Cine sunt femeile care au făcut istorie în golf - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cine sunt femeile care au făcut istorie în golf

Golful feminin a apărut în istorie în anul 1550 când Maria, Regina Scoţiei, o împătimită a golfului, a popularizat sportul şi a adus noţiunea de caddy (persoană care te asistă în timpul jocului de golf). Pe vremea ei a fost construit faimosul teren de golf St. Andrews, recunoscut, pe bună dreptate, ca „the home of golf”. Mai târziu, în anul 1867, terenul a găzduit primul club dedicat femeilor jucătoare de golf, The Ladies Club of St. Andrew’s (din Scoţia), care acum se numeşte The Ladies Putting Club of St Andrews.
Share this article

Golful feminin a apărut în istorie în anul 1550 când Maria, Regina Scoţiei, o împătimită a golfului, a popularizat sportul şi a adus noţiunea de caddy (persoană care te asistă în timpul jocului de golf). Pe vremea ei a fost construit faimosul teren de golf St. Andrews, recunoscut, pe bună dreptate, ca „the home of golf”. Mai târziu, în anul 1867, terenul a găzduit primul club dedicat femeilor jucătoare de golf, The Ladies Club of St. Andrew’s (din Scoţia), care acum se numeşte The Ladies Putting Club of St Andrews.

De atunci, popularitatea golfului printre femei a fost fluctuantă, dar, realist vorbind, femeile au devenit o forţă în golf mai întâi în SUA în secolul 20, când Babe Didrikson-Zaharias, „prima doamnă” a golfului, a participat la Los Angeles Open, un turneu al PGA (Professional Golfers’ Association), şi a rămas singura femeie din istoria golfului care s-a calificat într-un turneu PGA.

Babe nu s-a oprit, iar în anul 1948, a devenit prima femeie care a încercat să se califice pentru faimosul turneu US Open, dar cererea sa a fost respinsă de organizatorul evenimentului, United States Golf Association, pe motiv că evenimentul este destinat exclusiv bărbaţilor.

Astfel, în 1950, Babe Didrikson-Zaharias împreună cu alte câteva jucătoare de golf populare, printre care Patty Berg şi Louise Suggs, au pus bazele „Ladies Professional Golf Association” (LPGA), organizaţie care a spart bariere şi transformat golful într-un sport inclusiv pentru femei şi care, de atunci încoace oferă oportunităţi competitive pentru jucătoarele de golf.

Un alt moment important în istoria golfului feminin a avut loc în 2007, când faimosul teren St. Andrews a găzduit primul turneu de femei profesioniste în domeniul golfului, The Women’s British Open, turneu care se organizează anual în Regatul Unit al Marii Britanii.

Condoleezza Rice la Augusta National Golf Club. Foto: Hepta

Anul 2012 a fost un punct de cotitură în istoria golfului feminin, atunci când Clubul de Golf Augusta, organizatorul celei mai importante competiţii de golf masculine din lume – The Masters -, a acceptat două femei să joace pe teren şi, totodată, să devină membre ale prestigiosului club american pentru prima dată în istoria sa de peste 80 de ani. Cele două doamne sunt Condoleezza Rice, fostul Secretar de Stat al SUA şi prietena sa, Darla Moore, femeie de afaceri. Primirea lor a fost îndelung aşteptată şi dezbătută în presă şi a deschis noi orizonturi pentru golful feminin.

Femeile din SUA continuă să fie o forţă în domeniul golfului. Printre cele mai bune jucătoare se numără Michelle Wie care, la 24 de ani, a câştigat cel mai important trofeu din cariera sa de până acum, cupa US Women’s Open, şi Lexi Thompson, care este cea mai tânără câştigătoare a unui turneu LPGA. În acest moment în Statele Unite sunt peste 6 milioane de jucătoare de golf.

Trebuie precizat că jucătoarele de golf de origine asiatică ocupă, de asemenea, o bună parte din clasamentele de golf feminin, Coreea fiind recunoscută pentru talentele sale. Printre cele mai cunoscute se numără Inbee Park, care se clasează acum pe locul 1 în topul mondial. A doua cea mai bună jucătoare din lume în prezent este Lydia Ko din Noua Zeelandă, care, la doar 19 ani, a câştigat aproape 6 milioane de dolari din competiţii de golf.

Golful este un sport ideal pentru femei, căci necesită fineţe, nu forţă brută, facilitează interacţiunea între oameni şi poate fi jucat în unele dintre cele mai spectaculoase locuri din lume. Cu toate acestea, la nivel global încă se fac eforturi pentru atragerea femeilor către acest sport.

Ziua Internaţională a Jucătoarelor de Golf va fi sărbătorită la nivel global, în data de 7 iunie între orele 16:00 -20:00. În Bucureşti, Women’s Golf Day va fi celebrată pentru prima dată în România la Stejarii Driving Range în cadrul unui eveniment organizat de life.ro cu sprijinul Romanian Golf Association. Partener oficial al Women’s Golf Day este Friedrich Wilhelm Raiffeisen.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora