Căutare

Share this article

„Crizanteme şi dumitriţe”, un valoros tablou semnat de Ştefan Luchian, va fi scos la licitaţie pe 9 mai, la Artmark. Pictura „Crizanteme şi dumitriţe”, estimată la 100.000 – 160.000 de euro, este o lucrare databilă în perioada 1910-1912. Aceasta îmbină simplitatea motivului cu virtuozitatea artistică, iar aspectul de monumentalitate al picturii devine esenţa tabloului.

Picturile cu flori ale artistului aveau să îşi găsească apogeul ca subiect de sine stătător cu ocazia Centenarului naşterii lui Ştefan Luchian, în expoziţiile organizate în anii 1966-1968. Lucrarea „Crizanteme şi dumitriţe” provine din colecţia istorică Acad. Aurel Avramescu şi dr. Maria Alexiu. Aurel Avramescu (1903-1985), şcolit la Dresda, a fost unul dintre precursorii industriei electronice şi de automatizare din România, care a întreprins numeroase cercetări în energetică, telecomunicaţii, abordând domenii noi pe atunci în ştiinţa mondială, ca energia nucleară, automatizarea şi informatica. Tot la Dresda Avramescu a urmat, în paralel, cursurile Conservatorului, ajungând să cânte în celebra formaţie Mozardeum. În 1947, el şi soţia sa au fost arestaţi pentru complicitate cu grupul de la Tămădău (înscenare a ministerului de interne, cu scopul de a dizolva PNŢ şi a-i aresta liderii; ulterior diversiunea a fost folosită pentru anihilarea întregii opoziţii istorice din ţară).

Pe lângă pasiunea pentru ştiinţă şi muzică, Aurel Avramescu a fost un pasionat colecţionar, lăsând în urmă Muzeul memorial „Aurel şi Maria Avramescu”, care a adăpostit până în 1994 (când clădirea şi patrimoniul muzeului au fost donate Academiei Române) o colecţie excepţională de artă românească şi europeană importantă.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO