fbpx

Căutare

Share this article

Nu-i plăcea să piardă şi, din acest motiv, plângea foarte repede din orice. De aceea era poreclit Plângăciosul. Se supăra foarte repede dacă un coleg de echipă nu-i pasa, dacă el sau altcineva dădea pe lângă poartă sau dacă echipa nu juca aşa cum avea el chef„. Acesta este un fragment din cartea „Ronaldo – The Obsession for Perfection„, scrisă de jurnalistul italo-iberic Luca Caioli, care descrie, nu doar pasiunea pe care Cristiano Ronaldo, unul dintre cei mai mari fotbalişti din toate timpurile, a avut-o încă din copilărie, ci şi spiritul lui de luptător. Tactica lui de joc, prezenţa de spirit, farmecul personal prin care transformă terenul de fotbal într-o adevărată scenă de teatru îl fac pe tânărul portughez una din cele mai îndrăgite vedete al momentului.

Începuturi

Numit astfel după Ronald Reagan (cel de-al 40-lea preşedinte al SUA), Cristiano Ronaldo s-a născut în Madeira, Portugalia, pe 5 februarie 1985, ca cel de-al patrulea copil al unei familii care s-a străduit mereu să le ofere tot ce e mai bun. Pentru Cristiano, cel mai bun cadou era o minge, pe care o lua, de regulă, cu el peste tot pe unde mergea. Începând cu vârsta de 8 ani, Ronaldo a jucat pentru echipa „Andorinha”, apoi a jucat la clubul local „Nacional”, iar câţiva ani mai târziu avea să joace deja la Academia de tineret a clubului „Sporting”, de la Lisabona. În august 2001, atacantul şi-a făcut debutul ca membru al echipei Sporting în meciul cu Lisabona „Athletico”, meci în care a înlocuit unul dintre jucători şi a marcat un gol.

Atuuri

Tehnica, viteza, stilul diferit de a juca, rolul lui exelent în poziţia de mijlocaş şi atacant central, datele sale fizice (înălţimea de 185 cm, greutatea de 80 kg) au fost de la bun început detalii importante care au definit potenţialul acestui atacant pe care orice antrenor îl vâna. Când avea 18 ani, clubul de fotbal Manchester United a venit în Portugalia pentru antrenament. Echipa lui Alex Ferguson a pierdut meciul cu Lisabona „Sporting”, Cristiano jucând un rol important în această victorie asupra „diavolilor roşii”. După acel moment, Ronaldo avea să joace pentru „Manchester United” care-l plătea cu 12,24 milioane de lire sterline. Se întâmpla în 2003, la puţin timp după aceea Ronaldo primind cămaşa cu numărul 7 care a fost purtată anterior de maeştri ai lumii fotbalului, precum Brian Robson, Eric Cantona, George Best şi David Beckham. Ronaldo a înţeles marele avantaj de care se bucura şi nu a dezamăgit. Nu-i de mirare aşadar că în curând avea să fie recunoscut drept cel mai bun jucător tânăr al anului. „Nu pricepeam nici o boabă de engleză. Mendes îmi explica faptul că Ferguson vrea să rămîn la United. Eram emoţionat şi şocat„, mărturisea el despre primul contact cu cei de la clubul englez.

Pe culmi

Cel mai bine plătit jucător al „Manchester United”, Ronaldo (care este totodată căpitanul echipei naţionale a Portugaliei) a devenit în 2008 căpitanul echipei, primul său joc din poziţia de căpitan fiind cel împotriva „Bolton Wanderers” (club de fotbal profesionist cu sediul în Bolton, Greater Manchester, Anglia). Ronaldo avea să primească primele sale premii importante, „Golden Boot” şi „Golden Ball” (pentru „Manchester United). A început apoi să joace pentru spaniolii de la „Real” (din 2009), clubul de la Madrid plătindu-l cu 80 milioane de lire sterline. Ronaldo devenea astfel cel mai bine plătit fotbalist din lume. Nu a uitat însă niciodată de cei de la Manchester United, şi mai ales de atrenorul echipei, Alex Ferguson, despre care a spus în repetate rânduri că a fost omul cheie în formarea lui ca jucător profesionist de fotbal. Portughezul devenea atacantul de top în sezonul 2012/13 (a înscris 200 de goluri în 197 de jocuri). La 30 septembrie 2015, Ronaldo marca cel de-al 500-lea gol, devenind din nou cel mai bun atacant al clubului. 

Zvonuri

Ronaldo are deja milioane de fani în întreaga lume, unele dintre meciurile care au demonstrat că portughezul este o stea a fotbalului fiind cele dintre „Real” şi „Barcelona”, numite bătălia celor mai buni jucători ai fotbalului modern, întrucât atât Ronaldo cât şi Lionel Messi atrăgeau milioane de fani în faţa ecranelor, publicul urmărind jocul în principal pentru cei doi lideri.

Deşi în 2016, mass-media spaniolă scria că Cristiano Ronaldo pleacă de la „Real”, aceste informaţii nu au fost confirmate. Dimpotrivă, în noiembrie 2016 Cristiano ar fi semnat un alt contract cu clubul de la Madrid, confrom căruia jucătorul – care declară în interviuri că vrea să-şi încheie cariera la Real Madrid – va juca pentru echipa spaniolă în următorii 5 ani. În 2016, veniturile lui Ronaldo aveau să fie de 88 milioane dolari, potrivit revistei americane Forbes,

Lovituri

În 2005, cu doar o zi înainte ca Portugalia să joace împotriva Rusiei în preliminariile CM 2006, Cristiano află de moartea tatălui său, Dinis Aveiro, care se stingea din viaţă la o clinică din Londra, după o lungă spitalizare din cazua alcolismului. Ronaldo a jucat în meciul contra Rusiei, dar nu a reuşit să înscrie nici un gol. În acealaşi an, fotbalistul a fost acuzat de o franţuzoaică că ar fi violat-o într-o cameră de hotel din Londra. Ronaldo a negat totul, deşi a trebuit să facă faţă interogatoriului poliţiştilor, să dea probe de ADN etc. Acuzele s-au dovedit în cele din urmă a fi false.

În 2015, toate tabloidele răspândeau ştirea conform căreia Ronaldo ar fi gay, motivul acestor speculaţii fiind fotografiile în care jucătorul de fotbal apărea alături de boxerul Badr Hari, cu care se spunea atunci că petrecea mult timp. Declaraţia lui Ronaldo „Sunt un homosexual, dar am mulţi bani” a făcut senzaţie la acea vreme punând punct în mod spectaculos acestui subiect senzaţionalist.

În 2017, procurorii spanioli au deschis o anchetă împotriva lui Cristiano Ronaldo, care era acuzat de evaziune fiscală pentru 14,7 milioane de dolari. Portughezul a cooperat atunci cu reprezentanţii serviciului fiscal anunţând că va plăti integral datoriile.

Relaţii

Numit de presă un adevărat ”crai”, Ronaldo a avut la braţ multe femei frumoase, printre acestea numărându-se Jordana Jardel, sora jucătorului de fotbal Mario Jardel, modelul spaniol Nereid Gallardo, modelul italian Letizia Filippi, Paris Hilton sau modelul rus Irina Sheik (despre care presa scria că i se pottriveşte cel mai bine lui Ronaldo).

 

În iulie 2010, Ronaldo avea să anunţe naşterea primului său fiu, numele mamei lui Cristiano Jr. rămânând strict secret în timp ce jucătorul deţine custodia copilului. În 2017, Ronaldo devenea din nou tată. Gemenii Matthew şi Eva au fost născuţi pe 8 iunie de o mamă surogat. Câteva luni mai târziu, prietena lui, Georgina Rodríguez, a dat naştere fiicei lor, Alane Martina. 

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO