fbpx

Căutare

Share this article

Prima expoziţie de Kendama din România se deschide pentru public vineri, 17 noiembrie, de la ora 11:00, la  Bucureşti Mall. Expoziţia cuprinde peste 550 de modele, toate din colecţia personală a lui CRBL şi va putea fi văzută până pe 3 decembrie 2017, la Fântână (nivel -1).

Veţi putea vedea în cadrul expoziţiei o colecţie formată din diverse jucării japoneze: kendame, pill, jumbo pill, looper, rollin pill, pendama, ringdama, bilboquet şi voudama doll. Cea mai valoroasă piesă din colecţia artistului este o kendama japoneză Mugen Musou – Keyaki, achiziţionată cu 900 lei. În acelaşi timp, artistul mărturiseşte că, din punct de vedere afectiv, cea mai preţioasă kendama este însă King Dama – Basketball 3×3, primul model al brandului pe care l-a fondat – King Dama.

CRBL, ambasadorul Kendama în România, colecţionează aceste jucării de opt ani, ajungând astfel la una dintre cele mai impresionante colecţii. Colecţia expusă la Bucuresti Mall are o valoare asigurată de 30.000 de euro.

„Sunt un pasionat şi un colecţionar, ambasador dar şi jucător de kendama. Fac asta de peste 8 ani şi o fac cu plăcere. Am fost plăcut surprins când am observat că toată România se joacă cu kendama şi astfel am devenit cea mai mare comunitate de kendama din Europa. Anul 2017 a fost anul kendamei. Am fost prezent la peste 40 de concursuri de kendama, am văzut peste 10.000 de jucători de toate vârstele, am organizat prima tabără de kendama, am lansat propriul brand – King Dama, iar acum a sosit momentul să expun public colecţia mea de kendame. Sunt adunate în 8 ani, am investit destul de mulţi bani în această pasiune de care sunt foarte mândru. Mulţumesc Bucureşti Mall pentru susţinere”, declară CRBL.

Kendama este la bază o jucărie din lemn de origine japoneză, care se bucură de o popularitate extraordinară atât în rândul copiilor, cât şi în cel al adulţilor. Şi în România kendama a cucerit toate vârstele, devenind un adevărat fenomen.

Kendama este formată din două părţi principale: Ken (sabie) şi Tama (bila) legate de un fir numit ito. Corpul principal, ken-ul, are la un capăt un vârf numit kensaki, iar, în partea opusă, o cupă numită Chuzura. Traversa de pe ken, numita Sorado, are 2 cupe. Cupa mare se numeşte Ozara, iar cupa mică se numeşte Kozara.

Deşi poate părea simplu la prima vedere, jocul cu kendama numără între 300 şi 50.000 de tehnici diferite şi posibilităţi nelimitate de trick-uri, în funcţie de îndemânarea şi imaginaţia celui care o mânuieşte. Jocul constă în mânuirea bilei spre a fi prinsă pe spike sau pe una dintre cele 3 cupe, dar, stilul modern de kendama a început să împrumute tot mai multe elemente şi principii din jonglerie, yo-yo sau chiar din anumite dansuri.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO