Cele mai vizitate atracții din Edinburgh - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Edinburgh, capitala Scoției, care poate fi străbătută pe jos, este absolut atrăgătoare, ca un pansament pentru sufletul călătorului. Numeroasele atracții din Edinburgh se întind de la străzile pietruite vechi de secole și aleile înguste ale orașului vechi, compact până la piețele georgiene grațioase și străzile largi, mărginite de case din gresie din New Town; de la stânca Arthur’s Seat până la portul Leith. Indiferent dacă ești sau nu pasionat de regalitate, castele, artă contemporană sau pub-uri, rezervă-ți o cameră într-unul dintre cele mai bune hoteluri ieftine din Edinburgh (sau unul dintre cele mai bune hoteluri de lux din Edinburgh) și explorează. De un singur lucru trebuie să ții cont: Edinburgh nu este de vizitat în august, pentru că atunci au loc foarte multe petreceri stradale și este extrem de aglomerat. Dar dacă îți place asta, s-ar putea să fii extrem de satisfăcut. Până atunci, iată care sunt cele mai vizitate atracții din Edinburgh.

Castelul Edinburgh

În fruntea listelor cu lucruri de făcut și de vizitat în Edinburgh, întocmite de cei mai mulți dintre vizitatori, se află această fortăreață militară impunătoare care stă în mijlocul stâncilor negre ale Castle Rock de aproape o mie de ani, respingând invadatorii care mărșăluiau din Anglia și devenind drept reședință regală. Nu rata închisorile recreate din bolțile castelului, Honors of Scotland (bijuteriile coroanei Scoției) și Piatra Destinului expuse în interiorul Palatului Regal, Capela romanică Sf. Margareta (cea mai veche clădire din Edinburgh) sau spectacolul public grandios One O’ Clock Gun.

Cele mai vizitate atracții din Edinburgh

Cele mai vizitate atracții din Edinburgh: Muzeul Scriitorilor

Dacă ești un adept al giganților literaturii scoțiene precum Robert Burns, Robert Louis Stevenson și Sir Walter Scott, căută o intrare îngustă între Royal Mile și Mound, care te va duce la acest muzeu captivant din secolul al XVII-lea, Lady Stair’s House. Ai posibilitatea să te plimbi prin muzeu citind manuscrisele originale ale scriitorilor, precum și efectele personale și primele ediții ale lui Scott Waverley sau a cărții A Child’s Garden of Verses, semnată de Stevenson.

Cele mai vizitate atracții din Edinburgh

Real Mary King’s Close

Un tur al acestui labirint subteran – o alee medievală a orașului vechi care a fost perfect conservată timp de mai bine de 250 de ani sub fundațiile City Chambers – este, pe bună dreptate, una dintre atracțiile de top ale Edinburghului. Actori costumați te răsfață cu povești înfiorătoare și fantomatice în timp ce te conduc prin casa afectată de ciumă a unui gropar din secolul al XVII-lea, dar și printr-o casă de oraș din secolul al XVI-lea, printre alte clădiri. Unii vizitatori susțin că au văzut fantoma unui copil pe nume Annie într-una dintre camere.

Cele mai vizitate atracții din Edinburgh

Cele mai vizitate atracții din Edinburgh: Clădirea Parlamentului scoțian

Părerile sunt foarte împărțite cu privire la atracția estetică a sediului guvernului deconcentrat al Scoției, deschis de Majestatea Sa în 2004. Merită să vezi singur această atracție din Edinburgh în timpul unuia dintre tururile gratuite de o oră pentru a-ți face o părere despre panourile asimetrice de pe fațada principală, tavanul din beton cu trei arcade din Sala Principală și ferestrele cu forme ciudate de pe peretele vestic, care amintesc de una dintre cele mai faimoase picturi din Scoția. Pentru a prinde o dezbatere parlamentară în plen, rezervă un bilet la Camera de dezbateri.

Cele mai vizitate atracții din Edinburgh

Palatul Holyroodhouse

Dacă îți plac bârfele care implică regalitatea, intrigi și crime îngrozitoare, acest loc este pentru tine. Este reședința oficială a Reginei Elisabeta a II-a în Scoția, dar acel mic factoid trece pe bancheta din spate a poveștii monarhului Scoției din secolul al XVI-lea – Maria, Regina Scoției. În această clădire frumoasă, poți vizita dormitorul în care Mary însărcinată a fost ținută închisă de cel de-al doilea soț al ei – care l-a ucis pe secretarul ei favorit, David Rizzio, alături de acoliții săi, într-un acces de gelozie. Nu rata Marea Galerie, mărginită de portrete ale monarhilor Scoției de-a lungul veacurilor.

Cele mai vizitate atracții din Edinburgh

Cele mai vizitate atracții din Edinburgh: Scaunul lui Arthur

Situat în Holyrood Park, acesta este un memento stâncos că Edinburgh a fost construit pe un vulcan de mult dispărut; este, de asemenea, cel mai înalt punct al orașului, la 251 m, un loc în care absolvenții de universitate vin să sărbătorească sculptându-și numele în stânca din vârf și unde oamenii își aduc câinii la o plimbare în aer liber duminica. Stai și visezi cu ochii deschiși în timp ce privești panorama orașului și Highlands la orizont. Diverse trasee străbat locul; o drumeție pentru a ajunge în vârf, durează aproximativ 45 de minute, pornind de la Holyrood.

Cele mai vizitate atracții din Edinburgh

Our Dynamic Earth

Conceput pentru a-i învăța pe tineri despre minunile de mediu și geologice ale planetei noastre, această atracție futuristă este una dintre atracțiile de top din Edinburgh pentru familiile cu copii. Expozițiile multimedia din interiorul acestui imens cort alb reprezintă o excursie plăcută de la Big Bang până în secolul 21; cele mai importante includ prezentări despre dinozauri, precum și filme 3D pe diverse teme.

Cele mai vizitate atracții din Edinburgh

Cele mai vizitate atracții din Edinburgh: Muzeul Național al Scoției

O construcție contemporană pe două clădiri, asemănătoare cetății, din gresie de culoarea mierii și un edificiu victorian din secolul al XIX-lea care ascunde un atrium uimitor din fier forjat și sticlă – acest muzeu fantastic din Edinburgh este o incursiune plăcută prin istoria Scoției, de la primii săi locuitori, la industrializare și modă de-a lungul veacurilor până la Dolly oaia clonată. Găsești artefacte din lumea islamică, Egiptul antic, China și nu numai în clădirea victoriană.

Cele mai vizitate atracții din Edinburgh

Galeria Națională de Portrete din Scoția

A nu se confunda cu Scottish National Gallery, colecția de portrete din interiorul acestui palat gotic venețian, vizavi de Grădinile Queen Street din New Town, este una dintre cele mai mari atracții din Edinburgh. Fotografiile, picturile și sculpturile reprezintă o amplă Who’s Who cu cei mai faimoși fii și fiice ai Scoției, de la Mary, Regina Scoției până la Sean Connery, în timp ce friza din Sala Mare îi înfățișează pe marii scoțieni timpurii, începând cu Calgacus, o căpetenie feroce, care (fără succes) a luptat împotriva invadatorilor romani.

Cele mai vizitate atracții din Edinburgh

Cele mai vizitate atracții din Edinburgh: Surgeons’ Hall Museums

Te gândești la o carieră în chirurgie sau stomatologie? Nu lăsa exponatele de la aceste colecții fascinant de înspăimântătoare din secolul al XIX-lea să te dezamăgească. Pășește în această clădire splendidă a templului ionic și examinează colecțiile de instrumente dentare vechi din Colecția dentară, precum și tumorile și diferitele organe corporale care plutesc în borcane cu formaldehidă din Muzeul de Patologie. Fanii lui Sherlock Holmes nu ar trebui să rateze expunerea la doctorul Joseph Bell, după care a fost modelat personajul lui Arthur Conan Doyle, nici buzunarul făcut din pielea criminalului executat, Burke în interiorul Muzeului de Istorie a Chirurgiei.

Cele mai vizitate atracții din Edinburgh

Camera Obscura & World of Illusions

Este un dispozitiv atât de înșelător de simplu, dar cu totul captivant. Spionează trecătorii nebănuiți, ale căror deplasări în direct sunt surprinse pe un ecran mare orizontal cu ajutorul unei camere obscure din secolul al XIX-lea – un instrument inteligent alcătuit din oglinzi și lentile. Alte camere din Outlook Tower sunt dedicate iluziilor de diferite tipuri și există vederi minunate ale castelului și orașului vechi de pe acoperiș.

Cele mai vizitate atracții din Edinburgh

Cele mai vizitate atracții din Edinburgh: Experiența Scotch Whisky

Dacă ești interesat de băutura națională a Scoției, pătrunde în acest centru multimedia de lângă meterezele Castelului Edinburgh pentru a afla totul despre fabricarea whisky-ului, de la orz la sticlă. Experiența captivantă îți implică toate simțurile și punctele importante includ vizualizarea celei mai mari colecții de malț single din lume și degustarea câtorva dintre ele (numărul exact depinde de turul pentru care ai optat).

Cele mai vizitate atracții din Edinburgh

Capela Rosslyn

La câțiva kilometri sud de Edinburgh, această capelă din secolul al XV-lea merită din plin timpul tău. Poate îți amintești teoria susținută de romanul Codul lui Da Vinci – că Sfântul Graal este îngropat sub stâlpul ucenic sculptat spectaculos din interior. Deși acest lucru nu este adevărat – deși mulți fani lui Da Vinci au venit în căutarea ei – Rosslyn este probabil cea mai frumoasă biserică din Scoția, cu caracteristici arhitecturale izbitoare. Nu rata spectaculosul tavan boltit, Luciferul răsturnat din Capela Doamnei sau Omul Verde – un simbol păgân al primăverii – tot în Capela Doamnei.

Cele mai vizitate atracții din Edinburgh

Cele mai vizitate atracții din Edinburgh: Galeria Națională Scoțiană de Artă Modernă

Ești în căutare de lucruri de făcut în Edinburgh pe vreme nefavorabilă? Această galerie de artă contemporană, accesibilă printr-o plimbare pitorească în satul Dean, de-a lungul apei Leith, are o colecție de artă contemporană spectaculoasă. În timp ce sunt luate în considerare diferite mișcări europene din secolul al XX-lea, cu lucrări ale unora ca Giacometti, Picasso, Matisse și Miró, talentul autohton domină aici, de la coloriştii scoțieni de la începutul secolului al XX-lea până la cele mai tari nume din secolul XX și până în ziua de azi.

Cele mai vizitate atracții din Edinburgh

Iahtul Regal Britannia

Cei mai mulți dintre noi sunt curioși din fire și, dacă suntem sinceri, ne place să umblam prin casele altora. Unul dintre lucrurile distractive de făcut în Edinburgh presupune să te îndrepți spre Leith (portul din Edinburgh) – sau să stai într-unul dintre cele mai bune hoteluri din apropiere de Royal Yacht Britannia – apoi să te plimbi pe puntea casei de vacanță plutitoare a familiei regale din 1953 până în 1997 și să ajungi la o adevărată perspectivă asupra vieții private a Majestății Sale. Nu vom strica surpriza, dar este suficient să spunem că gusturile personale ale Majestății Sale au înclinat spre decorul auster, că ea și Prințul Phillip nu împărțeau o cabină și că o călătorie a lor implica cinci tone de bagaje și un anturaj de zeci de însoțitori.

Cele mai vizitate atracții din Edinburgh

Cele mai vizitate atracții din Edinburgh: Grădina Zoologică din Edinburgh

Lăsând deoparte iahtul regal, dacă ești în oraș cu copiii, poți la fel de bine să vizitezi o altă atracție stelară din Edinburgh: una dintre cele mai bune grădini zoologice de conservare din lume. Pe lângă diferitele zone climatice dedicate creaturilor din diferite colțuri ale pământului, există parada distractivă a pinguinilor (zilnic, după prânz) și s-ar putea să-i vezi pe cei mai renumiți rezidenți ai grădinii zoologice: panda giganți Tian Tian și Yang Guang. Programul de reproducere în captivitate al grădinii zoologice a ajutat, printre altele, să aducă panda roșii, tigrii siberieni și hipopotamii pigmei înapoi în atenția lumii.

v

Foto: Depositphotos.com, Pinterest.com

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO