fbpx

Căutare

Share this article

Muza lui Laskaris pentru Colecţia Primăvară-Vară 2018 prezentată la Paris Fashion Week este Olympias, mama lui Alexandru cel Mare.Obişnuia să doarmă înconjurată de şerpi şi să alăpteze reptile. 

Emblema Epirului, un stejar, dă colecţiei culoarea verde, împletită perfect cu ivoar, pasteluri şi câteva puncte de negru.

Inspirate din călătoriile de-o viaţă ale acestei extraordinare femei – fiică, soţie şi mamă de rege, creaţiile designerului grec Laskaris ne poartă prin Pasaronas, oraş al Epirului antic, locul ei de naştere, pentru ca mai apoi să ne îndrepte spre Oracolul din Dodoni, şi ulterior să ne facă să poposim la Samotrace, acolo unde  Alexandru cel Mare ar fi fost conceput cu însuşi Zeus, în timpul unui ritual mistic.

Ultima fază a colecţiei este inspirată de Olympias devenita soţie a lui Filip al doilea, la Pella şi Aigia, astăzi Vergina-regiune recunoscută pentru pielea veritabilă, pe care o regăsim în florile şi coroanele colecţiei.

Întreaga colecţie face referire la costumele preoteselor Greciei antice, şi este influenţată de templele din Samotrace. Pliseuri făcute de mână, coloane destructurate, drapate cu pietre veritabile, fascicule de lumină şi cupru. Şerpii domestici ai lui Olympias sunt făcuţi din piele, brodaţi cu emailuri realizate manual, sau desenaţi direct pe haine cu cristale Swarovsky. Sandalele tradiţionale specifice antichităţii greceşti sunt cusute de mână, şi poartă semnătura creatorului însuşi.

Laskaris Valanvis s-a născut la Samotrace, pe insula Zeilor. Pasionat de artă încă din copilărie, a studiat la celebra şcoală de stilism Veloudakis şi şi-a perfecţionat cunoştinţele tehnice alături de nume mari ale modei greceşti, precum Vouros, Gerardos şi Mailis. În paralel, intensifică studiul desenului şi al broderiei, care se numără azi prin punctele sale forte. Obsedat de linia pură care învăluie corpul şi cade perfect, îşi construieşte întreaga creaţie pe un nucleu simplu şi autentic. O creaţie inspirată din sculpturile şi picturile antice, scăldate în lumina care ne însoţeşte în călătoria noastră prin viaţă, şi pe care cu toţii o purtăm în Eul nostru profund.

După un prim succes în Grecia natală şi o aventură americană, Laskaris visează Parisul. Şi Parisul devine pentru el vis împlinit odată cu sezonul Toamnă-Iarnă 2017.

Colecţia Primăvară-Vară 2018 este continuarea acestui vis, ca un imn adresat regiunii Vergina, din Macedonia, şi nu în ultimul rând un omagiu în memoria lui Alexandre Boulais, directorul de comunicare al Casei Laskaris, dispărut la sfârşitul anului trecut.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO