Drinks
„Concours Mondial de Bruxelles” 2017, prin ochii unui jurat român
La începutul lunii mai 2017, în oraşul spaniol Valladolid, capitala regiunii Castilla y Leon, s-a desfăşurat cea de-a XXIV-a ediţie „Concours Mondial de Bruxelles” (CMB), în cadrul căreia 9.080 de vinuri au fost analizate şi punctate de către un juriu format din 320 de degustători din peste 50 de ţări, specialişti proveniţi din sectoare diferite ale lumii vinului, de la producţie, până la promovare şi comercializare.
Valentin Ceafalău
|Reading time: 4 mins
La începutul lunii mai 2017, în oraşul spaniol Valladolid, capitala regiunii Castilla y Leon, s-a desfăşurat cea de-a XXIV-a ediţie „Concours Mondial de Bruxelles” (CMB), în cadrul căreia 9.080 de vinuri au fost analizate şi punctate de către un juriu format din 320 de degustători din peste 50 de ţări, specialişti proveniţi din sectoare diferite ale lumii vinului, de la producţie, până la promovare şi comercializare.
Valentin Ceafalău
|Reading time: 4 mins
Share this article

O competiţie internaţională dedicată vinului presupune exact ceea ce sintagma „concurs mondial” înseamnă pentru orice alt domeniu: o întrecere între competitori proveniţi din toate colţurile lumii. Însă, comparativ cu alte domenii, impactul unei competiţii de vinuri, cel puţin pentru publicul larg, se simte abia în momentul în care consumatorul intră în contact cu un vin garantat de o medalie câştigată aici.

La începutul lunii mai 2017, în oraşul spaniol Valladolid, capitala regiunii Castilla y Leon, s-a desfăşurat cea de-a XXIV-a ediţie „Concours Mondial de Bruxelles” (CMB), în cadrul căreia 9.080 de vinuri au fost analizate şi punctate de către un juriu format din 320 de degustători din peste 50 de ţări, specialişti proveniţi din sectoare diferite ale lumii vinului, de la producţie, până la promovare şi comercializare. Degustările s-au realizat în orb, organizatorii concursului garantând un anonimat total al probelor, singurul indiciu prezentat fiind anul de recoltă. Jurizările au fost făcute de comisii mixte, formate din cinci sau şase juraţi.

Pentru iubitorii de cifre, ediţia 2017 „Concours Mondial de Bruxelles” a însemnat, pe lângă multitudinea de vinuri şi de degustători, 2.400 de pahare de vin, peste 2.000 de litri de apă şi peste 2.000 de chifle, folosite pentru neutralizarea papilelor gustative, cinci camioane, cu o greutate totală de 125 de tone, pentru transportul vinurilor, peste 120 de somelieri şi elevi ai şcolilor de alimentaţie, care au asigurat servirea vinurilor. Scopul acestei „contabilităţi” a fost acela de a descoperi între cei peste 9.000 de competitori vinurile cu potenţialul de a oferi cel mai mare grad de satisfacţie consumatorilor din întreaga lume şi de a le distinge cu medalii de argint, aur sau mari medalii de aur.

Spania – marele medaliat, România – 29 de medalii

Ţara gazdă, Spania, a câştigat cel mai mare număr de mari medalii de aur, la fel ca la ediţia anterioară, fiind urmată în top de către Franţa, Italia şi Portugalia. Numărul total de medalii acordate a fost de 2642, 619 dintre ele fiind atribuite Spaniei. 614 vinuri din Franţa au primit distincţiile CMB, la fel ca 384 de vinuri italiene. În top celor mai bune zece ţări competitoare se mai află Chile, China, Bulgaria, Africa de Sud, Elveţia şi Grecia (ambele pe 9), Cehia. China, ţara care va găzdui următoare ediţie „Concours Mondial de Bruxelles”, a câştigat patru mari medalii de aur, fapt ce i-a adus un loc în topul celor mai buni producători.

România a câştigat la ediţia de anul acesta 7 medalii de aur, acordate vinurilor Apogeum II 2013, Caii De La Letea Ediţie Limitată Roze 2016, Schwaben Wein Muscat Ottonel 2016, Selene Fetească Neagră 2015, Sole Sauvignon Blanc 2016, Viile Budureasca Chardonnay Premium 2016 şi Vincon Vrancea Chardonnay Egregio 2015. De asemenea, au fost distinse cu argint alte 21 de vinuri: Apogeum IV 2013, Bacanta Chardonnay 2015, Caii De La Letea Roze 2016, Floarea Soarelui Special Reserve Fetească Neagră 2016, Grigorescu Gewurztraminer 2016, Hyperion Fetească Neagră 2013, Minima Moralia Respect 2013, Owner’s Choice Ana Chardonnay 2016, Prestige Cabernet Sauvignon 2013, Prestige Tămâioasă Românească 2014, Principesa Margareta Roşu 2011, Regno Recas Pinot Noir 2015, Sarica Black Roze 2016, Sole Chardonnay 2016, Tămâioasă Românească Domenii 2016, Tămâioasă Românească Cotnari 2016, Valahorum White 2015, Viile Budureasca Noble 5 2013, Viile Budureasca Pinot Noir Vine în Flames 2014, Vincon Vrancea Fetească Neagră Ambrosio 2008 şi Vincon Vrancea Merlot Ambrosio 2008.

Garant al calităţii, pe toate palierele de preţ

„Concours Mondial de Bruxelles” nu este genul de concurs care să facă topuri sau ierarhii. Această competiţie girează calitatea vinurilor pe diferitele paliere de preţ, indicând produsele care ar merita să intre în atenţia consumatorilor, analizate dintr-o perspectivă globală. „Concours Mondial de Bruxelles” este unul dintre puţinele locuri din lume unde degustarea senzorială a vinului este trecută prin filtrul exact al statisticii. Juraţii prezenţi în acest concurs sunt reprezentanţi ai pieţei din care provin, indiferent că sunt enologi, cercetători, distribuitori, somelieri, jurnalisti sau „Master of Wine” (MW), astfel că vinurile participante ajung să fie judecate din perspective diferite. Această multitudine şi diversitate de gusturi şi opinii conferă acestui concurs greutate şi un caracter unic în lume.

În aceeaşi măsură, obţinerea unei medalii în cadrul acestui concurs nu garantează succesul de piaţă, dacă producătorul nu depune eforturi în a comunica rezultatele către publicul larg. Medaliile obţinute sunt indicatori ai unui anumit nivel de calitate, însă dacă nu sunt promovate prin degustări şi evenimente cu public, ele îşi pierd din importanţă. Şi asta, deoarece relevanţa unui concurs de vinuri nu este dată de gradul de satisfacţie al producătorului care a obţinut medaliile, ci de cel al consumatorului care dă banii pe un vin medaliat.


Concours Mondial de Bruxelles 2017 Souvenir… de concoursmondial

Drinks
Share this article