Cine este Lula, noul și vechiul președinte al Braziliei? De la copilul care lustruia pantofi, la reprezentantul muncitorilor și până la închisoarea pentru fapte de corupție și ocuparea celei mai importante funcții în stat - LIFE.ro
Mergi la conținut

Fost lustruitor de pantofi, Luiz Inácio Lula da Silva, a scris istorie în Brazilia, zilele trecute, când a fost reales președinte al țării.

El este unul dintre cei mai influenți și durabili politicieni ai Americii Latine – un om de stat pe care Barack Obama l-a numit cândva drept „cel mai popular președinte de pe Pământ”.

Dar dacă nu ar fi fost un reproș din partea lui Fidel Castro în urmă cu aproape patru decenii, Luiz Inácio Lula da Silva ar fi putut foarte bine să renunțe la ceea ce s-a dovedit una dintre cele mai cunoscute cariere politice pe care America de Sud le-a cunoscut vreodată.

„I-a dat o bătaie de cap”, a spus biograful și prietenul lui Lula, Fernando Morais, despre momentul în care revoluționarul cubanez l-a tras la răspundere pe unionistul brazilian pentru că a luat în considerare să arunce prosopul după ce a eșuat în încercarea sa de a deveni guvernator al São Paulo, în 1982.

Lula

„Ascultă, Lula… nu ai dreptul să renunți la politică. Nu ai dreptul să faci asta clasei muncitoare”, i-a spus Fidel Castro brazilianului în timpul unei călătorii la Havana, conform celei mai vândute biografii a lui Morais. „Întoarceți-vă în politică!”

Cronicarul lui Lula crede că a fost un moment esențial în viața subiectului său în vârstă de 77 de ani, care a pus la inimă sfatul gazdei sale cubaneze.

Patru ani mai târziu, în 1989, fostul băiat ce lustruia pantofii domnilor și muncitor în fabrică a lansat prima sa ofertă, în cele din urmă nereușită, de a deveni primul președinte al clasei muncitoare din Brazilia. El a mai pierdut două alegeri prezidențiale, în 1994 și 1998, înainte de a-și atinge obiectivul în 2002 – un triumf istoric care a stârnit o revărsare de emoție și speranță la nivel național.

„Am plâns atât de mult”, și-a amintit Morais de momentul în care l-a văzut pe Lula adresându-se mulțimilor de pe bulevardul principal din São Paulo, după victoria sa. „Au fost lacrimi de bucurie și de împlinire”, a spus scriitorul. „M-a mișcat profund.”

Cum începe povestea lui Lula?

Povestea lui Lula – care și-a recâștigat președinția după o victorie strânsă asupra lui Jair Bolsonaro – începe în statul Pernambuco, din nord-estul țării, unde s-a născut în sărăcia rurală din 1945.

La vârsta de șapte ani, Lula a migrat în sud cu mama sa, Dona Lindu, și șase frați în căutarea unei vieți mai bune, ajungând în apropierea orașului-port Santos, pe coasta São Paulo. Trei ani mai târziu, familia lui Lula s-a mutat în capitala statului și, fără bani gheață, a închiriat camera din spate a unui bar pe care Lula și-o amintește ca fiind o „cogălărie”.

„În miezul nopții [bețivii]… veneau să se ușureze sau să vomite. Când ploua… șobolanii și broaștele erau măturate de pe stradă și a doua zi trebuiau să curățe totul”, a spus Morais.

Biograful lui Lula crede că acele experiențe dificile au fost – și continuă să fie – ceea ce a făcut ca milioane de brazilieni să-și pună încrederea într-un lider a cărui poveste de viață o reflectă pe a lor.

„[Oamenii cred], că acest tip este la fel ca mine. S-a confruntat cu toate aceleași tragedii cu care m-am confruntat eu. El împarte o casă cu două camere cu alte 27 de persoane”, a spus Morais.

Lula, muncitorul chinuit asemenea oricărui brazilian de rând

În São Paulo, adolescentul Lula a lucrat ca băiat de birou înainte de a se antrena ca operator de strung la începutul anilor 1960, când Brazilia era cufundată în două decenii de dictatură militară.

Potrivit lui Morais, care l-a cunoscut pe Lula la sfârșitul anilor 1970 în inima producției din São Paulo, în acele zile viitorul președinte al Braziliei era mai interesat de fotbal decât de politică. Când un agent al partidului comunist clandestin de atunci a încercat să-l recruteze pe o bancă în fața unei biserici, „Lula era livid”.

Dar măcinarea muncii în fabrică și reprimarea regimului militar din Brazilia dintre anii 1964-1985 au servit drept un semnal de alarmă.

„Numai prin faptul că a fost martor la suferința zilnică de a fi muncitor brazilian – salariile mici, cele mai proaste condiții de muncă, imaginabile – a început să i se schimbe mintea”, a spus Morais.

Lula
Lula în timpul protestelor din 1970

Când fratele lui Lula a fost răpit și torturat de forțele de securitate în 1975, aceasta a fost ultima picătură. „A fost un moment decisiv”, a spus Morais.

Începutul carierei de politician

Lula s-a cufundat în mișcarea muncitorească și în 1979 a condus o serie de greve istorice, cimentându-și poziția de cel mai faimos lider sindical din Brazilia și deschizând calea pentru crearea Partidului Muncitorilor (PT) pe care Lula îl conduce până astăzi.

După ce a pretins puterea în 2002, Lula a folosit profitul extraordinar de la boom-ul mărfurilor pentru a ajuta milioane de cetățeni să scape de sărăcie și a devenit un om de stat internațional respectat, ajutând Brazilia să asigure Cupa Mondială din 2014 și Jocurile Olimpice din 2016.

„El a făcut din Brazilia un jucător important pe scena mondială … Brazilia a fost o țară serioasă – a ajutat la crearea G20, a stabilit relații … cu Brics [Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud]. Brazilienii au fost nominalizați pentru a conduce OMC și FAO”, a declarat Richard Bourne, biograful britanic al lui Lula.

Lula a părăsit puterea în 2010, cu cote de aprobare aproape de 90%. Dar deceniul următor a fost unul brutal pentru stânga și partidul său. PT a fost implicat într-o serie de scandaluri de corupție extinse și a fost acuzat că a aruncat Brazilia într-o recesiune sălbatică. Succesorul lui Lula, Dilma Rousseff, l-a pus sub acuzare în 2016 în ceea ce mulți susținători au numit o „lovitură de stat” politică.

Lula

Lula în închisoare

Doi ani mai târziu, Lula a fost închis după ce a fost condamnat pentru acuzații de corupție care au fost anulate anul trecut, deschizând calea pentru senzaționala sa încercare de a-și recâștiga președinția.

Lula avea să petreacă 580 de zile în spatele gratiilor, timp în care fostul soldat de extremă-dreapta, Bolsonaro a fost ales, dând startul unei ere a distrugerii Amazonului și a izolării internaționale.

Dar veteranul de stânga și-a folosit cu înțelepciune timpul de închisoare, punând la cale ceea ce în urmă cu doar câțiva ani părea o întoarcere de neconceput la palatul prezidențial din Brazilia.

Duminică seara, după cum a confirmat revenirea sa uimitoare, el a promis că își va reuni țara, spunând jurnaliștilor: „Vom trăi noi vremuri de pace, iubire și speranță”.


Foto: Depositphotos.com

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora