Cine este Rishi Sunak, primul ministru al Marii Britanii? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Campania lui Rishi Sunak a avut un slogan simplu când a candidat pentru funcția de prim-ministru al Marii Britanii la începutul acestui an: „Gata pentru Rishi”.

Răspunsul a fost: „Nu, ne pare rău”.

El a concurat cu Liz Truss pentru a conduce Partidul Conservator al Marii Britanii după ce prim-ministrul Boris Johnson și-a anunțat demisia în iulie 2022. Acum Rishi Sunak va mai avea o șansă de a câștiga postul de top, demisia lui Truss declanșând o competiție, după doar șase săptămâni la putere.

Cel mai puternic contestatar al său a fost fostul prim-ministru Boris Johnson, a cărui demisie forțată a declanșat actuala criză politică a Marii Britanii. Johnson a venit în fugă dintr-o vacanță în Republica Dominicană, încercând să caute sprijin pentru o revenire la putere.

Rishi Sunak

Dar cine este Rishi Sunak?

Rishi Sunak, (născut la 12 mai 1980, Southampton, Anglia) este politician și finanțist conservator britanic, fost cancelar Trezoreriei (2020-2022).

Copilăria și primii ani din viața lui Rishi Sunak

Sunak s-a născut într-o familie cu rădăcini de imigranți. Bunicii săi au emigrat din Punjab, o regiune în nord-vestul Indiei, în Africa de Est, unde mama și tatăl lui s-au născut în Tanzania și, respectiv, Kenya. S-au cunoscut și s-au căsătorit după ce familiile lor au migrat în anii 1960 la Southampton, în sudul Angliei. Tatăl lui Sunak a devenit medic generalist la Serviciul Național de Sănătate. Mama lui, farmacistă, deținea și administra o farmacie mică, pentru care Sunak, cel mai mare dintre cei trei copii ai lor, avea să țină în cele din urmă evidențele contabile. Mai târziu, în timpul carierei sale politice, Rishi Sunak a făcut paralele între experiențele sale de lucru în afacerile de familie și valorile pe care le-a câștigat din acestea și cele ale emblemei Partidului Conservator, Margaret Thatcher, fiica unui băcan.

Educația lui Rishi Sunak

Ca urmare a sacrificiilor părinților săi și a economiilor pentru a-și finanța educația, Rishi Sunak a reușit să frecventeze Winchester College, școala privată exclusivistă care a produs nu mai puțin de șase cancelari ai Finanțelor. Pe lângă faptul că a devenit „băiat șef” la Winchester, Sunak a fost redactorul ziarului școlii. În vacanțele de vară lucra la un restaurant indian din Southampton. Sunak a continuat să studieze filosofia, politica și economia (diploma obținută de mulți viitori premieri) la Lincoln College, Oxford. Acolo a fost președintele Oxford Trading & Investment Society, care a oferit studenților oportunități de a învăța despre piețele financiare și comerțul global. În timp ce era la Oxford, Sunak a făcut și un stagiu la sediul Partidului Conservator.

Rishi Sunak
Rishi Sunak și so’ia lui

După ce a absolvit Oxford în 2001, Rishi Sunak a devenit analist pentru Goldman Sachs, lucrând pentru compania de investiții bancare până în 2004. Ca bursier Fulbright, a urmat apoi un MBA la Universitatea Stanford, unde și-a cunoscut viitoarea soție, Akshata Murthy, fiica lui Narayana Murthy, un miliardar indian și cofondator al gigantului tehnologic Infosys. Întors în Regatul Unit în 2006, Sunak și-a luat un loc de muncă la The Children’s Investment Fund Management (TCI), fondul speculativ operat de Sir Chris Hohn, care l-a făcut partener aproximativ doi ani mai târziu. În 2009, Sunak a părăsit TCI pentru a se alătura unui alt fond speculativ, Theleme Partners. În acel an s-a căsătorit cu Murthy, cu care are azi două fiice. În virtutea succesului lui Sunak în afaceri și a cotei de 0,91% deținute de soția sa în Infosys, cuplul a început să strângă o avere considerabilă, care ar fi estimată la aproximativ 730 de milioane de lire sterline (877 de milioane de dolari) în 2022 de The Sunday Times. 

Cariera politică

În 2010, Rishi Sunak a început să lucreze pentru Partidul Conservator. În această perioadă s-a implicat, de asemenea, cu Policy Exchange, un important think tank conservator, pentru care a devenit șeful Unității de cercetare Black and Minority Ethnic (BME) în 2014. 

În 2014, Sunak a fost ales drept candidat al Partidului Conservator la Camera Comunelor, reprezentând Richmond în North Yorkshire, un loc sigur al conservatorilor în nordul Angliei deținut de un fost lider de partid (1997-2001) William Hague. 

În mai 2015, Sunak a fost ales cu o majoritate dominantă. El a intrat în funcție un eurosceptic și ferm în tabăra „pro părăsire” în problema Brexit-ului, despre care a spus că va face Regatul Unit „mai liber, mai corect și mai prosper”. 

El va fi reales în Parlament în 2017 și 2019 și a votat de trei ori în favoarea planurilor de Brexit ale premierului Theresa May.

Din 2015 până în 2017 a fost membru al Comitetului Restrâns pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale și secretar privat parlamentar la Departamentul pentru Afaceri, Energie și Strategie Industrială. În ianuarie 2018 a fost numit în primul său post de ministru ca subsecretar de stat la Ministerul Locuinței, Comunităților și Administrației Locale. Sunak a devenit un susținător vocal al urmăririi de către Boris Johnson a conducerii partidului și, când Johnson a devenit lider și prim-ministru, l-a recompensat pe Sunak cu o promovare, numindu-l secretar șef al Trezoreriei, în iulie 2019.

Rishi Sunak

Popularitatea lui Rishi Sunak în timpul pandemiei

În timpul mandatului lui Rishi Sunak ca secund la Trezorerie, tensiunile au crescut între șeful său, cancelarul de buget Sajid Javid și Johnson. 

Când Javid a demisionat în februarie 2020, Johnson l-a înlocuit cu Sunak, care, la vârsta de 39 de ani, a devenit a patra cea mai tânără persoană care a ocupat vreodată această funcție. Aproape imediat, Rishi Sunak s-a confruntat cu numeroasele provocări generate de sosirea în Marea Britanie a pandemiei globale de COVID-19. În timp ce economia britanică a fost afectată de opririle impuse de guvern în încercarea de a stopa răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, cauza COVID-19, Sunak și-a folosit puterile biroului său pentru a încerca să compenseze situația economică.

El a instituit un program amplu de sprijin economic care a dedicat aproximativ 330 de miliarde de lire sterline (400 de miliarde de dolari) în fonduri de urgență pentru afaceri și subvenții salariale pentru lucrători, menite să mențină locurile de muncă și să ușureze povara blocării atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii. Acele programe de salvare au fost foarte populare, iar Sunak, lustruit și echilibrat, a devenit fața binevenită a guvernului la conferințele de presă zilnice în care premierul părea mai puțin liniștit.

Schema „Eat Out to Help Out” a lui Sunak, care vizează sprijinirea restaurantelor și pub-urilor cu alimente și băuturi subvenționate de guvern, a fost văzută de unii observatori ca un succes uimitor, dar criticii au indicat că aceasta a jucat probabil un rol semnificativ în apariția unei creșteri catastrofale a cazurilor de COVID-19 în toamna anului 2020. 

Cu toate acestea, portretul lui Rishi Sunak care a apărut în timpul pandemiei a fost cel al unui politician popular pe rețelelor sociale, îmbrăcat imaculat, frumos, dar cu picioarele pe pământ. „Dishy Rishi” a fost numit „cel mai sexy parlamentar al Marii Britanii” în 2020.

Rishi Sunak
Rishi Sunak și Boris Johnson

Controversele ce pătează o imagine aparent perfectă

Marca strălucitoare a lui Sunak a fost totuși pătată de o serie de dezvăluiri în aprilie 2022. Poate că cea mai dăunătoare a fost dezvăluirea că soția sa, în calitate de cetățean indian și rezident nedomiciliat în Regatul Unit, a pretins un statut fiscal care i-a permis să evite să plătească impozitele pe venitul ei de peste mări, o economie pentru propriul buzunar de până la 20 de milioane de lire sterline (24 de milioane de dolari) în impozite din Marea Britanie, pe o perioadă de aproximativ șapte ani și jumătate. Deși nu era ilegală, manevra a aruncat o lumină proastă asupra lui Sunak, iar Murthy s-a grăbit să-și revizuiască statutul fiscal. Patriotismul lui Sunak a fost pus sub semnul întrebării când s-a dezvăluit că a păstrat o carte verde pentru rezidența în SUA până la sfârșitul lunii octombrie 2021, ceea ce părea să sugereze dorința de a-și menține opțiunile deschise. În cele din urmă, în aprilie 2022, Sunak a fost amendat de poliție pentru că a fost printre invitații la o petrecere de ziua de naștere a lui Boris Johnson, la biroul său în 2020, încălcând regulile guvernamentale împotriva adunărilor sociale în acea etapă a pandemiei. Rishi Sunak a susținut că apariția sa la petrecere a fost din neatenție.

Rishi Sunak
Rishi Sunak, soția și cele două fiice ale lor

Cu toate acestea, consecințele incidentului pentru Sunak au fost mult mai puțin decât cele ale scandalului „Partygate” pentru Johnson. 

Când seria de scandaluri care implică integritatea și onestitatea lui Boris Johnson s-a extins pentru a include gestionarea greșită de către prim-ministru a acuzațiilor de abatere sexuală împotriva fostului șef adjunct conservator Chris Pincher, Rishi Sunak s-a alăturat lui Javid, pe atunci când era secretar de sănătate, pentru a demisiona din cabinet, pe 5 iulie. 2022. Demisiile lor proeminente au contribuit în mare măsură la creșterea opoziției în cadrul Partidului Conservator, care a forțat în cele din urmă demisia lui Johnson din funcția de lider al partidului. Deși unii conservatori au văzut acțiunea lui Sunak ca fiind trădătoare, el s-a grăbit să-și declare intenția de a-l înlocui pe Johnson ca lider cu un videoclip de campanie produs cu pricepere, care a fost lansat imediat după anunțul lui Johnson că demisionează.

Lupta pentru putere

Întrucât Johnson a rămas prim-ministru interimar până când partidul ar putea alege un înlocuitor pentru el, partidul parlamentar (deputații conservatori în exercițiu) a pornit la o serie de voturi care au reușit să treacă treptat câmpul candidaților la conducere de la opt la doi. La sfârșitul acestui proces, Rishi Sunak și secretarul de externe, Liz Truss au rămas finaliștii ale căror nume au fost supuse votului de către toți membrii partidului. Rishi Sunak a pierdut acea confruntare, însă acum, după nici două luni de la preluarea puterii de către Liz Truss, revine din nou în atenția tuturor, având cele mai mari șanse să preia funcția de prim ministru.

Rishi Sunak ar fi prima persoană de culoare și primul hindus care ar conduce Marea Britanie. Pentru a atinge acest scop, el ar trebui să depășească percepția dintre unii conservatori că este prea bogat pentru a înțelege nevoile cetățeanului obișnuit britanic într-o perioadă de inflație devastatoare și rezervele altor conservatori care au fost descurajați de majorările de taxe pe care Sunak le-a impus corporațiilor și asigurărilor naționale în încercarea de a ajuta la compensarea costurilor programelor guvernamentale de ajutorare a pandemiei. 


Foto: Pinterest.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora