Cele mai mici apartamente din lume - LIFE.ro
Mergi la conținut

Unii oameni apreciază spațiile mici în particular și minimalismul, în general, dar ai putea să locuiești într-unul dintre cele mai mici apartamente din lume?

Există apartamente în lumea aceasta cât niște cutii de chibrituri, apartamente care, ce-i drept, se închiriază la prețuri foarte mici și care, cu siguranță nu sunt pentru claustrofobi.

Curiozitatea ne-a îndemnat să căutăm să aflăm cum arată cele mai mici apartamente din lume, câți oameni pot acomoda și care este chiria aproximativă pentru o astfel de locuință.

Hong Kong. Cel mai mic apartament din lume are 0,37 metri pătrați

Crezi sau nu, această cușcă minusculă este considerată a fi un apartament în Hong Kong și se închiriază la prețul de 167 de dolari pe lună. Aceste spații de locuit au apărut în anii 1950; astăzi sunt oferite drept locuințe asistaților sociali, de către guvern. Majoritatea celor care închiriază o astfel de locuință sunt oameni singuri, sărmani, care își duc zilele de pe azi pe mâine și nu-și permit să plătească nici această chirie. Iar dacă această cușcă numită apartament nu e deloc plăcută, nici mediul înconjurător nu e mai bun. Toți chiriașii „clădirii de apartamente” își spală hainele într-o găleată comunală, iar baia este formată din doar două toalete. Dușul este considerat cea de-a treia toaletă, iar bucătăria nu înseamnă mai mult decât o chiuvetă.

De aici înainte povestea devine puțin mai frumoasă.

Hong Kong. Apartament cu o suprafață de 1,5 metri pătrați

Aparent, Hong Kong-ul nu se joacă atunci când vorbim despre minimul acceptabil al unui spațiu de locuit, având în vedere că acest apartament este mai mic decât o celulă de mărime medie dintr-o închisoare. Evident, orice e mai bun decât a locui în cușcă, însă acest termen de „mai bun” nu are o prea mare însemnătate aici.

Chiria acestui spațiu costă 384 de dolari pe lună, iar suprafața este comparabilă cu cea a unei băi dintr-un apartament confort II, la noi. Dar să privim partea bună: aceste apartamente vin cu internet whireless, aer condiționat și o fereastră. Holurile clădirii ce conduc la aceste apartamente sunt și ele foarte înguste, iar camerele sunt suficiente pentru a pune un pat.

Londra, apartament de 5,5 metri pătrați

Ai putea crede că această clasificare începe să arate mai bine. E adevărat, dar mai întâi așteaptă să auzi care este chiria pentru acest apartament. Acest apartament construit în 1987 a fost inițial o debara. Acest apartament este scos la vânzare cu prețul de 313 mii de dolari.

Și ca să te convingi că merită, iată de ce amenajări dispune: o mică bucătărie, un duș folosit și pe post de WC și o canapea ce se transformă în pat. Fostul proprietar spunea: „Puteam să mă spăl, să răspund la ușă, să-mi torn o cafea și să merg la toaletă, toate în același timp”.

Manhattan, 7,3 metri pătrați

Acest apartament arată mai degrabă ca holul de la intrare dintr-o casă obișnuită. Dar nu e cel mai rău. Îți oferă posibilitatea de a locui în Manhattan, unul dintre cele mai scumpe orașe din lume, iar chiria este 800 de dolari pe lună.

Apartamentul nu are bucătărie și nici apă. În schimb, cel care locuiește aici împarte baia cu alte două apartamente.

Dar ai un frigider și o mulțime de rafturi pe care poți pune un cuptor cu microunde, farfurii, tacâmuri și chiar o imprimantă, iar canapeaua se transformă în pat.

Paris, 8 metri pătrați

Ai putea privi acest apartament drept locul ideal în care să lucrezi. Proprietatea a fost camera unei foste menajere și a fost transformată în apartament de către designerii unei firme de arhitectură, Kitoko Studios.

În trecut, acest apartament și altele ca el, au fost probabil depozite. Fiind renovat de arhitecți profesioniști, ideea din spatele acestei proprietăți s-a transformat în minimalism și simplicitate elegantă.

Principala caracteristică a acestei camere este reprezentată de dulapuri care scot la iveală un șifonier și o masă pliantă. Există și o mică baie, dar și o bucătărie alături de geam. Acest gen de apartament este poziționat la mansardă, ceea ce oferă acces pe acoperiș, terasa fiind adesea mai mare decât încăperea propriu zisă.

Manhattan 8,36 metri pătrați

Deși poate nu pare locul ideal de locuit pentru majoritatea oamenilor, acest apartament din Manhatten este cel mai apropiat de ceea ce noi înțelegem un studio standard în care se poate locui.

Nu doar că este adaptat la dimensiunile unei persoane, dar este poziționat la o aruncătură de băț de Central Park și costă 700 de dolari pe lună închirierea. În New York este aproape imposibil să găsești de închiriat doar un dormitor sau chiar un studio de dimensiuni mici.

Baia este aproape standard și chiar dacă nu a fost prevăzută o bucătărie, apartamentul dispune de o plită și un frigider. Patul este poziționat deasupra ușii de la intrare, lucru ce oferă destul de mult spațiu în cameră.

Vezi aici cum e să trăiești într-un apartament așa de mic.

Paris 12 metri pătrați

Ai putea crede că sunt nebună, dar eu aș locui aici. Decorul camerei te face să simți că este mai mare decât în realitate, iar faptul că este poziționat pe două nivele, îți dă senzația că ai la dispoziție mai multe camere.

Arhitecții care au desenat acest spațiu au declarat: „Abordarea noastră față de arhitectură este aceea că o casă nu este o mașină de locuit, ci o unealtă pentru a trăi bine”.

Citește și:

Cele mai ciudate locuri de cazare din lume, de la hoteluri subacvatice până la camere amenaje într-o macara sau o librărie

Proprietarul acestui apartament, Thibaut Menard, spune că observă zilnic lucruri noi legate de acest spațiu de locuit deoarece designul celor doi arhitecți este extrem de inteligent și ușor de adaptat.

În afară de bucătărie care parcă este pictată, există și un pat ce se pliază în jumătatea superioară a apartamentului. Spațiul mai este completat de o baie, un living room și chiar o zonă de dining.

Polonia, 13 metri pătrați

Acest apartament este cât o sufragerie clasică de apartament. Însă este atât de drăguț și eficient încât cred că mulți vor să locuiască în el.

Proprietarul este cel care s-a ocupat și de designul interior: „Apartamentele extrem de mici sunt minunate pentru persoanele minimaliste, care doresc să se bucure de viața orașului”. Apartamentul oferă aproape tot ce-ți poți dori, mai puțin spațiu.

Patul este așezat deasupra unui dulap care este de fapt camera de baie. Singurul lucru ciudat este că toaleta și dușul sunt 2 în 1. Există și o mică chiuvetă ce formează bucătăria și chiar și o mașină de spălat. Spațiul este completat cu o bicicletă depozitată pe peretele de sus ce servește atât ca element decorativ, cât și ca mijloc de transport pentru oraș.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora