Căutare

Share this article

Să te trezești în ciripitul păsărilor poate fi o experiență care te încarcă de bună-dispoziție și energie. Natura știe să producă cele mai frumoase și relaxante sunete din lume, dar nu doar atât. Tot ea ne-a dat și cele mai interesante creaturi de pe pământ, unele mai frumoase, altele, utile. Printre ele regăsim și cele mai mici păsări din lume, o încântare pentru orice cercetător sau doar admirator al lucrurilor frumoase și delicate.

Goldfinch-ul american (Spinus tristis)

Parte din familia cintezelor, goldfinch-ul american are între 11 și 14 centimetri lungime și cântărește până la 20 de grame. Este o pasăre migratoare ce poate fi găsită din Canada până în sudul SUA în timpul sezonului de împerechere, iar în timpul iernii coboară înspre Mexic. Masculul are penele de un galben aprins în timpul verii și olive în timpul iernii, în timp ce femela are nuanțe de la galben la maro care se intensifică puțin doar în timpul verii. Goldfinch-ul american este o pasăre granivoră, se hrănește cu semințe, dar îi plac foarte tare și frunzele de prin grădini, mai ales cele de sfeclă. Este o specie monogamă, care face pui o dată pe an.

Goldfinch american, foto: allaboutbirds.org

Crimson chat (Epthianura tricolor)

Micuța pasăre ce trăiește în Australia are între 10 și 13 centimetri lungime și nu cântărește mai mult de 10-11 grame. Masculii au pene maro pe corp, mai puțin pieptul și capul, care sunt de culoare roșie, iar în timpul sezonului de împerechere culorile li se intensifică tocmai pentru a putea atrage mai ușor perechea. Femelele și păsările mai tinere au un colorit mult mai pal, o combinație de cafeniu, maro și roz. Aceste păsări se descurcă foarte bine atât în zonele aride, deșertice ale Australiei, cât și în pădurile și pe pășunile de aici. Mănâncă insecte și păianjeni și extract nectar și semințe din florile care cresc pe pământ.

Crimson chat, foto: ebird.org

Bananaquit (Coereba flaveola)

Bananaquit este o mică pasăre ce trăiește în America Centrală și America de Sud. Are dimensiuni cuprinse între 10 și 13 centimetri lungime și au un colorit aparte: pene negre și gri în partea de deasupra corpului și pene de un galben strălucitor pe partea opusă. Ciocul ascuțit și curbat este perfect pentru culesul nectarului din florile pe care le găsesc în pădurile tropicale și zonele împădurite. Pe lângă nectar, banaquit are în meniu și fructele din aceste zone.

Bananaquit, foto: parody.fandom.com

Pardalote

Păsările de până la 12 centimetri lungime trăiesc în Australia și se hrănesc cu insecte și păianjeni, preferând insectele care sunt vinovate de bolile produse arborilor de eucalipt. Tocmai din acest motiv se consideră că ele sunt responsabile pentru păstrarea sănătății pădurilor de eucalipt din Australia. Pardalotele au cozi scurte, picioare puternice și pene colorate, cu pete albe pe ele. Trăiesc în perechi sau în grupuri familiale de mici dimensiuni, sunt păsări monogame și ambii parteneri ajută la construirea cuibului, în perioada de incubație sau îngrijirea și hrănirea puilor.

Pardalote, foto: ebird.org

Parula tropicală (Setophaga pitiayumi)

Micile parule tropicale se găsesc în sudul Texasului, nord-vestul Mexicului, America Centrală, nordul Argentinei și Trinidad Tobago. Cu cei 11 centimetri lungime au rezervat fără probleme un loc în topul cu cele mai mici păsări din lume. Penele de deasupra corpului sunt de un gri-albăstrui, partea de dedesubt este galbenă, iar liniile de pe aripi sunt albe. Le place să mănânce insecte, păianjeni și fructe de pădure și pot fi găsite în special în pădurile de deal și de la baza munților.

Parula tropicală, foto: wikipedia.org

Cisticola cu cap de aur (Cisticola exilis)

Cisticola cu cap de aur sau cu cap strălucitor trăiește în Australia și în 13 țări din Asia. Cu lungime de 9 până la 11,5 centimetri și greutate între 6 și 10 grame, mica pasăre are pene colorate în nuanțe de crem și maro, dar corpul capătă nuanțe aurii în timpul sezonului de împerechere, când i se scurtează și coada. Îi plac zonele umede, fermele și zonele de coastă și se hrănește cu semințe și insecte. Este considerată unul dintre cei mai buni constructori dintre păsări, reușind să lipească frunzele și firele de iarbă perfect, astfel încât să facă un cuib rezistent și primitor.

Cisticola, foto: ebird.org

Gerygone maroniu (Gerygone mouki)

Gerygone-ul maroniu este o mică pasăre ce trăiește pe coasta de est a Australiei și în pădurile tropicale de pe acest continent. Adultul are o lungime de 8 până la 10 centimetri și penele sunt un amestec de gri cu olive. Trăiește în grupuri mici, de până la 4 păsări și se hrănește îndeosebi cu insecte zburătoare.

Gerygone maroniu, foto: wikipedia.org

Aușelul (Regulus regulus)

Aușelul cu cap galben este supranumit, în ciuda dimensiunilor sale extrem de reduse, regele păsărilor și asta datorită denumirii din latină, care poate fi tradusă ca rege sau cavaler. Cu cei 9 centimetri lungime și o greutate cuprinsă între 4,5 și 7 grame, aușelul este cea mai mică pasăre cântătoare a Europei. Trăiește în special în pădurile de conifere și în grădini, unde poate găsi cu ușurință insecte cu care să se hrănească. Are culori de la cafeniu la olive și o minunată creastă galbenă pe care unii o aseamănă cu coroana regală demnă de numele pe care îl poartă.

Auşel, foto: birdid.no

Pescăria (Willbill sau Smicronis brevirostris)

Aceasta este cea mai mică pasăre de pe teritoriul Australiei. Are între 8 și 9 centimetri lungime și cântărește în medie cam 6 grame. Cu un amestec de galben și olive în penele sale, culorile păsării sunt influențate de zona în care trăiește. Păsările din sudul Australiei au nuanțe verzui-maronii, în timp ce acelea care trăiesc în zonele tropicale au mai mult galben în penaj. Preferă traiul în păduri și se hrănesc cu insecte, larve și ocazional cu semințe.

Weebill, foto: wikiwand.com

Colibri-albină (Mellisuga helenae)

Primul loc din topul cu cele mai mici păsări din lume nu oferă nicio surpriză. Este un fapt ultracunoscut că cea mai mică pasăre din lume este colibriul-albină, o micuță de 5-6 centimetri lungime și o greutate de până la 2 grame ce trăiește în Cuba. Este o minunăție colorată extrem de atractivă, în toate culorile curcubeului, ce se hrănește cu nectar din flori. Pentru că are un consum de energie extrem de ridicat, are nevoie să adune nectarul din 1500 de flori în fiecare zi. Numai în repaus pasărea-colibri ajunge la 300 de bătăi ale inimii pe minut.

Colibri albină, foto: ebird.org
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO