Cine a fost „țiganca” lui Brâncuși, venită din România să cucerească Parisul prin dans și ajunsă creatoarea primului studio de yoga din Europa - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cea mai scumpă fotografie românească a fost făcută de Constantin Brâncuși, în atelierul său din Paris, și vorbește despre o femeie frumoasă, absorbită de dansul ei.

Este Lizica Codreanu, „țiganca”, așa cum îi spunea Brâncuși, și este una dintre puținele românce care au gustat celebritatea în Parisul interbelic.

Fotografia a fost adjudecată în 2012, în cadrul unei licitații organizate de Sotheby’s, pentru suma de 42.750 de euro.

Povestea care a făcut posibil instantaneul și a balerinei care le-a „tratat” pe Grace de Monaco, Coco Chanel sau Olivia de Havillard în câteva minute de lectură.

1926. Constantin Brâncuși și Lizica Codreanu, balerina de 22 de ani, venită de la București să cucerească Parisul, testează aparatul foto în atelierul sculptorului.

Lizica poartă un costum creat chiar de sora ei, Irina, artist plastic și ucenica sculptorului român.

Brâncuși
Irina Codreanu, Eileen Lane și Lizica Codreanu

Trecuse deja un an de când Lizica l-a cunoscut pe Brâncuși la un spectacol la „Gaîté Montparnasse”.  Senzația din momentul în care a călcat pragul atelierului lui este consemnată în volumul Doinei Lemny, Lizica Codreanu, o dansatoare româncă în avangarda pariziană, (Ed. Vellant, 2012).

„când am trecut pragul atelierului şi am văzut «Pasărea», n-am îndrăznit, dar am simţit puternic imboldul de a îngenunchea. Am îndrăznit însă să-i cer să-i fiu elevă.”, povestește Lizica Codreanu.

Fata fusese remarcată la București, chiar de la vârsta de 18 ani, după ce a dansat în două dintre cele mai căutate spectacole ale vremii.

Lizica Codreanu

Lizica era penultima dintr-un șir de opt copii ai avocatului Ion Sionescu Codreanu și a copilărit sub fascinația artei, în preajma surorii ei mai mari, Irina, împreună cu care, imediat după Marea Unire, pleacă la Paris.

Începe să danseze în capitala Franței, dar încearcă să depășească tehnicile baletului clasic cu studiu de acrobație de circ și gimnastică. Nu răspunde regulilor și nu se poate vedea dansând într-o trupă.

Brâncuși, împreună cu Irina Codreanu (stânga), Martha Lebherz și Lizica Codreanu

Dar își inventează propriile manifestări, iar instinctul ei artistic este remarcat și susținut de Brâncuși și de Sonia Delauney, care îi creează costume excepționale.

Primul îi creează un costum special de spectacol: o fustă cu dungi, prinsă cu ace de siguranță și două coifuri de vrăjitoare pe cap și o fotografiază în atelier, printre lucrări.

Brâncuși
Lizica, în filmul Le petit Parigot (1926)

Sonia Delauney îi face cadou costumul personajului Pierrot Fulgerul pe care Lizica și l-a asumat în filmul Le Petit Parigot (Micul Parizian), în 1926.

Sunt ani de glorie pentru Lizica: dansează Primăvara de Mendelssohn, Moment exotic de Lenormand şi Frescă de Debussy în cadrul Baletului Francez și participă la „marele spectacol de music-hall” la Teatrul Eden din Milano

Brâncuși
Jean Fontenoy, soțul Lizicăi Codreanu

În decembrie 1926 se căsătorește cu Jean Fontenoy, un jurnalist francez controversat, cu simpatii politice contradictorii (comunist, apoi nazist), care dezvoltă o pasiune pentru opiu. Aceasta n-ar fi fost posibilă dacă proaspătul cuplu nu ar fi plecat în Shanghai, unde Fontenoy urma să deschidă o gazetă.

Călătoria avea să îi schimbe viața Lizicăi. Se îmbolnăvește de malarie, iar Asia îi dezvăluie neștiutele taine ale unei înțelepciuni străvechi: hatha yoga.

Așa se face că la puțin timp după ce revine în Franța, Lizica divorțează și își deschide un studio de hatha yoga, literal: yoga cu forță. Este primul centru de sănătate de acest gen din Europa.
Revista Vogue scrie despre Lizica și despre noua ei tehnică de „tratament” ce îmbina yoga, gimnastica suedeză, acupunctură, practici străvechi românești, peste care așază experiența de dansatoare.

Inventivă, Lizica își ia colaboratori medici și terapeuți, alături de care transformă centrul într-o antrepriză de succes.

Faima ei depășește rapid granițele. Coco Chanel, Olivia de Havillard ori Grace de Monaco sunt doar câteva dintre vedetele care apelează la tehnicile inedite ale româncei.

Brâncuși
Lizica dansează printre operele lui Brâncuși

Lizica moare în Franța, la 92 de ani. În urma ei rămâne succesul uitat pe care l-a descoperit din curiozitate Doina Lemny: „Înconjurat de dansatoare, Brâncuşi n-a sculptat niciuna. În schimb a fotografiat-o pe tânăra sa prietenă româncă, Lizica Codreanu. Tocmai aceste fotografii mi-au stârnit curiozitatea şi m-au încurajat să investighez destinul acestei dansatoare care a dezvoltat o concepţie personală despre mişcare.

 

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora