Căutare

Share this article

În anul 2016, peste 1500 de cazuri de bullying au fost înregistrate de Asociaţia Telefonul Copilului, la linia telefonică gratuită dedicată copiilor – 116 111

Fotbalistul Ciprian Marica, fostul căpitan al echipei naţionale de fotbal, s-a alăturat ca ambasador celei de a treia ediţii a campaniei „Clubul Prieteniei”, derulată de către Cartoon Network împreună cu Asociaţia Telefonul Copilului. Proiectul îşi propune să acorde sprijin copiilor şi tinerilor afectaţi de bullying şi să susţină desemnarea unei zile de conştientizare a fenomenului în România.

Colaborarea dintre Cartoon Network şi Asociaţia Telefonul Copilului urmăreşte conştientizarea şi prevenirea fenomenului, precum şi identificarea acelor cazuri de tip bullying – violenţă verbală sau fizică, abuz emoţional, hărţuire şi excludere – care au nevoie de sprijinul specialiştilor şi pot beneficia de serviciile de consiliere oferite de către psihologi şi asistenţi sociali la linia telefonică gratuită 116 111. Pe fondul creşterii numărului de cazuri raportate, susţinătorii campaniei pledează pentru marcarea formală la nivel naţional a unei zile anti-bullying, care să extindă implicarea la nivelul autorităţilor, al sistemului de învăţământ şi al altor entităţi care pot contribui la conştientizarea şi prevenirea acestui fenomen.

Asociaţia Telefonul Copilului subliniază şi faptul că cele două ediţii ale campaniei au adus la nivelul liniei telefonice gratuite 116 111 situaţii de abuz de tip bullying în grădiniţă, raportate de către părinţi, iar mai mult de o treime dintre acestea sunt provocate de personalul angajat al institutţilor.

Ciprian Marica s-a alăturat campaniei de conştientizare şi este protagonist al spotului de promovare, preluând mesajul „Fii prietenos, nu răutăcios”, adresat în egală măsură celor care sunt actorii agresiunilor, celor care sunt simpli observatori şi celor afectaţi de bullying. Ciprian îi încurajează pe cei care au nevoie de sprijin specializat să sune la 116 111 sau să găsească sfaturi pe www.cartoonnetwork.ro/clubulprieteniei.

„M-am alăturat campaniei pentru că lecţiile învăţate de-a lungul carierei mele sportive pot fi de folos acum tuturor celor afectaţi de bullying. Este foarte important să-i respectaţi pe ceilalţi, chiar dacă sunt competitori şi chiar dacă sunt diferiţi. Fotbalul este un sport de echipă şi doar împreună cu colegii mei am obţinut rezultate. Aşa şi voi, în viaţă, trebuie să învăţaţi să contaţi pe coechipieri şi prieteni, iar la rândul vostru să îi susţineţi pentru a fi puternici împreună. Încercaţi să vă înţelegeţi frustrările şi să nu le revărsaţi asupra celorlalţi. Şi, de fiecare dată când aţi căzut, să vă ridicaţi şi să mergeţi înainte. Agresiunea este inacceptabilă, iar prin tăcere nu faceţi decât să fiţi de partea agresorului. Cereţi sprijin şi fiţi prietenosi, nu răutăcioşi.”, a declarat Ciprian Marica, ambasador al campaniei „Clubul Prieteniei Cartoon Network”.

Bullyingul nu este un fenomen nou în România. Nou este faptul că din ce în ce mai mulţi părinţi şi copii înţeleg să nu accepte comportamente asociate fenomenului bullying şi, astfel, cer ajutor şi consiliere la Telefonul Copilului, linia telefonică dedicată 116 111. Campania desfăşurată în ultimii doi ani a evidenţiat şi un fenomen şocant: copiii se confruntă cu abuzul de tip bullying încă de la grădiniţă. Prin urmare, acţiunea de educare în privinţa acestui fenomen este vitală şi necesară în mod urgent. Le mulţumim celor de la Cartoon Network pentru implicarea în acest proiect important, care poate aduce linişte şi opri suferinţa multor copii”, a susţinut Cătălina Surcel, Director Executiv, Asociaţia Telefonul Copilului.

Alţi ambasadori ai campaniei au mai fost Inna şi Alex Velea.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO