Celebrități ce fac Georgia cunoscută în lumea întreagă - LIFE.ro
Mergi la conținut

Pe fondul tulburărilor politice și a manifestațiilor de stradă violente din Georgia, am fost curioși să aflăm ce mari celebrități reprezintă această țară în lume.

Georgia este o țară cu o istorie culturală bogată, iar georgienii în ultimele câteva secole au adus contribuții majore lumii în diferite domenii. Regele David al IV-lea și Regina Tamar sunt printre cele mai semnificative figuri istorice din Georgia, deoarece Regatul Georgiei și-a văzut Epoca de Aur în timpul domniei lor. În secolele care au urmat, regatul a cunoscut numeroase cuceriri politice majore înainte de a deveni în sfârșit o republică semiprezidențială unitară. Social-revoluționarul și jurnalistul Noe Zhordania a creat istorie devenind primul președinte al Republicii Democrate Georgia. Pe lângă faptul că are o istorie politică vibrantă, națiunea este renumită și pentru că a produs personalități religioase și academice celebre precum Grigol Peradze, Elie Melia, Ilia II, Grigol Tsereteli și Mikheil Tsereteli. Vorbind despre personalitățile sale culturale, faimosul artist georgian Iago Dekanozishvili este renumit în întreaga lume pentru că a reînviat forma de artă apreciată de smalț cloisonne georgian. Bogată și diversă din punct de vedere muzical, țara a găzduit compozitori venerați precum Bidzina Kvernadze, Zurab Nadarejshvili și Zakaria Paliashvili, care au îmbogățit lumea muzicii cu talentul lor artistic.

Iată o listă cu celebrități ce fac cunoscută Georgia în lumea întreagă:

Iosif Stalin

Controversatul dictator rus, Iosif Stalin, născut în Gori, a condus Uniunea Sovietică timp de aproximativ 25 de ani, din 1929 până în 1953 și este creditat pentru că a făcut-o o putere industrială și militară proeminentă a lumii. În timpul celui de-al doilea război mondial, armata sa i-a învins și pe naziști. Cu toate acestea, regimul său a fost, de asemenea, unul de teroare și brutalitate, în care mulți cetățeni sovietici și-au pierdut viața.

Celebrități Georgia

Celebrități din Georgia: Katie Melua

Ketevan „Katie” Melua s-a născut în Kutaisi și a crescut în Belfast și Londra. Și-a făcut debutul muzical în 2003 și, în trei ani, a fost cea mai bine vândută artistă feminină din Regatul Unit precum și cea mai vândută artistă din Europa.

În noiembrie 2003, Melua a lansat primul ei album, Call Off the Search, care a ajuns în fruntea topurilor de albume din Regatul Unit și a vândut 1,8 milioane de copii în primele cinci luni de la lansare. Al doilea album al ei, Piece by Piece, a fost lansat în septembrie 2005 și până în prezent a câștigat de patru ori discul de platină.

Celebrități Georgia

Khatia Buniatishvili

Khatia Buniatishvili este o pianistă georgiano-franceză. Buniatishvili cântă de la vârsta de trei ani și a susținut primul ei concert când avea doar șase ani. Ea a continuat să cânte pe o scenă internațională de la vârsta de 10 ani. Buniatishvili este cunoscută pentru asocierea cu Sony Classical, care a produs multe dintre albumele ei solo de pian.

Celebrități Georgia

Celebrități din Georgia: Lasha Talakhadze

Lasha Talakhadze este halterofilul georgian care deține recordurile mondiale din toate timpurile, indiferent de categoria de greutate.

Talakhadze este de două ori campion olimpic, de șase ori campion mondial și de șase ori campion european, concurând la categoria super-grea (105 kg + până în 2018 și 109 kg + începând din 2018) Datorită succesului său constant în turnee și doborârii numeroaselor recorduri mondiale, este considerat cel mai mare halterofil al tuturor timpurilor.

Celebrități Georgia

Kato Svanidze

Ekaterine „Kato” Svanidze, o fată timidă dintr-o familie georgiană săracă, a fost prima dintre cele două soții ale lui Iosif Stalin. Stalin, pe atunci în vârstă de 24 de ani, s-a îndrăgostit de tânăra de 16 ani, Kato, în timp ce studiau împreună la Seminarul Spiritual din Tiflis. Ea a murit la un an după nașterea fiului lor, Yakov.

Celebrități Georgia

Celebrități din Georgia: Demna Gvasalia

Demna Gvasalia, cunoscut sub numele de Demna este directorul creativ al brandului Balenciaga și co-fondatorul Vetements.

Celebrități Georgia

Eduard Shevardnadze

Fiul unui profesor georgian, Shevardnadze a devenit membru Komsomol (Liga Tinerilor Comuniști) și a crescut constant în ierarhie, devenind prim-secretar al Comitetului Central Komsomol din Georgia (1957–61). În timp ce era responsabil de poliția georgiană (1965-1972), el a câștigat proeminență în aparatul obișnuit de partid din Tbilisi, devenind prim-secretar al Comitetului Central al Partidului Comunist din Georgia în 1972.

În august 1995, el a supraviețuit unei tentative de asasinat în care o mașină-bombă a explodat lângă coloana oficială, în timp ce se deplasa la o ceremonie de semnare a noii constituții georgiene. A fost ales președinte al Georgiei în noiembrie 1995.

Citește și: O scurtă istorie a statului Georgia încărcată de lupte și sacrificii pentru independență și un viitor european

În calitate de președinte, Șevardnadze s-a confruntat cu numeroase probleme, inclusiv o economie eșuată și acuzații de corupție guvernamentală. În 2000 a fost reales președinte pe fondul acuzațiilor de nereguli de vot. Nemulțumirile cu guvernul său au crescut, mai ales după alegerile parlamentare din noiembrie 2003, în care au fost ridicate acuzații de nereguli pe scară largă și fraudă. Confruntat cu numeroase proteste, Shevardnadze a demisionat din funcția de președinte pe 23 noiembrie. Rezultatele alegerilor din noiembrie au fost ulterior anulate de către instanțele de judecată.

Celebrități Georgia

Celebrități din Georgia: Serghei Parajanov

Serghei Yosifovich Paradzhanov a fost un regizor, artist și scenarist sovietic. El este cel mai bine amintit pentru contribuții importante la cinematografia mondială cu filme precum The Color of Pomegranates și Shadows of Forgotten Ancestors. Serghei Parajanov este considerat unul dintre cei mai influenți și mai mari regizori din istoria cinematografiei.

Celebrități Georgia

Nazi Paikidze

Nazita Paikidze, născută în Georgia, câștigase patru Campionate Europene de șah pentru tineret până la vârsta de 16 ani. Ea este, de asemenea, câștigătoare de șase ori a Campionatului Mondial de șah pentru tineret. Femeia Grandmaster și International Master s-au mutat ulterior la Moscova și apoi în SUA, unde în prezent studiază sistemele informaționale.

Celebrități Georgia

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora