. Mișcarea #metoo

Unul dintre cele mai importante momente din 2018 a fost mișcarea #metoo, care a început odată cu arestarea lui Bill Cosby. În vârstă de 81 de ani, comediantul a fost condamnat la închisoare pentru agresiuni sexuale la adresa mai multor femei cu care a lucrat de-a lungul timpului. Arestarea lui Cosby a fost urmată de alte dezvăluiri de la Hollywood, făcute de diverse femei din showbiz și expuse pe rețelele de socializare cu hashtagul metoo.

  1. Întâlnirea istorică dintre Donald Trump și Kim Jong Un

Întâlnirea dintre preşedintele american, Donald Trump, şi liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a marcat unul dintre cele mai importante momente din 2018. Cei doi lideri mondiali au semnat un acord comun între statele pe care le conduc: Statele Unite ale Americii se angajează să acorde ”garanţii de securitate” Coreei de Nord, în vreme ce Kim se angajează în baza principiului unei ”denuclearizări complete a peninsulei coreene”.

  1. Nunta regală britanică

Pe 19 mai, Prințul Harry și actrița Meghan Markle s-au căsătorit într-o ceremonie fastuoasă, demnă de Familia Regală Britanică. Cei doi poartă acum titulatura de Ducele și Ducesa de Sussex și așteaptă primul lor copil.

  1. Incendiile din California

California a fost cuprinsă de cel mai mare incendiu din istoria sa, având ca urmare pierderea mai multor vieți (oameni și animale), precum și distrugerea a numeroase reședințe. În total, 10.321 de proprietăţi au fost distruse de flăcări, iar 88 de oameni au murit în urma focurilor devastatoare.

  1. SpaceX, compania lui Elon Musk, a lansat cea mai puternică rachetă a sa din ultimii 45 de ani

În februarie 2018, cea mai puternică rachetă din lume, Falcon Heavy, a decolat de la Cape Canaveral, având ca încărcătură un automobil Tesla roşu, “condus” de un manechin botezat Starman. Racheta lansată de Musk are o putere de tracţiune de 2.500 de tone, echivalentul a 18 aeronave Boeing 747 la acceleraţie maximă.

  1. 2018 – anul în care l-am pierdut pe Stephen Hawking

Celebrul fizician Stephen Hawking a murit la vârsta de 76 de ani, pe 14 martie 2018. Stephen Hawking a fost cel mai cunoscut om de ştiinţă britanic al timpurilor noastre, un geniu care şi-a dedicat viaţa descoperirii secretelor Universului. Stephen Hawking s-a născut la 8 ianuarie 1942, în Oxford/ Anglia, a fost fizician englez, teoretician al originii universului şi unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, profesor la catedra de Matematică la Universitatea Cambridge, deţinută cândva de Isaac Newton.

  1. Foametea din Yemen

Imagini cutremurătoare cu copii flămânzi, care arătau ca niște scheleți, au circulat pe internet pe parcursul anului 2018. ONU a avertizat că în Yemen ar putea avea loc cea mai gravă foamete din istoria recentă: oamenii mor în masa din cauza lipsei de mâncare. Din cauza războiului civil din această țară, ajutoarele nu reușesc să ajungă la persoanele nevoiașe.

  1. Întâlnire istorică între liderii Coreei de Sud și Coreei ce Nord

Kim Jong-un a devenit primul lider nord-creean care a păşit pe teritoriul Coreei de Sud, călcând linia militară care a împărţit peninsula la sfârşitul Războiului din Coreea din 1953. Kim Jong-un și preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, s-au întâlnit la Panmunjon, în zona demilitarizată de la frontiera dintre cele două țări, în aprilie 2018.  .

  1. Mark Zuckerberg, “luat la rost” în Congresul SUA

În aprilie 2018, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a dat explicații în Congres în legătură cu scandalul Cambridge Analytica. Zuckerberg și-a asumat erorile de securitate făcute de Facebook, cerându-și scuze și prezentând strategia sa pentru o protecție mai bună a datelor.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora