Cele mai mari păduri din lume. Codrii și junglele ce acoperă suprafața pământului - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai mari păduri din lume. Codrii și junglele ce acoperă suprafața pământului

Această listă de mai jos încearcă să comprime cele mai mari 10 păduri din lume.
Share this article

Importanța pădurilor este vitală pentru noi, așa că nu e de mirare că vrem să știm care sunt cele mai mari păduri din lume. Nu este doar un sentiment poetic acela de a-ți dori să fii aproape de pădure, ci mai degrabă un fapt dovedit că progresul umanității nu poate continua fără abordarea holistică, din care pădurile ocupă o parte majoră. Această listă de mai jos încearcă să comprime cele mai mari păduri din lume.

  1. Pădurea tropicală Mindo-Nambillo, America de Sud

Această pădure se întinde pe teritoriul Ecuadorului și ocupă aproximativ 192 de kilometri pătrați, având în vecinătate Pădurea Amazoniană. Cu peste 160 de specii de păsări, broaște și alte animale, Mindo Nambillo numără o diversitate biologică foarte specială, poate și datorită poziției sale geografice. Un alt atuu al său este diversitatea de orhidee care cresc natural în zonă.

Zona pădurii găzduia poporul Yumbo-Nigua, care s-a stabilit acolo înainte de incași. În zilele noastre, această frumoasă comoară ecologică este o rezervație privată care se străduiește să protejeze numeroasele specii care trăiesc acolo.

Ferma de fluturi cunoscută sub numele de Mariposario sau Mariposas de Mindo oferă vizitatorilor posibilitatea de a vizualiza și de a afla despre diferitele specii de fluturi care locuiesc în zonă.

  1. Parcul Național Kinabalu, Asia

Parcul național Kinabalu a fost primul parc național din Malaezia și chiar primul loc care a fost desemnat Patrimoniul Mondial de către UNESCO. Are o suprafață de aproximativ 754 kilometri pătrați, ceea ce înseamnă că este mai mare decât Singapore. Înconjoară Muntele Kinabalu din Malaezia Borneo, care este cel mai tânăr munte non-vulcanic din lume. Numără mai mult de patru mii cinci sute de specii și este considerat unul dintre cele mai importante situri biologice din lume.

  1. Pădurea Daintree, Australia

Acoperind granița de nord-est a Queensland, Australia, Daintree este cea mai mare pădure continuă din Australia. Se întinde pe aproximativ 1200 de kilometri pătrați, iar la nord de Cairns și Mossman, pădurea Daintree merge de-a lungul coastei râului Daintree.

Din punct de vedere al speciilor, nu doar peste nouăzeci la sută dintre lilieci și fluturi trăiesc în această pădure, dar ea găzduiește și peste zece mii de specii de insecte. Multe dintre reptilele și păsările indigene din Australia ar putea fi găsite aici. Numită după celebrul geolog și fotograf Richard Daintree, această pădure este și o relicvă străveche.

  1. Pădurea tropicală Xishuangbanna, Asia

Pădurea tropicală Xishuangbanna este situată în provincia Yunnan din sudul Chinei. Este una dintre cele mai bine păstrate păduri tropicale din lume. Acoperind o suprafață de aproximativ 2.402 kilometri pătrați, această pădure tropicală este împărțită în multe subtipuri și conține nu mai puțin de opt tipuri de vegetații.

Sub aceste opt tipuri, cincizeci și opt de plante sunt considerate extrem de rare. Peste 3.500 de tipuri de floră au fost înregistrate științific aici. Din punct de vedere științific, această pădure tropicală este extrem de importantă datorită faptului că este o bancă genetică, în care vegetațiile tropicale sunt abundente.

  1. Pădurea Sundarbans, Asia

Sundarbans are o dimensiune de aproximativ 10.000 de kilometri pătrați și ocupă aproape întregul Bangladesh, iar aproximativ 40% din aceasta se extinde în India. Sundarbans a fost desemnat ca sit al Patrimoniului Mondial de către UNESCO.

Este cea mai mare mangrovă halofitică – tolerantă la apă și sare excesivă. În India, Sundarbans este recunoscut ca parc național, rezervație de tigri și rezervație a biosferei, în timp ce în Bangladesh este clasificată drept pădure protejată. Este casa faimosului tigru alb de Bengal.

  1. Pădurea Tongass, America de Nord

Tongass este o pădure tropicală temperată situată în partea de sud-est a regiunii Alaska. Este cea mai mare pădure din Statele Unite ale Americii și se întinde pe o suprafață de 68.062 kilometri pătrați, adică mai mult decât cea a țării Sri Lanka.

Compusă în principal din molid Sitka vestic, cucuta vestică și cedru roșu, pădurea este acoperită cu cedru roșu occidental. Tongass a fost împărțită în 19 zone sălbatice. Găzduiește una dintre cele mai rare flore și faune pe cale de dispariție, datorită locației sale îndepărtate. Tongass este cu adevărat o mândrie a Statelor Unite ale Americii.

  1. Pădurea tropicală Valdivia, America de Sud

Cu peste 248.100 de kilometri pătrați, pădurea tropicală temperată Valdivia este a treia pădure ca mărime din lume. Pentru a-ți face o imagine, acesta este chiar mai mare decât Regatul Unit al Marii Britanii și Irlanda de Nord la un loc.

Acoperă o zonă imensă de pe coasta de vest a Americii de Sud, extinzându-se în principal în Chile, dar acoperind și părți din Argentina. Numită după orașul Valdivia, această pădure tropicală temperată este plină de sub-tufișuri de ferigi și bambuși. Atât coniferele, cât și foioasele pot fi găsite în această pădure tropicală, chiar dacă cele mai multe sunt plantele ce înfloresc tot timpul anului.

  1. Pădurea Tropicală Congo, Africa

Pădurea tropicală Congo face parte din bazinul Congo al continentului african, care este de aproximativ 2.023.428 kilometri pătrați, adică mai mare decât dimensiunea Alaskăi sau a Arabiei Saudite!

Pădurea tropicală Congo este a doua cea mai mare pădure tropicală din lume. Din peste 10.000 de specii de plante identificate aici, aproximativ 30% dintre acestea sunt indigene în mod unic. Aici au fost înregistrate aproape 1.000 de specii de păsări și peste 500 de specii de pești. Au fost înregistrate aproximativ 500 de varietăți de mamifere. Pădurea tropicală Congo este considerată a fi una dintre cele mai importante echilibre ecologice.

  1. Pădurea Amazoniană, America de Sud

Pădurea Amazonului, cea mai populară și cunoscută dintre toate pădurile din această listă și din lume este într-adevăr o minune de văzut! Este o pădure cu frunze late și este răspândită în numeroase țări precum Peru, Brazilia Columbia, Bolivia, Ecuador, Surinam, Guyana și Venezuela.

Cu o dimensiune de aproximativ 7.000.000 de kilometri pătrați, această pădure tropicală are dimensiunile unui mamut. Amazonul este cea mai mare colecție de specii biologice diverse. Se spune că una din zece specii vii ar putea fi găsite în această zonă. Mii și mii de mamifere, păsări, animale și insecte au fost înregistrate științific aici. Este unul dintre cei mai importanți factori ai climatului mondial.

  1. Taiga, Asia-Europa – America de Nord

Taiga nu este tehnic o pădure, mai degrabă este un Biome. Este un sistem biologic și ecologic sub forma unei păduri. Zadă, molizi și pini sunt printre copacii de conifere dominanți în această pădure.

Taigaua acoperă cea mai mare parte a Rusiei de Nord și a Americii de Nord sub centura Tundrei. Numai în Rusia, masa de teren ocupată de Taiga, precum Pădurea Boreală Rusă este aproape de 12.000.000 de kilometri pătrați, ceea ce depășește dimensiunea Chinei și a Indiei puse împreună! Wow! Și dacă adăugăm și Taigaua nord-americană, atunci dimensiunea devine și mai mare. Aceasta este cu adevărat cea mai mare pădure care acoperă suprafața pământului!

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora