fbpx

Căutare

Share this article

În fiecare an, aşteptăm de Paşte să decorăm ouăle, iar iepuraşul să ne aducă dulciuri. O tradiţie care nu are nicio legătură cu sărbătoarea pe care o avem în aceste zile. Tradiţia a fost promovată de către germani, prin anii 1700, pentru că ei vedea în cele două iepurele şi oul simbolurile ale fertilităţii şi ale renaşterii. Dar ce alte tradiţii interesante mai sunt respectate în lume? 

Fie că vorbim despre bătăile cu apa din Polonia sau despre cititul romanelor criminale din Norvegia, multe dintre ţările lumii au tradiţii foarte curioase pe care le respectă în jurul zilelor de Paşte. Haideţi să le descoperim împreună pe cele mai interesante. 

Haux, Franţa

Dacă ajungeţi în acest oraş din sudul Franţei în a doua zi de Paşte, să aveţi neapărat la voi o furculiţă. Şi asta pentru că, în fiecare an, se prepară o omletă gigant exact în mijlocul oraşului. Şi dacă spun gigant, exact aşa este: pentru omletă sunt folosite 4,500 de ouă, putând fi hrăniţi nu mai puţin de 1,000 de oameni. 

De unde vine povestea acestei tradiţii? Atunci când Napoleon şi armata sa au ajuns în sudul Franţei s-au oprit într-un orăşel mic şi au mâncat omletă. Lui Napoleon i-a plăcut atât de mult încât le-a ordonat oamenilor de acolo să adune toate ouăle şi să facă, pentru a doua zi, o omletă gigant pentur el şi armata sa. Aşadar, dacă ajungeţi în Haux, să aveţi poftă!

Verges, Spania

În Joia Mare are loc, în oraşul medieval Verges, tradiţionala dansa de la mort – dansul morţii. Toată lumea se îmbracă în schelete şi se plimbă prin oraş. Tot procesul se termină atunci când apar oamenii îmbrăcaţi în costume îngrozitoare de schelete cară cutii cu cenuşă. Dansul acesta macabru începe la miezul nopţii şi continuă timp de trei ore, aproape de dimineaţă. 

Corfu, Grecia 

În Sâmbăta Mare, are loc tradiţionala aruncare a veselei. Ştim deja tradiţia grecilor de a sparge farfurii atunci când sunt bucuroşi. Ei bine, de Paşte le aruncă direct de pe geam, spărgându-le de cimentul de pe stradă. Unii spun că obiceiul vine de la veneţieni care, în ziua de Revelion, obişnuiau să arunce toate obiectele vechi. Alţii sunt de părere că tradiţia vine de la faptul că spargerea vaselor simboliza venirea primăverii şi a noilor culturi.  

Sicilia, Italia

În Prizzi, Sicilia are loc Abballu de daivuli, o reprezentare a diavolului în care oamenii poartă măşti îngrozitoare făcute din zinc şi sunt îmbrăcaţi în roabe roşii. Aceştia se îmbracă astfel pentru a simboliza sufletele care se căiesc pentru păcatele comise, rugându-se pentru ca îngerii să alunge diavolii. 

Florenţa, Italia

Un vagon uriaş decorat este tras prin tot oraşul, până ajunge la catedrală. Atunci când Gloria este cântată în interiorul catedralei, Arhiepiscopul trimite un fel de rachetă, în formă de porumbel în coş, aprinzând un foc mare de artificii. Numit Scoppio del Carro (explozia căruciorului), acest eveniment este urmat de o paradă cu costume medievale. 

Sevilla, Spania

Poate una dintre  cele mai mari celebrări de Paşte are lor în Sevilla, acolo unde 52 de religii diferite ies pe străzi pentru a manifesta răstignirea. În acelaşi timp, mii de oameni se uită la eveniment, dar şi la pregătirile lui. Se realizează mânere şi mărgele decorate cu lumânări, se fac statui în stil baroc, toate acestea ilustrând povestea Paştelui.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO