fbpx

Căutare

Share this article

Mii de angajați care lucrează în mai multe ture și care manevrează utilaje masive reprezintă tabloul în care se conturează cele mai mari fabrici din lume și care fac economia lumii să vibreze.

De obicei, cu cât fabrica este mai mare, cu atât eficiența sa este mai ridicată. Iată mai jos o listă cu șapte dintre cele mai mari fabrici din lume, uzine unde se fabrică avioane, mașini, baterii sau lenjerie, fiecare dintre ele cât un mic oraș industrial.

Uzina Volkswagen din Wolfsburg, Germania

Cea mai mare fabrică producătoare de mașini din lume – ce se întinde pe o suprafață de 6,5 milioane de metri pătrați, își are locul în Wolfsburg, Germania și construiește în jur de 3800 de mașini Volkswagen pe zi. Asta înseamnă în jur de 815 mii de vehicule pe an, cel puțin aceasta era situația în anii trecuți. Fabrica în sine ocupă o suprafață suficient de mare încât ar putea să acomodeze întregul Principat de Monaco.

Prelucrând patru linii de producție ale gamei Golf, Touran și Tiguan, uzina Volkwagen – care a început pentru prima dată fabricarea de vehicule în 1945 – se ocupă de toate, de la fabricarea uneltelor, la producția de plastic și până la adăpostirea unuia dintre cele mai mari magazine de vopsea din lume.

Hyundai Motor Company Ulsan Factory, Coreea de Sud

De la fabricarea a 14 modele diferite Hyundai în uzina construită în urmă cu șapte ani în Ulsan, Coreea de Sud și până la producția de motoare și cutii de transmisie, această fabrică poate livra un vehicul la fiecare 12 secunde. Inițial fabrica a fost deschisă în 1968 și de atunci s-a tot extins până a ajuns să angajeze 38 de mii muncitori în ture – unii dintre ei chiar dorm în camere amenajate în incinta fabricii. Fabrica are propria stație de tratare a apelor reziduale și propriul debarcader pentru vapoarele de marfă.

Tesla Gigafactory, Nevada, Statele Unite ale Americii

În timp ce Tesla se laudă deja cu o instalație de producție de aproape 1 milion de metri pătrați în Fremont, California, pentru producția de vehicule, un nou Gigafactory în afara Sparks, Nevada, a început producția de celule de baterii pe 4 ianuarie 2017.

În 2018 fabrica a ajuns deja la 1,5 milioane de metri pătrați. În colaborare cu Panasonic uzina Gigafactory a planificat să obțină energie netă zero pe măsură ce continuă să automatizeze procesul de fabricare al bateriilor.

Fabrica Boeing, Washington, SUA

Când construiești avioane, ai nevoie de spațiu. Cea mai mare clădire, după capacitatea de volum, este fabrica Boeing din Washington ce se întinde pe aproape 41 de mii de hectare și de pe ale cărei porți ies modelele 747, 767, 777 și 787. Pe lângă un muzeu, un teatru, 19 restaurante și magazine, uzina construită în 1966 include aproape 4 kilometri de tunele pietonale construite pe sub podeaua fabricii, propria ramificație feroviară, peste 1000 de biciclete pentru a te deplasa prin interiorul curții fabricii și chiar cel mai mare mural din lume.

Uzina de asamblare Belvidere, Illinois

Mitsubishi Motors America de Nord a avut cândva a doua cea mai mare instalație de fabricație din Illinois – și una dintre cele mai mari din lume – construită pe o suprafață de aproape 500 de mii de metri pătrați.. Însă a închis linia de producție în 2015 și a transferat totul la Uzina de asamblare Belvidere, deținută de Chrysler. Construită în 1965, această fabrică asamblează modelele Jeep Compass, Jeep Patriot și Dodge Dart cu ajutorul a peste 780 de roboți , pe o suprafață de aproximativ 115 mii de hectare.

Fabrica Jean-Luc Legardere, Franța

Situată în Touluse-Blagnac, Franța, Fabrica Jean-Luc Legardere pune piesele împreună pentru avionul Airbus A380. Piesele avionului sunt proiectate peste tot în Europa, în Franața doar sunt asamblate, iar modelul final este testat pe o pistă exterioară de 20 de mii de hectare.

Fabrica Lauma, Letonia

Cu o suprafață de peste 1 milion de metri pătrați, această fabrică din Letonia este cea mai mare  unitate de producție obiecte mici, produsele sale fiind reprezentate de lenjeria intimă. Construcția ei a pornit în 1965, iar proiectul a fost scris pentru o lățime aproape dublă față de lungimea clădirii.

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO