Cine este singurul sportiv care reprezintă România la Jocurile Paralimpice de iarnă de la Pyeongchang - LIFE.ro
Mergi la conținut

Au început Jocurile Paralimpice de iarnă de la Pyeongchang. La această competiţie Mihăiţă Papară este singurul reprezentant al României.

Flacăra olimpică a Jocurilor Paralimpice 2018 va fi aprinsă până la 18 martie, când 670 de sportivi cu handicap vor lupta pentru 80 de medalii de aur puse în joc, la şase discipline.

Mihăiţă Papară are 38 de ani, este de profesie avocat, iar în 2005 i-a fost amputat piciorul stâng în urma unui accident rutier. El are doi copii, vorbeşte engleză, franceză, maghiară şi italiană şi va evolua în proba de parasnowboard la Pyeongchang, la snowboardcross SB-LL1 în 12 martie şi la banked slalom SB-LL1 la 16 martie.

În interviul acordat life.ro, Mihăiţă Papară mărturisea că: „deplasarea în Coreea e o ocazie fantastică de a arăta că un handicap fizic nu trebuie să fie o piedică în a trăi o viaţă activă, din contră, sportul este una din soluţiile de recuperare. În plus, e o ocazie perfectă pentru a-i motiva pe cei din jur să practice sport şi să îşi depăşească limitele.”

Sporturile paralimpice se află încă într-un con de umbră la noi în ţară. Tocmai de aceea Filip Ghiorghi, una dintre persoanele cu dizabilităţi din România, care şi-a propus să schimbe mentalităţi.

După ce a suferit un accident absolut stupid care l-a lăsat invalid la vârsta de 23 de ani, Filip a făcut înot, a jucat în selecţionata de baschet paralimpic a României, a jucat tenis de câmp, a participat la maratoane, şi acum practică tir-ul cu arcul.

Acum face parte din campania #nicioscuză înţiată de Jysk şi Comitetul Paralimpic Român, o campanie de încurajare a populaţiei către activităţile sportive, căci, la ora actuală, procentul românilor care fac sport regulat este de numai 6%. Şi ca mesaj al campaniei, sau ca un crez personal, Filip m-a întrebat direct: „Dacă noi putem, voi de ce nu puteţi?”.

Citiţi interviurile complete aici:

Mihăiţă Papară, reprezentatul României la parasnowboard la PyeongChang: „Vocea aceea mică, ce uneori zice „Stai, ce faci, e prea riscant, o să te răneşti, renunţă!” era asurzitoare”

Filip Ghiorghi, campion paralimpic la tir cu arcul: „Am vrut să scoatem în evidenţă faptul că este extrem de important să avem grijă de noi, de sănătatea noastră, să vă arătăm că noi putem. Voi de ce nu puteţi?”

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora