fbpx

Căutare

Share this article

Conduci, mai mult sau mai puţin liniştit şi deodată vezi în faţa ta un poliţist care îţi face semn să tragi pe dreapta. N-ai cum să nu te gândeşti la ce greşeală oi fi comis, cât va fi amenda şi dacă îţi păstrezi sau nu permisul. Puţini sunt cei care nu au luat de-a lungul vremii măcar o amendă pentru că nu au purtat centura sau pentru că au depăşit limita de viteză. Sunt însă unii care parcă au ţinut morţiş să intre în istorie. Să vedem unde sunt cele mai mari amenzi de circulaţie şi cine a stabilit recordul în acest domeniu.

Cele mai mari amenzi de circulaţie din lume pentru viteză sunt în Norvegia, Islanda, Estonia, Marea Britanie şi Australia. În Norvegia, de exemplu, dacă ai depăşit cu până la 5 km/h viteza legală, ai de plată aproape 54 de euro. Cu cât urcă acul vitezometrului, cu atât creşte şi amenda. Pentru până în 10 km/h peste limită amenda ajunge deja la 143 de euro, iar dacă ai fost surprins de radar cu o viteză de până în 35 km/h peste limită amenda ajunge la 700 de euro. Dacă aţi depăşit cei 35 km/h veţi fi trimis în judecată şi aveţi şanse ca pe lângă amenda de peste 1000 de euro să rămâneţi şi fără permisul de conducere. Nici pentru depăşirea interzisă sau trecerea pe roşu nu aveţi parte de amenzi mai blânde aici. 700 de euro costă fiecare dintre aceste greşeli.

În Islanda amenzile pentru viteză pornesc de la 70 de euro şi ajung până la 820 de euro. Estonia nu doar că are amenzi usturătoare, dar are și printre cele mai scăzute limite de viteză. Pe şoselele de acolo nu ai voie să mergi cu mai mult de 90 km/h, iar amenda minimă pentru depăşirea vitezei este de 100 de euro. Şi în acest caz amenda creşte odată cu viteza.

Nici dacă urci băut la volan nu vei avea parte de măsuri mai blânde, chiar dacă în unele ţări din Europa, de exemplu, limitele legale ale alcoolemiei în sânge sunt de 0,5% în Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Franţa, Finlanda, Italia, Islanda, Olanda şi chiar 0,8% în Marea Britanie, Irlanda şi Malta. Dacă însă le depăşeşti, în ţări precum Marea Britanie, Danemarca, Letonia, Estonia, Suedia sau Finlanda fii pregătit pentru amenzi de mii de euro şi pierderea permisului.

Nu avem cum să vorbim despre cele mai mari amenzi de circulaţie din lume fără să o menţionăm pe cea mai mare dată vreodată. În 2010 un şofer din Suedia a fost prins de radar pe o şosea din Elveţia cu 290 km/h. Îmbătat probabil de viteză, bărbatul nu s-a gândit şi la cât avea să îl coste totul – mai mult decât dacă şi-ar fi închiriat propriul circuit de raliu. Ba chiar şi-ar fi putut construi unul cu suma plătită.

În Elveţia nivelul amenzilor este dat nu doar de viteza înregistrată – iar bărbatul de 37 de ani depăşise limita cu 170 km/h – dar şi de averea şoferului. Iar acesta avea una considerabilă. 731.076 de euro a fost nevoit să plătească individul pentru inconştienţa lui, mult mai mult decât îl costase maşina, un Mercedes SLS AMG.

Danemarca, Suedia şi Finlanda au şi ele acelaşi sistem de amenzi, calculate în funcţie de venitul celui care a încălcat regulile de circulaţie şi, dacă e să ne uităm la statisticile accidentelor rutiere grave şi al victimelor, pare să fie un sistem funcţional.

Tot în 2010, fiul unui om de afaceri a fost prins conducând prin Rotterdam cu 160 de km/h într-o zonă în care viteza maximă era de 80 km/h. Cum în Olanda se practică confiscarea maşinii pentru astfel de încălcări ale legii, bărbatul a rămas fără maşina pe care o conducea, un Bugatti Veyron de peste 1 milion de euro. Practic, deşi nu este contabilizată în bani, aceasta poate fi considerată prima în topul cu cele mai mari amenzi de circulaţie din lume.

Proprietarul unui Ferrari Testarossa care a simţit şi el nevoia să testeze caii putere ai maşinii, dar tot pe o şosea din Elveţia, a trebuit să plătească încă o dată preţul maşinii, de această dată doar ca să acopere amenda luată: 260.000 de euro.

Şi pentru că v-am spus că şi Finlanda are acest sistem de amenzi, n-aveam cum să avem una considerabilă şi de acolo. Pentru o viteză de 80 km/h într-o zonă limitată la 40 km/h un tânăr şofer de 27 de ani a fost amendat cu 193.000 de euro.

Dar avem şi în România un record. Sigur, e incomparabil cu cel din Elveţia, dar e greu de egalat. Un bărbat de 23 de ani a fost prins în timp ce mergea cu mai mult de 80 de km/h peste limita de viteză. Dar tânărul nu s-a mulţumit doar cu asta – nu a oprit la semnalele poliţiştilor, nu avea nici ITP valabil şi nici anvelope potrivite. A reuşit să ajungă la o amendă totală de 10.005 lei şi să rămână pentru 3 luni fără permisul de conducere.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO