Cine a realizat cele mai puternice bombe din lume și unde au fost testate acestea - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cine a realizat cele mai puternice bombe din lume și unde au fost testate acestea

Deși i-a fost atașată o parașută imensă, de 800 de kilograme, care să îi încetinească căderea și să îi dea pilotului posibilitatea de a se îndepărta cât mai mult, suflul a făcut ca acesta să piardă controlul aeronavei care s-a prăbușit în gol 900 de metri.
Share this article

Sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial aducea cu el una dintre cele mai negre file din istoria omenirii, bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki. Atacurile nucleare ale Statelor Unite ale Americii asupra celor 2 orașe japoneze au dus la moartea a peste 200.000 de oameni pe loc, dar numărul real al victimelor este imposibil de stabilit având în vedere că mulți au murit ulterior în urma rănilor și iradiațiilor, iar alții din cauza bolilor dezvoltate, aici vorbind inclusiv de bebelușii născuți cu malformații din același motiv. Am fi putut crede că o asemenea oroare ar fi convins puterile militare să mai renunțe la astfel de lucruri, dar cele mai puternice bombe din lume au fost detonate după acel moment și au fost de sute și chiar de mii de ori mai puternice.

Cele mai puternice bombe din lume – Ivi Mike

Pe 1 noiembrie 1952 americanii au testat prima bombă cu hidrogen de pe pământ, iar din punctul lor de vedere experiența a fost un succes. Ivi Mike a fost atât de puternică încât a produs o explozie de 10,4 megatone, de 700 de ori mai mult decât bomba de la Hiroshima. Testul efectuat în Insulele Marshall a distrus Insula Elugelab, în urma ei rămânând doar un crater imens. Norul rezultat în urma acestei explozii a ajuns până la 50 de kilometri distanță față de locul detonării.

Ivy Mike, foto: wikipedia.org

Cele mai puternice bombe din lume – Testele Castle

Tot americanii au făcut în 1954 o serie de teste nucleare menite să le consolideze statutul de cea mai puternică țară din lume. Toate au avut loc în Bikini Atoll, un grup de insule din cadrul Insulelor Marshall, situate în Oceanul Pacific. Primul și cel mai puternic test din Operation Castle a avut loc pe 1 martie și a fost practic un eșec din punct de vedere al organizării. Castle Bravo ar fi trebuit să provoace o explozie de 6 megatone, însă calculul greșit făcut de militarii americani a făcut ca explozia produsă să fie una de 15 megatone, ajungând astfel să fie cel mai puternic test nuclear făcut vreodată de Statele Unite ale Americii.

665 de locuitori ai Insulelor Marshall au fost evacuați abia 3 zile mai târziu, prin urmare au fost iradiați, iar un pescar japonez, aflat la aproape 130 de kilometri distanță de locul detonării, a murit din cauza radiațiilor. Alți 22 de oameni aflați pe vasul de pescuit japonez au avut și ei de suferit din aceeași cauză. Norul produs în urma exploziei s-a deplasat pe o distanță de aproape 35 de kilometri, iar la acel moment a fost cea mai puternică explozie nucleară produsă vreodată pe suprafața Pământului.

Eșecul primul test nu i-a făcut pe americani să renunțe, iar Castle Yankee, efectuat pe 4 mai, a fost al doilea cel mai puternic din seria de teste Castle, cu o putere de 13,5 megatone. În 4 zile de la momentul exploziei norul acesteia a ajuns în Mexico City, oraș aflat la mai bine de 18 kilometri depărtare. Castle Romeo a fost al doilea test din serie și al treilea ca putere, cu cele 11 megatone produse.

Castle Bravo, foto: wikipedia.org

Cele mai puternice bombe din lume – Testele sovietice

Anii 1962 – 1963 au fost ani de teste nucleare pentru URSS, care voia să le arate tuturor capacitățile și dotările militare pe care le avea. Iar sovieticii nu au făcut rabat la acest capitol, trecându-și în palmares primele 5 dintre cele mai puternice bombe din lume. Testele 173, 174 și 147 au produs explozii de aproximativ 20 de megatone fiecare, de 1.000 de ori mai mult decât bomba utilizată la Nagasaki. O astfel de explozie topește totul în jur pe o rază de aproape 8 kilometri. Testul sovietic 219 a avut loc pe 24 decembrie 1962, tot în arhipelagul Novaia Zemlia, precum testele menționate anterior și a produs o explozie de peste 24 de megatone. O bombă precum aceasta poate arde totul pe o rază de peste 9 kilometri și poate produce arsuri de gradul 3 pe o rază de aproape 6 kilometri.

Cu o săptămână înainte de detonarea celei mai puternice bombe din lume, pe 23 octombrie 1961, sovieticii au mai făcut un test, cel cu numărul 123, tot în zona Novaia Zemlia. Bomba cu o putere de 12,5 megatone ar fi fost capabilă să incinereze absolut totul în jurul ei pe o rază de 5,5 kilometri și ar fi cauzat arsuri de gradul 3 pe o rază de peste 3 kilometri.

Cele mai puternice bombe din lume – Bomba țarului

Bomba țarului este cea mai puternică armă nucleară construită și detonată vreodată, echivalentă cu 3.300 de bombe precum cea de la Hiroshima. Bomba cu hidrogen numită oficial RDS-220 și cu nume de cod, Ivan a avut o putere de 50 de megatone de trinitrotoluen, deși în proiecul inițial se prevedea o putere dublă. Deși este deținătoarea titlului de cea mai puternică bombă din lume, este considerată și cea mai curată bombă atomică realizată vreodată, 97% din energia ei provenind din reacția de fuziune nucleară, ce nu produce reziduuri radioactive.

Detonată pe 30 octombrie 1961 în arhipelagul Novaia Zemlia, deasupra Oceanului Arctic, bomba nu a avut ca scop producerea de victime omenești, ci demonstrarea puterii militare a URSS. Lansată dintr-un bombardier modificat, a detonat la 4000 de metri deasupra solului, după o cădere de 6500 de metri. Deși i-a fost atașată o parașută imensă, de 800 de kilograme, care să îi încetinească căderea și să îi dea pilotului posibilitatea de a se îndepărta cât mai mult, suflul a făcut ca acesta să piardă controlul aeronavei care s-a prăbușit în gol 900 de metri înainte ca pilotul să o poată stabiliza.

Bomba Ţarului, foto: wikipedia.org

Lumina exploziei a fost atât de puternică încât a putut fi observată și de la 1000 de kilometri distanță, iar ciuperca atomică a avut un diametru de aproape 90 de kilometri. Toate clădirile din Severnâi, un oraș militar aflat la 55 de kilometri distanță, au fost distruse, iar casele aflate pe o rază de 900 de kilometri au fost grav afectate, fiindu-le spulberate geamuri, uși și acoperișuri. Inclusiv în Finlanda au fost sparte geamuri din cauza exploziei, unda de șoc făcând de 3 ori înconjurul Pământului.

Bomba țarului a fost construită la cererea lui Nikita Hrușciov, secretarul general de atunci al Partidului Comunist.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora