fbpx

Căutare

Share this article

Katalin Novák, fost vicepreședinte Fidesz și ministru al Familiei, a fost aleasă ca următorul președinte al Ungariei cu o majoritate de două treimi. În puțin peste un deceniu, Novák a avut o carieră fulminantă: a început la Ministerul de Externe, a devenit ministru al Familiei și a devenit vicepreședinte al partidului de guvernământ, Fidesz. În ultimii ani, rolul ei a crescut spectaculos. Anul trecut și anul acesta, a fost desemnată cea mai influentă femeie din viața publică maghiară. Katalin Novák este prima femeie, iar la 44 de ani, chiar și cel mai tânăr președinte al Ungariei de la schimbarea regimului. Ea are trei copii, vorbește patru limbi străine, aleargă la maratoane și a fost membru devotat al partidului Fidesz.

Katalin Novák
Katalin Novák

Katalin Novák și-a început cariera politică chiar în 2001 (în timpul primului guvern Orbán) la Ministerul Afacerilor Externe, unde s-a specializat în afaceri europene. În 2010, a devenit consilier ministerial, iar doi ani mai târziu a fost numită șef de cabinet al Ministerului Resurselor Umane (EMMI). În 2014, a fost numită secretar de stat pentru Familie și Tineret al EMMI, iar în cele din urmă a devenit ministru al Familiei, în octombrie 2020. Între 2017 și 2021, a fost și unul dintre vicepreședinții Fidesz. Acesta este doar un scurt rezumat al carierei ei. Are un CV impecabil, atât din punct de vedere profesional, cât și personal, însă, având în vedere pălăria sub care trăiește și muncește, aceea cu boruri largi țesută de Viktor Orban, sunt multe voci care susțin că e imaginea perfectă a unei imperfecte dictaturi ce amenință Ungaria. Sunt voci care susțin că este omul cel mai ușor de manevrat de puterea supremă în stat, șeful guvernului și tocmai de aceea a fost propulsată atât de mult în carieră.

Citește și: Viktor Orbán, „cel mai periculos lider al Europei Unite”. De la tânărul care lupta pentru libertate și democrație în 1989, până la ideologia iliberală și prietenia cu Vladimir Putin

Katalin Novák
Katalin Novák și Viktor Orban, o fotografie cât o mie de cuvinte

Dar cine este mai exact Katalin Novák?

Katalin Novák s-a născut la Szeged în 1977, a studiat la Universitatea Națională a Serviciului Public (NKE) din Budapesta, la Universitatea din Szeged și la Paris cu o bursă. Potrivit biografiei sale oficiale, Novák și-a început cariera în guvern în 2001 ca consilier în Ministerul Afacerilor Externe, dar a plecat în 2003. După aceea, economista și-a petrecut șase ani crescându-și copiii acasă (parțial în Germania), înainte de a deveni consilier al ministrului afacerilor externe în 2010 și șef de cabinet al ministrului resurselor umane în 2012.

„Tânără, inteligentă, drăguță”, a fost prima impresie pe care ministrul Zoltán Balog a avut-o atunci când a întâlnit-o personal pe Katalin Novák pentru prima dată în timpul procesului de recrutare pentru un nou șef de cabinet. Nu se știe cine i-a recomandat-o exact pe Katalin Novák când era în căutarea unui șef de cabinet în 2012, după numirea sa ca prim ministru al resurselor umane, cu excepția faptului că „o prietenă”, a fostului ministru de externe János Martonyi auzise de ea.

Katalin Novák
Katalin Novák

„Avea un spirit proaspăt și era o bună muncitoare. […] Am observat chiar că vorbea atât de bine trei limbi: franceză, engleză și germană, ceea ce este o calitate foarte specială în cercurile diplomatice”, a fost impresia despre ea pe care János Martonyi a avut-o. Se spune că miniștrii au fost impresionați și de educația ei „Katalin provine dintr-o familie de avocați și medici; acesta nu este un dezavantaj”, se spune că ministrul de Externe ar fi menționat acest fapt, a scris Euronews într-un articol detaliat despre Novák.

După alegerile din 2014, Novák a ajuns la funcția de secretar de stat pentru familie și tineret în același minister (EMMI). Între 2017 și 2021, a fost chiar unul dintre adjuncții liderului de partid al Fidesz, iar din 2018 este și deputat. Din 2020, a ocupat funcția de ministru al Familiei și Tineretului, din care și-a dat demisia atunci când a candidat la președinție.

Pe site-ul personal există afirmația că a fost implicată în dezvoltarea ideii și modelului unei politici familiale independente maghiare, iar mai târziu a condus acest domeniu în calitate de secretar de stat și ministru în guvern. Ea este inițiatoarea mai multor măsuri implementate pentru sprijinirea familiilor. În timpul mandatului său, au fost introduse așa-numitele CSOK (alocație de locuință pentru familii), alocația pentru îngrijirea copilului, alocația pentru renovarea locuinței și scutirea de impozit pe venit pentru mamele cu mai mult de patru copii. Ea a inițiat Anul Familiilor în Ungaria.

Katalin Novák

Ce știm despre familia lui Katalin Novák?

Katalin Novák este căsătorită și este mamă a trei copii. În timpul liber, îi place să citească și să alerge pe distanțe lungi, inclusiv la maratoane. Credo-ul ei este: toată lumea este un alergător de fond, chiar dacă cei mai mulți nu descoperă niciodată acest talent în ei înșiși.

Katalin Novák
Katalin Novák alergătoare la maraton

„Ca mamă a trei copii, știu cât de dificil poate fi să gestionezi sarcinile aparent banale, dar adesea foarte dificile, de a crește unul, doi sau mai mulți copii și de a gestiona gospodăria zilnic, totul în timp ce lucrezi. Prin urmare, prioritatea mea ca ministru al Afacerilor Familiei este să le ofer mamelor posibilitatea de a alege și libertatea de a decide singure când vor să se întoarcă la muncă, să creez un echilibru între viața profesională și cea privată, să ofer un ajutor real pentru situațiile de viață ale tinerilor maghiari și familiilor. ”, a scris ea pe site-ul ei oficial, încă în calitatea ei de ministru.

Ea este, de asemenea, unul dintre politicienii care postează cel mai mult pe site-urile de socializare. De asemenea, ea postează multe despre viața ei privată. În postările ei, ea subliniază mereu că este și casnică. Ea coace, tricotează, gătește și curăță geamurile.

Katalin Novák
Katalin Novák alături de soțul și cei trei copii ai ei

Una dintre cele mai influente femei din Ungaria

În 2020, Katalin Novák a ajuns în fruntea listei celor mai influente femei maghiare din viața publică. Indiferent de funcția ei, este considerată ministrul cel mai apropiat de șeful guvernului, scrie Forbes. În același timp, prezența ei dezbinătoare pe rețelele sociale și mesajele conservatoare influențează din ce în ce mai mult dezbaterea publică. Forbes listează cele mai influente femei din Ungaria în patru categorii principale: afaceri, mass-media, viață publică și cultură. Ea se află în fruntea listei din nou anul acesta.

Implicarea ei în viața publică, activități de caritate:

2021- Ambasador al Serviciului de Caritate Reformată

2019- Președinte al Rețelei Politice pentru Valori

2019- Vicepreședinte al Comitetului Femeilor al Uniunii Democrate Internaționale

(Uniunea Internațională a Femeilor Democrate)

Katalin Novák
Katalin Novák și soțul ei

2018- Fondatoare și președinte al Clubului Femei pentru Ungaria și al Mișcării Femei pentru Națiunea Maghiară

2015-2016

Membru fondator și membru al consiliului consultativ al Asociației Tineretului Germano-Ungar

Este Cavaler al Legiunii de Onoare Franceză și deținătoare a Crucii de Ofițer a Ordinului de Merit al Republicii Polone. Pe lângă limba maternă, maghiară, vorbește fluent engleza, franceză și germană și cunoaște și spaniolă.

Candidatura lui Katalin Novák

Când Novák a fost numită candidată la președinție de către prim-ministrul Viktor Orbán, reacția ei a fost scurtă și sfioasă:

„Voi rămâne cine sunt.”

Ea a mai scris pe pagina ei de Facebook:

„Sunt gata să reprezint Ungaria și să slujesc întreaga națiune maghiară cu credință, suflet și inimă.”

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO