Cristian Botan este antreprenorul activist care a devenit dușmanul „nepotismului" din România - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cristian Botan este un tânăr de 36 de ani care a făcut cu 500 de euro, în urmă cu 11 ani ceea ce nu a reușit România în peste 20 de ani: un site care să reunească toate angajările de la stat.

Cristian Botan este un antreprenor digital și activist pentru transparență în administrația publică, anterior consilier în cadrul Cancelariei Prim-ministrului României în guvernele Victor Ponta și Dacian Cioloș și, ulterior, în guvernul Mihai Tudose și dușmanul „nepotismului” din România.

Numirea sa la Palatul Victoria a survenit ca urmare a inițiativei de a reuni posturile vacante în administrația publică din România într-un portal online unic (PublicJob.ro), cu scopul combaterii favoritismului și nepotismului din sectorul public.

Proiectul a fost premiat în 2012 cadrul competiției Social Entrepreneurs Initiative, organizate în Brasilia cu prilejul celei de-a XV-a Conferințe Internaționale Anti-Corupție. De asemenea, el a fost prezentat ca exemplu de bună practică în secțiunea Bright Sports a summitului anual al Parteneriatului pentru Guvernare Deschisă, organizat la Londra în 2013. În octombrie 2014, Cristian a fost inclus în New Europe 100, o listă a celor mai importanți inovatori din Europa Centrală și de Est, realizată de Res Publica, Google, Visegrad Fund, Financial Times și zeci de alte instituții din regiune.

Din septembrie 2017, Cristian este președintele Coaliției pentru Economia Digitală, susținând inovarea digitală și impactul său pozitiv asupra societății și cadru didactic asociat la Facultatea de Administrație Publică din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative din București.

În iunie 2018, Cristian a primit titlul de Ambasador Team Hope din partea Hope and Homes for Children Romania, acordat în semn de recunoștință pentru implicarea, devotamentul și sprijinul acordate fundației.

De asemenea, Cristian este fondatorul programului oficial de Internship al Huvernului prin intermediul căruia tinerii studenți și absolvenți cu vârsta de până la 25 de ani beneficiază anual de o experiență unică în administrația centrală. În primele trei ediții ale acestui program, Cristian a coordonat activitatea a peste 450 stagiari, repartizați în mai bine de 75 instituții publice.

În mai 2017, Cristian a lansat portalul instituțiilor publice, cea mai amplă bază de date despre administrație publicată vreodată pe Internet, prin intermediul căreia fiecare cetățean are oportunitatea să contribuie la îmbunătățirea eficienței, profesionalismului și integrității instituțiilor publice. Acest proiect a fost premiat în competiția Creative Business Solutions eGovernance, organizată de Guvernul Estoniei în marja Summitului Digital de la Tallinn, sub auspiciile președinției estoniene a Consiliului Uniunii Europene.

În ianuarie 2018, Cristian a relansat portalul posturilor vacante din administrație, care include acum filtrarea posturilor în funcție de localitate, de instituția angajatoare, de studii și vechime, bază de date legislativă actualizată, sistem personalizat de alertă prin e-mail, design adaptat pentru smartphone.

De asemenea, Cristian Botan a reușit să facă din Ambasada Suediei cea mai populară ambasadă străină în România, iar asta doar printr-un conținut relaxat și prietenos pe pagina de Facebook a instituției, în detrimentul unui limbaj plictisitor, de lemn.

Fostul premier, Victor Ponta a scris despre Cristian pe blogul său: „Cristian Botan nu doar ca a pus degetul pe una din rănile sistemului, dar a pus la punct și o soluție menită să contribuie la vindecarea sa: o platformă online care aduce transparență în acest domeniu! Un anunț care țintește doar viitorul, îi are în vedere pe tineri și modul în care statul ar trebui să aprecieze ideile bune. Iar acesta ar trebui să fie un prim pas.

Cristian Botan are 36 de ani, s-a născut la Focșani și se mândrește cu o carieră de succes. Așa ar trebui să încep eu preambulul interviului nostru, însă îți ofer ție posibilitatea să iei condeiul meu. Cine este Cristian Botan?

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora