Concursul Internaţional George Enescu reuneşte 400 de tineri muzicieni din 46 de ţări - LIFE.ro
Mergi la conținut

Concursul Internaţional George Enescu reuneşte 400 de tineri muzicieni din 46 de ţări

Concursul Internaţional George Enescu are loc între 1 şi 23 septembrie la Bucureşti, este deschis publicului şi va aduce pe scenele româneşti şi în faţa juriului internaţional un număr record de tineri muzicieni. În 2018 Concursul Internaţional George Enescu celebrează 60 de ani de la prima ediţie.
Share this article

Concursul Internaţional George Enescu are loc între 1 şi 23 septembrie la Bucureşti, este deschis publicului şi va aduce pe scenele româneşti şi în faţa juriului internaţional un număr record de tineri muzicieni. În 2018 Concursul Internaţional George Enescu celebrează 60 de ani de la prima ediţie.

A XVI-a ediţie a Concursului Internaţional George Enescu înregistrează un număr record de tineri înscrişi în competiţie: 400 de tineri muzicieni, din 46 de ţări de pe cinci continente. Concursul are la această ediţie o prezenţă românească remarcabilă, cu 72% mai mare – în total, 36 de tineri români, înscrişi cu precădere la Secţiunea Pian. Faţă de ediţia din 2016, China şi Marea Britanie şi-au dublat reprezentarea în competiţie, în timp ce Italia şi-a triplat numărul de tineri muzicieni înscrişi.

În total, pentru cele patru secţiuni ale Concursului Enescu 2018 s-au înscris: 126 de concurenţi la Secţiunea Pian, 121 la Secţiunea Vioară, 126 la Secţiunea Violoncel şi 27 la Secţiunea Compoziţie. 212 concurenţi provin din Europa şi Orientul Apropiat, 148 din Asia, 29 din America de Nord, 9 din Australia şi Noua Zeelandă, iar doi concurenţi sunt din America de Sud. Statistic, cele mai numeroase prezenţe le au Coreea de Sud – 70 de concurenţi, România – 36, China – 33, Japonia – 26, Rusia – 22, Italia – 21 şi Statele Unite ale Americii – 20 de concurenţi. La Secţiunea Pian, participarea României este a doua cea mai numeroasă prezenţă după Coreea de Sud, reprezentată de 28 de concurenţi. Franţa are cea mai numeroasă participare la Secţiunea Violoncel, tot după Coreea de Sud care, cu excepţia Secţiunii de Compoziţie, are cei mai mulţi concurenţi pe secţiune. La Vioară, a doua cea mai numeroasă prezenţă aparţine Japoniei.

Vladimir Jurowski. Foto: Matthias Creutziger

„Pornind de la vorbele lui George Enescu, aş adăuga că muzica reprezintă 30% excelenţă şi profesionalism, şi 70 % mesaj. În lumea de astăzi, când contextul geopolitic este atât de complex, muzica clasică are puterea să ne unească, prin forţa exemplului. Diferite naţionalităţi se reunesc pentru a cânta într-o orchestră sau într-un cor  – şi, prin aceasta, trebuie să suspende toate conflictele şi problemele, pentru că dacă nu o fac, este imposibil să cânte împreună. Muzica nu te va abandona niciodată, nu te va trăda fiindcă muzica înseamnă armonie, şi pace. Cred că artiştii, muzicienii pot purta acest mesaj al păcii, al coeziunii şi acesta este ceea ce trebuie să transmitem către tinerii muzicieni. Există întotdeauna speranţă, trebuie doar să investim în ea!”, a declarat Directorul Artistic al Concursului Enescu şi al Festivalului Enescu, dirijorul Vladimir Jurowski, într-o intervenţie specială prin Skype de la Berlin, în cadrul conferinţei de presă care a marcat deschiderea ediţiei 2018 a Concursului Enescu, pe 25 aprilie, la Ateneul Român.

„Concursul Enescu aniversează  în 60 de ani de la înfiinţare. Suntem foarte bucuroşi că avem un record de participare: sunt 400 de concurenţi înscrişi pentru cele patru secţiuni ale Concursului şi suntem siguri că nu numai numărul concurenţilor este hotărâtor la această ediţie, ci şi calitatea lor – sunt concurenţi care au primit mari premii internaţionale şi pe care noi îi vom avea în cadrul Concursului Enescu. Vom deschide cu Gabriel Bebeşelea dirijând lucrarea vocal-simfonica ce a fost premiată la ediţia trecută a Concursului.”, a punctat Mihai Constantinescu, Director Executiv al Concursului şi Festivalului Enescu, în cadrul conferinţei de presă.

Concursul Enescu 2018 şi-a propus să lanseze un dialog cu publicul tânăr şi cu publicul larg deopotrivă. Pornind de la esenţa competiţiei – modul de interpretare diferit al fiecărui artist, amprenta personală în descifrarea şi livrarea unei partituri şi bogăţia pe care o oferă receptarea muzicii clasice, Concursul Enescu 2018 va aduce publicului şi câteva evenimente şi ateliere de muzică – atât offline, cât şi online – menite să inspire şi să desluşească „Ce auzim când ascultăm muzică?”. Proiectele se vor derula începând cu sfârşitul lunii mai şi vor continua în timpul Concursului Enescu 2018. Detalii despre proiecte vor fi oferite pe parcurs.

Programul Concursului Enescu 2018

Programul ediţiei 2018 a Concursului Enescu aduce publicului o serie de recitaluri extraordinare şi concerte unice. Concursul Enescu 2018 se va deschide pe 1 septembrie, la Ateneul Român, cu un concert de gală susţinut de câştigătorii ediţiei 2014: Ştefan Tarara (vioară), Eun-Sun Hong (violoncel) şi Josu de Solaun (pian), alături de Orchestra Filarmonicii George Enescu, dirijată de Gabriel Bebeşelea. Reputaţi muzicieni internaţionali, membri ai juriului Concursului Enescu 2018, vor susţine, de asemenea, o serie de recitaluri extraordinare: violoncelistul britanic Raphael Wallfish şi pianistul John York(5 septembrie), violonistul italian Salvatore Accardo şi pianista Laura Manzini(14 septembrie) şi pianistul suedez Peter Jablonski(22 septembrie). Acestora li se vor alătura laureaţi ai Concursului Enescu 2016: violoncelistul american Zlatomir Fung (8 septembrie), violonistul kazah ErzhanKulibaev (16 septembrie) şi pianista de origine bulgară Victoria Vassilenko (20 septembrie).

La toate etapele Concursului Enescu 2018 – Etapa I, Etapa a II-a şi Etapa a III-a, Semifinală, pentru cele trei secţiuni de concurs (Secţiunea Violoncel, Secţiunea Vioară şi Secţiunea Pian) participarea pentru public este deschisă, precum şi la Finalele cu Orchestră, cu participarea Filarmonicii „George Enescu” – Finala de Violoncel, 11 septembrie, dirijată de Paul Watkins, Finala de Vioară, 17 septembrie, dirijată de Christoph Poppen şi Finala de Pian, programată pentru 23 septembrie, dirijată de Vassily Sinaisky.

Cu excepţia Etapei I din Concurs – eliminatorie – restul etapelor, precum şi finalele se desfăşoară la Ateneul Român.

Printre reprezentanţii juriului se numără nume importante ale muzicii clasice internaţionale, precum: Philippe Entremont, Pierre Amoyal, Salvatore Accardo, Jean-Jacques Kantorow, Viktor Tretiakov, Peter Jablonski, David Geringas, Zygmunt Krauze, Arto Noras, Myung-Whun Chung, Raphael Wallfisch, Jian Wang, Marin Cazacu, Remus Azoiţei, Dan Dediu, Silvia Marcovici şi alţii.

Pentru a duce mai departe muzica marelui compozitor român George Enescu, la Concursul Enescu 2018 vor fi interpretate mai multe lucrări de George Enescu, obligatorii în cadrul competiţiei – pentru Secţiunea Violoncel: Sonata nr. 2 în Do major op. 26 (Semifinală) şi Simfonia concertantă Op. 8, la alegere, pentru Finală; Secţiunea Vioară: Ménétrier (Lăutarul) – episodul de deschidere al Suitei Impresii din Copilărie op. 28, pentru Etapa a II-a a Concursului, iar pentru Semifinală, o lucrare la alegere dintre Sonata nr. 2 pentru pian şi vioară în fa minor Op. 6 şi Sonata nr. 3 pentru pian şi vioară în la minor Op. 25. Pentru Secţiunea Pian, tinerii concurenţi pot prezenta la alegere o lucrare de George Enescu dintre următoarele: Suita Nr.2 în Re major Op. 10, Sonata Nr.1 în fa diez minor Op. 24 sau Sonata Nr.3 în Re Major Op. 24.

Valoarea totală a premiilor ediţiei 2018 este de 115.000 de euro, iar la acestea se adaugă master classes oferite de membri ai juriului, precum şi premii speciale. Biletele se vor pune în vânzare la începutul lunii mai.

 

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora