Cele mai mari spargeri din istorie - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai mari spargeri din istorie

De la jafurile din muzee, la nelegiuiții care aruncau un tren întreg în aer și până la Colonelul Blood care a furat bijuteriile Coroanei, iată care sunt cele mai mari spargeri din istorie, jafuri după care au fost inspirate multe subiecte de film la Hollywood.
Share this article

Cele mai mari spargeri din istorie nu au fost înregistrate la noi, însă unele dintre ele i-au făcut vedete pe vecinii europeni. De la jafurile din muzee, la nelegiuiții care aruncau un tren întreg în aer și până la Colonelul Blood care a furat bijuteriile Coroanei, iată care sunt cele mai mari spargeri din istorie, jafuri după care au fost inspirate multe subiecte de film la Hollywood.

Jaful bijuteriilor de la Hatton Garden

În martie 2016, șapte bărbați ce însumau împreună 443 de ani, au fost condamnați de către Curtea supremă de justiție după ce au spart sistemul de securitate al Hatton Garden (zona comercială de la marginea Londrei), intrând în istorie ca fiind autorii unuia dintre cele mai îndrăznețe jafuri.

Banda era condusă de Brian Reader (76 de ani) și era compusă de alți hoți de carieră care mai fuseseră implicați în tot felul de spargeri din Londra. Hoții au folosit un ax elevator pentru a se apropia de camera subterană de unde au forat o jumătate de metru de beton pentru a pătrunde în seif.

Valoarea pietrelor prețioase furate a fost estimată la peste 200 de milioane de lire sterline și deși „bătrânii tâlhari au fost prinși și închiși, aproape nici una dintre pietre nu a fost recuperată.

Spargerea de la Boston Museum

În mod aparent răspunzând unui apel pentru deranjarea ordinii publice, doi bărbați deghizați în polițiști au fost lăsați să intre la Isabela Stewart Gardner Museum din Boston. Trecând rapid de gardieni, cei doi au petrecut aproape o oră în muzeu, chipurile făcând cercetări, după care au plecat cu 13 opere de artă a căror valoare depășea jumătate de miliard de dolari – cel mai valoros furt de proprietate privată înregistrat vreodată. Printre capturi se număra un tablou de Rembrandt, câteva picturi semnate de Degas și una dintre cele 34 de picturi de Vermeers existente în lume.

Nimeni nu a fost vreodată arestat și nici una dintre opere nu a fost vreodată recuperată. Ramele operelor de artă atârnă în continuare goale în muzeu.

Jaful bijuteriilor Coroanei

În 1671 colonelul aventurier anglo-irlandez, Thomas Blood a intrat în grațiile maestrului Casei de bijuterii din Turnul Londrei, deghizat în pastor și însoțit de o prostituată ce poza în soția lui.

Foto: Shutterstock

După câteva vizite, Blood l-a convins pe maestru să-l lase pe el și pe trei amici de-ai lui în seiful cu bijuterii de unde a furat sceptrul regal, coroana St. Edward și Royal Orb. În fuga lor haotică, sceptrul a fost scăpat, un gardian a fost împușcat, iar colonelul Blood a fost prins, coroana căzând din mantia lui. Adus încătușat în fața regelui Charles al II-lea, acesta l-a iertat pe bătrânul colonel necinstit și chiar l-a premiat cu ceva pământ în Irlanda.

Hackerii ruși

Între 2014 și 2016, o bandă de hackeri din Rusia, a furat aproape 650 de milioane de lire sterline de la mai multe bănci din întreaga lume.

Utilizând programe malware și pishing pentru piratarea sistemelor băncilor, ei au studiat rutina și operațiunile băncilor, inclusiv prin urmărirea camerelor de luat vederi și ale sistemelor de supraveghere, iar apoi au transferat banii în conturi false. Inclusiv au programat mai multe ATM-uri să elibereze bani la ore fixe.

Nu au luat niciodată mai mult de 80 de milioane de dolari de la o singură țintă, lucru ce i-a făcut să jefuiască peste 100 de bănci din 30 de țări, isprava lor fiind una dintre cele mai mari spargeri din istorie.

Panterele roz

Responsabile de unele dintre cele mai mari spargeri din istorie, banda Panterele Roz s-a depășit pe ea însăși la capitolul inovație atunci când patru bărbați îmbrăcați în femei au luat cu asalt magazinul de bijuterii Harry Winston din Paris. După ce i-au înghesuit pe clienți și pe angajați într-un colț, au strâns casetele de prezentare și au fugit cu diamante în valoare de peste 85 de milioane de lire sterline.

Patru ani mai târziu, în 2013, un singur bărbat ce purta o șapcă de baseball și o eșarfă pe față, a intrat într-o expoziție a casei de diamante Leviev, în hotelul Carlton din Cannes și a fugit cu cea mai mare pradă de bijuterii înregistrată vreodată, estimată la 100 milioane de lire sterline. Panterele Roz au fost din nou bănuite a fi în spatele acestei spargeri.

Jaful din trenul Wilcox

Jaful din trenul Union Pacific, condus de Butch Cassidy a fost probabil cea mai emblematică spargere din istoria vestului Sălbatic. Doi acari au oprit trenul în mijlocul statului Wyoming, banda a dinamitat șinele pentru a nu fi urmăriți, iar apoi a dinamitat seiful. Tâlharii au scăpat cu ajutorul cailor pe care au urcat cei 50 de mii de dolari, echivalentul a 7 milioane de dolari azi.  Din loc în loc au schimbat caii cu unii odihniți pentru a înlătura orice posibilitatea de a fi urmăriți. Bancnotele furate au apărut ani de zile mai târziu, prin New York și New Mexico.

Foto: Shutterstock

Spargerea lui Saddam Hussein

Cel mai mare jaf bancar al tuturor timpurilor a fost comis cu o zi înainte ca Iraqul să fie invadat de forțele coaliției, în 2003. Saddam Hussein l-a trimis pe fiul său, Qusay, la Banca Centrală a Iraqului, cu o notă scrisă de mână pentru eliberarea lichidităților din bancă. Qusay a ieșit cu aproape 1 miliard de dolari în bancnote de 100 de dolari pe care i-a încărcat în trei camioane.

Aproximativ 650 de milioane de dolari au fost găsite mai târziu de către trupele americane, ascunși în pereții unuia dintre palatele lui Saddam Hussein. Chiar dacă fiul lui Saddam a fost ucis, iar Saddam a fost capturat și apoi executat, aproape o treime din bani nu au fost vreodată recuperați.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora