Cele mai rapide trenuri din lume. Cum arată trenurile care aleargă cu peste 300 de kilometri la oră? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Trenurile au fost dintotdeauna cele mai rapide mijloace de transport cu care puteai merge dintr-un oraș în altul și, odată cu trecerea timpului, marile companii ale lumii au fabricat modele tot mai futuriste și mai performante. Printre cele mai rapide trenuri din lume se numără trenurile de mare viteză din Franța, Spania, Italia, China și Japonia.

Iată un top zece al celor mai rapide trenuri din lume.

10.  THSR 700T- 299km/h (TAIWAN)

Trenul electric de mare viteză cu multiple vagoane THSR face parte din familia japoneză a producătorului Shinkansen. Este fabricat să poată atinge peste 300 de kilometri pe oră și a fost inaugurat în ianuarie 2007. Designul său a fost executat sub strictele norme de siguranță europene și promite un sistem de detectare corespunzător, precum și oprirea controlată în stații.

Vagonul dedicat clasei business are 66 de locuri, iar cel pentru clasa standard oferă 932 de locuri. Vagoanele sunt total izolate fonic și oferă informații despre călătorie în timp real.

THSR 700T Taiwan, Foto: iStock

9.  ETR 500 FRECCIAROSSA- 299 km/h (ITALIA)

Acest tren este cel mai rapid din Italia și a fost pus în funcțiune încă din anul 1993. Are o viteză de maximum 300 kilometri pe oră și are 72 de conexiuni zilnic între Milano, Roma și Napoli.

Astăzi face 28 de opriri între Milano și Roma, iar timpul total de deplasare între aceste două orașe este de 2 ore și 40 de minute. Unul dintre cele mai rapide trenuri din lume este varianta modernă a italienescului ETR 500. Trenul are patru vagoane destinate claselor standard, premium și business, dar și clasei exclusiviste.

8. Cele mai rapide trenuri din lume: SNCF TGV DUPLEX- 319 KM/H (FRANȚA)

Trenul de mare viteză francez aparține familiei TGV și a fost fabricat de compania Alstom, operând sub tutela companiei naționale de căi ferate, SNCF. Trenul este unic din punct de vedere al designului, operând pe două niveluri. A fost creat pentru a crește capacitatea de transport de viteză într-un trafic suprasaturat. Are o capacitate de 508 pasageri.

TGV Franța, Foto: iStock

7.  ALSTOM EURODUPLEX- 319,8 KM/H (JAPONIA

A treia generație a celor mai rapide trenuri a fost creată de compania Alstom și se pretinde că este singura platformă dublă care poate satisface cerințele operaționale ale diferitelor rețele feroviare europene fără modificări majore ale infrastructurii.

Unul dintre cele mai rapide trenuri a fost creat pentru a opera pe rețeaua de căi ferate din Franța, Germania, Elveția și Luxemburg. A fost dat în folosință în decembrie 2011 când compania franceză SNC a inaugurat șina de mare viteză Rhine-Rhone LGV.

6. Cele mai rapide trenuri din lume: E5 SERIES SHINKANSEN HAYABUSA- 319,8 KM/H (JAPONIA)

Noua generație de trenuri de mară viteză japoneze este cunoscută sub denumirea de Hayabusa și operează încă din anul 2011. Viteza de top a trenului este de aproximativ 319 kilometri pe oră și ajunge de la Shin Aomori la Tokio în maximum 3 ore.

Această nouă generație de trenuri este mai rapidă și mai confortabilă deoarece a fost creată sub forma unui serviciu de afaceri și de lux. De asemenea, vine cu o zonă premium de locuri la clasa I, denumită GranClass.

E5 Series – Japonia, Foto: iStock

5. TALGO 3500- 349,8 KM/H (SPANIA)

La capitolul cele mai rapide trenuri din lume, nici spaniolii nu stau mai prejos și vin cu Talgo 3500 care a intrat pe linie pentru a lega Madridul de Barcelona și de Valladolid.

Cunoscut sub denumirea de Pato (rața Spaniei) datorită părții frontale care seamănă cu ciocul unei rațe, trenul poate atinge viteza de 365 de km pe oră în timpul unei curse. Designul trenului a fost proiectat pentru a fi aerodinamic și pentru a manipula optim presiunea aerului și curenții de aer la viteze mari.

Citește și: Cu trenul prin Europa: călătoria cu Interrail Pass, o variantă avatajoasă și comodă 

4. Cele mai rapide trenuri din lume: SIEMENS VELARO- 349,9 KM/H (SPANIA)

Locul patru este ocupat tot de spanioli, Velaro E fiind unul dintre cele mai rapide trenuri, aparținând seriei de producție de trenuri de mare viteză din lume. Poate atinge și 400 de km pe oră în timpul unei curse în Spania și operează pe linia Barcelona-Madrid.

3.  AGV ITALO- 359,7 KM/H (ITALIA)

Considerat cel mai modern tren din Europa, italianul AGV a fost construit tot de Alstom. În mod curent, trenul merge pe coridorul Napoli-Roma-Florența-Bologna și Milano. Este prevăzut cu un sistem de tracțiune  care a depășit recordul de viteză în aprilie 2007, ajungând la 574,8 km pe oră.

Astăzi are o viteză maximă operațională de 360 de kilometri pe oră și este perfect aliniat la standardul European de interoperabilitate TSI, ce prevede siguranță, fiabilitate, protecție a mediului și compatibilitate tehnică.

AGV, Itlania, Foto: iStock

2.  HARMONY CRH 380A- 379,9 KM/H (CHINA)

Trenul electric fără vibrații a înregistrat un record de viteză de 486,1 km pe oră în timpul curselor de probă între Shanghai și Hangzhou, în decembrie 2010. Azi operează pe rutele Beijing – Shanghai și oferă servicii de transport zilnic pe rutele Wuhan – Guangzhou. Acest tren a fost creat ca urmare a studiilor efectuate în cadrul mai multor universități tehnice din China și azi este al doilea cel mai rapid tren de mare viteză din lume.

1. Cele mai rapide trenuri din lume: SHANGHAI MAGLEV- 430,9 KM/H (CHINA)

Trenul care are nevoie de doar 7 minute pentru a duce la bun sfârșit o călătorie folosind tehnologia levitației magnetice, aleargă cu 267 mile pe oră, adică aproape 430 de kilometri pe oră. Cel mai rapid tren din lume nu este cel mai nou, cel mai strălucitor, sau cu cele mai scumpe bilete. Maglev merge aproximativ 19 mile de la Aeroportul Internațional din Shanghai la stația de metrou Longyang. Cei mai mulți pasageri care au folosit acest tren de la inaugurarea lui din anul 2004, au făcut-o pentru a ajunge la aeroport.

Shanghai Maglev, foto: iStock
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora