Cine este doctorul orb care salvează vieți și pregătește noua generație de medici de peste ocean? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cine este doctorul orb care salvează vieți și pregătește noua generație de medici de peste ocean?

Tim Cordes este un doctor psihiatru care a reușit să demonstreze tuturor că nu există limite. Atunci când în copilărie medicul i-a spus că nu o să conducă niciodată, s-a întristat pentru că îi plăcea să se joace cu mașinuțele. Însă nu s-a lăsat descurajat. Și-a urmat visul și a devenit cel de-al doilea nevăzător admis într-o facultate de medicină de peste ocean.
Share this article

Tim Cordes este un adevărat erou. Cel mai probabil, veți spune acest lucru despre toți oamenii care au reușit să dărâme toate bariere pentru a-și atinge visul. Însă, în fața lui Cordes și a curajului său cuvintele par să fie prea puține și prea mici. A fost abia al doilea nevăzător acceptat într-o facultate de medicină de peste ocean. A absolvit University of Wisconsin–Madison în 2005. Are o licență în biochimie de la University of Notre Dame și este doctorand la University of Wisconsin Medical School. A obținut centura neagră la tae kwon do și jujutsu. Compune. Și face schi nautic. Iar în 2002 a fost unul dintre cei care au ținut Torța Olimpică.

Cum a reușit un tânăr orb din Iowa să salveze viețile pacienților săi?

Cordes s-a născut în Waterloo, Iowa. A fost diagnosticat la doar cinci luni cu boala Leber, o boală foarte rară a retinei și s-a luptat încă de la început cu o lume mereu în întuneric. A purtat ochelari până la vârsta de doi ani și apoi, încetul cu începutul, și-a pierdut definitiv vederea.

De altfel, Cordes îți amintește și acum momentul în care medicul oftalmolog le explica părinților săi cum o să fie viitorul copilului lor. Avea șapte ani și auzea cum medicului le spune alor săi: “copilul dumneavoastră poate să ajungă Președintele Statelor Unite ale Americii, însă nu va putea niciodată să piloteze un avion sau să conducă o mașină”. Atunci s-a întristat pentru că, asemenea tuturor copiilor, iubea mașinuțele sau avioanele.

Și, într-adevăr, Cordes nu a pilotat niciodată un avion. Ba, mai mult decât atât, atunci când toți prietenii lui au început să ia lecții de condus, el a primit cel mai frumos cadou, pe Electra. A fost primul său câine, un ciobănesc german care l-a ajutat să-și găsească drumul.

Dar cuvintele medicului din copilărie nu l-au făcut să dea înapoi de la visul său. Atunci când a văzut prima dată cartea Science News in Braille a deschis-o imediat la capitolul de biomedicină. Și atunci a știut că asta vrea să facă în viitor.

A fost acceptat la Facultatea de Medicină din University of Wisconsin–Madison și tot acolo a urmat rezidențiatul în departamentul de departamentul de psihiatrie. Iar astăzi este parte din Howard Hughes Medical Institute Research Program, unde studiază în laboratorul profesorului de chimie și biochimie Paul Helquist dezvoltarea de noi antibiotice.

Andy Manis / AP – Sursă: NBC News

Cordes nu este doar doctor, ci și profesor pentru generațiile de viitor medici de peste ocean

Deși nu vedea, Cordes a trebuit să învețe cum să identifice oasele, mușchii sau nervii de pe cadavre. Să studieze razele X, să citească EKG-urile și diagramele pacientului. A trebuit să examineze diapozitivele care arătau felii de creier sau să diagnosticheze erupțiile.

A folosit foarte multe tehnici, inclusiv desene, un computer care îi citea textele în căști, un descriptor vizual, o imprimantă portabilă care i-a permis să își scrie notițele pentru diagramele pacientului și un dispozitiv numit Optacon – o mică cameră cu pini vibratori care îl ajută să înțeleagă imaginile doar pipăindu-le. Dar, nimic nu l-a oprit.

Iar pe lângă activitățile sale de cercetare, Cordes este tutor în programul de la University of Notre Dame. Iar lucrul pe care încearcă să îl dea mai departe nu ține de informațiile științifice pe care le deține, ci de o gândire pozitivă pe care ar trebui să o avem. Cordes încearcă să ne arate că nu există nimic, dar absolut nimic care să ne împiedice să ne atingem visul:

“Este ușor să ajungi să te plafonezi și să te nu ajungi niciodată să îți atingi potențialul maxim. Știm cu toți momentul acela în care lăsam deadline-urile să ne sperie. Însă toate aceste momente ne-au învățat că putem să le depășim. Toate aceste situații ne-au arătat că putem mai mult, că potențialul nostru maxim este acolo și așteaptă să îl atingem. Ține doar de noi să acceptăm această provocare. Doar noi putem face ca aceste situații să nu fie doar niște momente rare în viața noastră, ci modul nostru de a trăi. Este alegerea noastră dacă spunem DA acestei provocări și dacă avem curajul să încercăm să fim cea mai bună versiune a noastră”.

Sursă: Notre Dame News

Și totul a început cu o carte

Cordes și-a găsit curajul în cartea “White Coat, White Cane”, autobiografia lui David Hartman, prima persoană complet nevăzătoare admisă într-o școală de medicină din Statele Unite ale Americii. Absolvent al Facultății din Temple University, acesta este acum psihiatru în Roanoke.

De-a lungul timpului, mai multe facultăți au avut studenți parțial nevăzători, însă Harman și Cordes au fost primii doi oameni complet orbi care să fie admiși în astfel de instituții de învățământ. Pe urmele celor doi calcă astăzi foarte mulți tineri care încearcă să își depășească astfel condiția, indiferent de greutățile pe care le au. Cei doi le sunt modele în drumul lor greu până la împlinirea visului cel mai arzător.

Iar astăzi doctorul Tim Cordes încearcă să îi ajute și alți oameni aflați în astfel de situații să lupte pentru visul lor și să își depășească limitele: 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora