fbpx

Căutare

Share this article

Șase dintre cele mai sănătoase țări din lume sunt în Europa conform indexului de sănătate măsurat de Bloomberg.

Europa conduce topul celor mai sănătoase țări din lume, iar țările de la Marea Mediterană sunt în fruntea listei în 2019.

Conform ultimei clasificări făcute de Bloomberg, Europa ocupă șase din cele 10 poziții ale topului luptându-se pentru ele cu țările Americii de Nord. SUA se plasează pe locul 35 în anul 2019, cu cinci poziții mai jos decât Cuba, țara cu cele mai mici venituri de pe listă. România nici măcar nu a intrat în acest top.

Studiile sugerează că dieta mediteraneeană ce conține alimente precum uleiul de măsline și nucile, scade riscul afecțiunilor cardiovasculare majore, fapt ce ridică o populație în acest top.

Țările asiatice și-au îmbunătățit poziția în top ajutate de Coreea de Sud care a urcat 7 locuri față de anul trecut și de China care a ajuns pe poziția 52.

Studiul a luat în considerare 169 de țări și națiuni și a făcut clasificarea pe baza unor indicatori precum speranța de viață, dar a și taxat consumul de tutun și obezitatea. Printre factorii luați în considerare au mai fost cei de mediu precum igiena și puritatea apei.

Citește și:

Viața în Spania: cât trebuie să plătești ca să trăiești în stil mediteranean

Iată care sunt cele mai sănătoase țări din lume:

  1. Israel

Israelul ocupă locul 10, iar dieta mediteraneană a țării se află într-o bună poziție în cadrul națiunii din Orientul Mijlociu, renunțând la un loc din clasamentul anterior. Pe lângă obiceiurile alimentare sănătoase, israelienii au un scor bun în ceea ce privește speranța de viață, ce atinge valoarea de 82,9 ani, conform datelor oferite de Organizația Mondială a Sănătății.

  1. Norvegia

Țara fiordurilor este prima dintre cele șase națiuni europene clasate în top 10 cele mai sănătoase țări din lume și a doua dintre țările nordice.

Începând cu 2015, Norvegia avea cel mai mare număr de asistente medicale și moașe pe cap de locuitor din Europa, deși țara are cel mai mare grad de supradozaj de droguri și rată de suicid în rândul țărilor nordice, referitor la populația de sub 49 de ani.

  1. Singapore

Micul oraș stat Singapore ocupă locul al optulea în clasificarea de anul acesta, pierzând patru poziții în top, dar și poziția de cea mai sănătoasă țară asiatică. Țara are una dintre cele mai mari speranțe de viață de pe continent și un sistem de sănătate foarte bine pus la punct.

  1. Australia

Australia alunecă două locuri în acest an. Recunoscută pentru cultura sportivă și pentru zonele exterioare minunate, Australia este, fără să ne surprindă, o minunată zonă sănătoasă de pe pământ.

  1. Suedia

Anul trecut Suedia se clasa pe locul al optulea, iar azi se mândrește cu un sistem puternic de asistență medicală finanțat de guvern, care reprezintă aproximativ 12% din PIB, un procent foarte ridicat.

  1. Elveția

Muntoasa țară din regiunea central europeană, Elveția, are multe de oferit, de la peisaje naturale incredibile și până la nenumărate locuri cu verdeață, râuri și lacuri, visul oricărui călător. O dietă bogată în fructe și cereale, dar și o cultură sportivă minunată, păstrează Elveția în topul celor mai sănătoase țări din lume, ce-i drept, cu două locuri mai jos față de anul 2017.

  1. Japonia

Japonia depășește Singapore anul acesta și devine cea mai sănătoasă țară asiatică în 2019. Națiunea se bazează pe o dietă ce conține ulei de pește și orez, ceea ce oferă o adevărată speranță de viață lungă.

  1. Islanda

Poate fi numită o insulă minusculă și îndepărtată din Atlanticul de Nord, însă Islanda este mult peste dimensiunea sa atunci când vine vorba de sănătate publică. Deși a scăzut în clasament părăsind locul al doilea, Islanda are o mare speranță de viață și un sistem de sănătate nordic ce a devenit un model pentru alte state.

  1. Italia

Primul loc a fost la un pas de Italia în clasamentul din acest an, țara bucurându-se de o climă excelentă, de minunile naturale abundente și de cele mai bune și mai sănătoase mâncăruri din lume.

  1. Spania

Spania a urcat cinci locuri în clasamentul din acest an, depășind Italia și ajungând pe prima poziție în top 10 cele mai sănătoase țări din lume. Se pare că paella și gazpacho vor ajunge pe listele celor care doresc să urmeze o dietă mediteraneană sănătoasă.

Până în 2040 se așteaptă ca Spania să dețină permanent locuri fruntașe în topul țărilor cu cea mai ridicată speranță de viață din lume, conform Washington’s Institute for Health Metrics and Evaluation, ea situîndu-se în acelasi timp si pe primul loc la acest capitol în rândul țărilor Uniunii Europene.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO