Căutare

Share this article

Frédéric François Chopin, compozitorul romantic de origine poloneză cunoscut pentru superbele sale mazurci şi poloneze, va fi, se pare, primul mare compozitor care a cărui operă va fi în întregime digitalizată. Aflăm asta din APF, care-l citează pe Maciej Janicki, directorul Fryderyk Chopin Institute (NIFC), din Varşovia, care se va ocupa de ambiţiosul proiect ce va fi finalizat până în 2020. Până la acea dată, ne asigură Janicki, aproximativ 40.000 de itemuri din colecţia de patrimoniu mondial – inclusiv fotografii şi picturi ale compozitorului, articole şi manuscrise – vor putea fi downloadate de oricine, din orice parte a lumii.

Vor putea fi descărcate, de asemenea, înregistrări de la concursul de pian Chopin pe care institutul îl organizează ca parte a cercetării, documentării şi promovării operei lui Chopin în întreaga lume. Iar aspectul interesant a acestui proiect, pe lângă ascultarea şi documentarea operei lui Chopin, este aceea de a te putea familiariza cu tot felul de analize ale ritmului, armoniei, melodiei şi a altor aspecte muzicale.

Pentru cei care iubesc muzica lui Chpoin, care s-a stins din viaţa la vârsta de 39 de ani din cauza pericarditei (o complicaţie rară a tuberculozei cronice), ceea ce face Institutul din Varşovia este mai mult decât un cadou, este o cale de a păstra în memorie imaginea complexă a unui artist.

 

 
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO