Cine este Anya Taylor-Joy și cum a reușit să cucerească o planetă întreagă cu Gambitul Damei, unul dintre cele mai urmărite seriale pe Netflix în 2020? - LIFE.ro

Căutare

Share this article

După ce „Gambitul Damei” a fost câteva săptămâni la rând pe primul loc în topul celor mai vizionate seriale de pe Netflix, toată lumea s-a întrebat cine este Anya Taylor-Joy, actrița care interpretează spectaculos personajul principal.

Iar răspunsul la întrebarea cine este Anya Taylor-Joy apare la o simplă căutare pe Google: este o actriță americană de film și fotomodel. Ea a devenit cunoscută publicului larg după interpretarea rolurilor sale în filmele horror, „Morgan” și ”The VVitch: a New-England Folktale”, dar și după thriller-ul psihologic „Split”.

Anya Taylor-Joy în filmul Morgan

Cine este Anya Taylor-Joy și cum sună povestea copilăriei sale?

Actrița s-a născut în Miami, Florida, pe data de 16 aprilie 1996, într-o familie de imigranți. Mama sa este nativă din Anglia, dar prin venele ei curge sânge spaniol. Tatăl ei are rădăcini argentiniene și scoțiene. Pe lângă Anya, cei doi mai au cinci copii și toți și-au petrecut copilăria în Marea Britanie și Argentina.

Copil fiind, actriței Anya Taylor-Joy îi plăcea la nebunie să danseze. Părinții au trimis-o la o școală de balet unde ar fi putut face progrese semnificative dacă mutările frecvente ale familiei dintr-o țară în alta nu i-ar fi pus serioase obstacole.

Chiar dacă nu a putut deveni o balerină profesionistă, Anya s-a afirmat ca fotomodel. În timpul liceului a început să participe la diferite ședințe foto și să apară pe coperțile unor reviste de modă, în calendare, postere și producții publicitare ale unor branduri faimoase în întreaga lume.

Anya Taylor-Joy în copilărie. Foto: The list

Cine este Anya Taylor-Joy și cum și-a început cariera în cinematografie?

La începutul anului 2014, Anya taylor-Joy a decis să-și încerce norocul în domeniul actoriei. Debutul actriței de numai 18 ani a avut loc într-un episod al serialului pentru adolescenți „Vampire Academy”. Rolul a fost atât de mic încât Anya nici nu a fost trecută în distribuție.

După această experiență, Anya a mai jucat în câteva seriale de televiziune. A fost un detectiv în „Endeavor”, a jucat în „Viking Quest” dar și în producția fantastică „Gold Skin”.

A devenit faimoasă însă pentru rolul ei din filmul de groază „The Witch”. În poveste, familia unui pelerin vrea să plece în pustiu, departe de tentațiile lumești. Thomasina este cel mai mare dintre copiii familiei și există o mulțime de responsabilități pe umerii ei, inclusiv supravegherea copiilor mai mici. Ea observă că există întâmplări ciudate în district, dar nimeni nu o crede. Filmul nu este unul tipic de groază pentru că nu există țipete puternice, nu există monștri care apar dintr-o dată. Filmul te sperie prin scufundarea în atmosfera mohorâtă a vieții rurale și a legendelor rurale. Stephen King a recunoscut că ți se face pielea de găină privindu-l.

Anya Taylor-Joy în adolescență. Foto: Zoombola.com

Actrița a devenit o adevărată descoperire a Festivalului Sundance, care a debutat cu „The Witch”. După acest succes, tânăra a fost remarcată la Hollywood și i s-a oferit un rol cheie în thriller-ul de groază «Morgan», dar nu a câștigat niciodată popularitatea așteptată, nici din partea criticilor, nici a publicului, filmul eșuând lamentabil la box-office, primind recenzii dure, în ciuda implicării numelor de notorietate precum Kate Mara și Rose Leslie.

În 2016, Anya Taylor-Joy a jucat un rol principal (Charlotte Baumann) în filmul biografic «Barry», care a vorbit despre viața de colegiu a lui Barack Obama, viitorul președinte al Statelor Unite. A fost lansat la Festivalul Internațional de Film din Toronto.

În 2017, actrița a fost nominalizată la premiile BAFTA, la categoria „Cea mai bună stea în ascensiune” și a obținut premiul Cercului Londrei de Critici de Film în categoria Tânărului artist britanic / irlandez al anului. În 2017 a apărut în thrillerul psihologic „Split”, unde partenerii ei de pe platou erau celebrul actor britanic James McAvoy și tânărul Haley Lu Richardson.

Trebuie amintit că Anya Taylor-Joy este încă foarte tânără și încă nu a decis ce carieră va alege – model sau actriță. Cu toate acestea, ea joacă în filme și asta îi face plăcere.

Foto: Shutterstock

În 2017, au mai fost lansate încă două filme cu ea: drama „Thoroughbreds” (unul dintre ultimele filme cu participarea decedatului Anton Yelchin) și thrillerul «Marrow Bones». Se știe, de asemenea, că Anna a fost de acord să filmeze în melodrama britanică «The Sea Change».

Cine este Anya Taylor-Joy în viața personală?

Anya Taylor-Joy este logodită cu actorul Eoin Macken (născut în 1983). Poate îl cunoașteți ca Gavin Cluxton din „Fair City”. În ciuda diferenței de vârstă de 13 ani, cuplul pare să fie fericit împreună.

Într-un interviu, a recunoscut că iubește cafeaua și trufele și că fiecare zi începe cu un dans datorită trecutului ei de balerină.

Anya Taylor-Joy alături de logodnicul ei. Foto: Zoombola.com

Cine este Anya Taylor-Joy și ce face azi?

În 2019, actrița a apărut în continuarea filmului de acțiune „Split” – „Glass”, unde povestea oamenilor cu superputere s-a încheiat în cele din urmă. În februarie 2020, comedia istorică „Emma” cu Anya a debutat pe ecrane. Este vorba despre Emma Woodhouse, o tânără bogată și independentă, care încearcă să repare viața personală a însoțitoarei ei (Mia Goth).

Anya Taylor-Joy, o apariție extravagantă. Foto: Zoombola.com

2020 a devenit un an de referință în cariera lui Taylor-Joy – cu participarea la premiera seriei The Queen’s Gambit, în care a interpretat rolul principal. Intriga spune povestea unei șahiste geniale ce provine dintr-un orfelinat catolic care a crescut și a început să cucerească noi culmi. Serialul a primit recenzii extraordinare din partea criticilor și a devenit unul dintre cele mai urmărite din lista Netflix.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO