„Cu cancerul de piele nu simţi că ceva nu e în regulă până nu e prea târziu. Nu există o variantă care să te anunţe”, medic dermatolog Sebastian Pop - LIFE.ro
Mergi la conținut

O scurtă plimbare pe malul mării la ora 2 după amiază îţi va arăta mii de persoane care stau la soare, fără nici cea mai mică problemă. Dacă tot am plătit concediul, măcar să luăm tot soarele în câteva zile, nu? Sar dacă stau numai 2 zile la plajă, nu mă pot întoarce fără o piele bronzată de culoarea ciocolatei. Sunt femei tinere, de 20-30 de ani care, pe lângă faptul că stau la plajă la ore nepotrivite, îşi ung pielea cu ulei de bucătărie (de măsline că e mai bun, poate chiar extravirgin) ca bronzul să se lipească mai frumos şi mai uniform. Cremele cu factor de protecţie solară ridicat lipsesc cu desăvârşire din foarte multe genţi de plajă. Şi dacă tot avem discernământ şi facem ce vrem cu pielea noastră, măcar să avem responsabilitatea sănătăţii copiilor noştri, căci plajele de pe litoral sunt pline şi de copii care stau la soare la ore total nepotrivite.

Soarele este principalul factor agravant pentru cancerul de piele şi, anual, la nivel mondial, se depistează zeci de milioane de noi cazuri de cancer de piele. Am vorbit deschis cu Dr. Sebastian Pop, medic dermatolog, pe tema cancerului de piele. El consideră că toţi aceşti oameni pe care îi vedem astăzi pe plajă, vor îngroşa rândurile pacienţilor în cabinetele de dermatologie peste numai câţiva ani. Tot de la el am aflat că dacă în alte tipuri de cancer, corpul ne oferă unele semnale, cancerul de piele nu doare şi nu ne avertizează decât atunci când e prea târziu. De aceea, este obligaţia noastră să facem controale anuale la medicul dermatolog şi să ne îngrijim de sănătatea pielii noastre.

Cancerul de piele doare?

Cancerul de piele nu doare. Asta e cheia. Celelalte mai dor, te anunţă cumva. Când ai cancer la colon, mai ai unele probleme digestive sau sângerări. Când ai cancer la plămâni, de exemplu, respiri mai greu. Simţi că ceva nu e în regulă. Cu cancerul de piele, din păcate, nu simţi că ceva nu e în regulă până nu e prea târziu. Nu există o variantă care să te anunţe, tu eşti cel care ar trebui să ai grijă de pielea ta.

Care sunt principalele cauze ale apariţiei cancerului de piele?

Principalele sunt genetice. Dar cele agravante, sunt cele de care putem noi să avem grijă: expunerea la soare, îngrijirea pielii, folosirea cremelor de protecţie şi hidratare, sau a îmbrăcăminţii de protecţie.

Ce înseamnă îngrijirea pielii?

O îngrijire bună înseamnă că pielea trebuie să fie sănătoasă. Ca să fie pielea sănătoasă, trebuie să fie, în primul rând, organismul sănătos. Există anumite organe pe care organismul nostru le consideră relativ neimportante, acestea fiind pielea, unghiile şi părul. În momentul în care există un dezechilibru, resursele piele, ale părului sau unghiilor scad. Iar în momentul în care suferă pielea, principala barieră împotriva agresiunilor externe, vom fi mult mai expuşi la la boli de piele, infecţii, la deshidratare, dezechilibru hidro electrolitic, etc.

Şi dacă nu doare, cum îl depistăm?

Prin controale regulate la medicul dermatolog. Altă modalitate nu există. Pielea ne transmite şi ea diverse semnale, pe care împreună cu medicul dermatolog putem învăţa să le înţelegem, apar mâncărimi, apare roşeaţă, se descuamează, toate aceste semne deranjante, dar care nu dor, nu trebuiesc neglijate.

Cancerul de piele e de mai multe feluri?

Da, sigur. Cel mai frecvent cancer de piele este carcinomul bazocelular. Sunt zeci de milioane de cazuri noi pe an la nivel mondial. Dacă e să ne luăm după statistici, trebuie să le luăm în seamă pe cele din America de nord deoarece acolo există o procedură foarte strictă legată cancerele de piele şi vorbim la nivel anual despre cifre între 4 şi 5 milioane de cancere noi de piele, de tip bazocelular.

Ce înseamnă asta?

Carcinomul bazocelular este un tip de cancer de piele care afectează straturile bazale ale pielii, nu metastazează, nu afectează alte organe în afară de pielea în locul în care se dezvoltă, dar în locul apariţiei, poate să fie foarte distructiv, poate să ajungă până în profunzime, uneori trece şi prin os. E un cancer de piele care trebuie depistat prin controale regulate la medicul dermatolog şi care trebuie operat. Nu există alte variante. Nu există pătlagină, nu există gălbenele, varianta românească pentru orice, aloe, nimic nu tratează cancerul de piele. Se operează cu margini de siguranţă. Trebuie să te asiguri că medicul care operează are experienţă în domeniul acesta, că operează conform standardelor internaţionale şi că rezecţia tumorii în lateral şi în profunzime va fi în limite corespunzătoare.

Acest carcinom bazocelular se vede?

Da, se vede. Nu poţi să-ţi dai seama ca novice că e un cancer de piele dintr-o simplă privire. Însă îţi vei da seama că e ceva ce nu aparţine de piele, ceva ce nu a mai fost fost în locul respectiv.

Ce înseamnă prevenţia cancerului de piele?

Înseamnă controale dermatologice anuale sau bianuale, în funcţie şi de cât de tracasată a fost pielea, de cât de mult a fost expusă la soare. Există o regulă că dacă ai avut cinci arsuri de-a lungul vieţii, creşte riscul de cancer de piele, respectiv de melanom, cu 40%. Cei care ştiu au avut arsuri în tinereţe, că nu se prea protejează cu creme de protecţie, ar fi bine să-şi facă timp ca o dată pe an să meargă la dermatolog. Chiar de două ori pe an.

Ce înseamnă arsuri? Că am stat o zi la plajă şi s-a înroşit pielea?

Arsurile sunt efectele expunerii pielii la soare. Începând de la acel eritem post expunere, acea  roşeaţa, care apoi poate să treacă prin diverse stadii,  să apară exfoliere, să se formeze vezicule (exact ca la o arsură de foc), să se exfolieze pielea, să se formeze chiar ulcere sau să sângereze. Arsurile solare pot fi de gradul 1, 2, 3, în funcţie de gravitatea arsurii.

Copiii dacă suferă de o arsură solară, pot fi afectaţi pe termen lung?

Pielea ţine minte toate expunerile şi se acumulează totul în memoria celulară a pielii.

E important dacă sufăr de 5 arsuri solare la cinci ani sau la 20 de ani? Are importanţă vârsta pielii?

Cu cât e pielea mai tânără, cu atât se regenerează mai repede şi mai uşor, dar nu înseamnă că uită fenomenul.

Ce înseamnă aluniţele? De aici se pot dezvolta dezvolta cancere de piele?

Aluniţele se pot transforma într-un anumit cancer de piele şi anume în melanom.  Am spus că există milioane de cancere de piele de tip bazocelular sau spinocelular, cele care nu metastazează. Însă, dintre toate cancere de piele, 1-2% sunt melanoamele, acestea fiind totodată şi cele mai letale.

Ar trebui să avem mai multă grijă atunci când avem multe aluniţe?

Din aluniţe se pot forma melanoame. Există melanoame care se formează şi fără să fi existat o aluniţă înainte. De aceea este cu atât mai important controlul dermatologic. Sunt lucruri pe care nu le vezi, mai ales când ai multe aluniţe. Sunt zone pe care nu le pot observa singur în oglindă şi acolo se pot forma cancere de piele din aluniţe, dar pot apărea pur şi simplu direct melanoame. Singura prevenţie bună este analiza aluniţelor o dată sau de două ori pe an. Pentru prevenţia celorlalte cancere de piele, trebuie să evităm cât mai mult expunerea la soare.

Adică soarele este principalul factor?

Este principalul factor agravant.

Mai există şi altul?

Există, în funcţie de tipul de activitate şi de locul de muncă. Sunt oameni care au lucrat cu azbest, oameni care lucrează în mediul radioactiv, sunt multe tipuri de expunere care pot genera cancere de piele, substanţe toxice. Cei care lucrează în construcţii sau în aviaţie sunt de asemenea foarte expuşi.

Solarul?

Da, păcat că încă trebuie să vorbim despre solar şi să dezbatem dacă e sau nu sănătos. E total nesănătos. Mai bine stai la soare decât să stai la solar, asta e un lucru cert.

Acum 20-30 de ani parcă nu erau atâtea cancere de piele…

Da, s-au modificat lucrurile. Nu erau, poate, statistici precum cele actuale, iar din punct de vedere, lucrurile nu stăteau atât de rău ca acum. Însă este cert faptul că problema cancerelor de piele s-a înrăutăţit, pentru că s-au agravat şi alte probleme de piele. Pielea a devenit mult mai sensibilă, există tot mai multe alergii sau intoleranţe., etc Aceste probleme pot fi legate de factorii de mediu, de stilul de viaţă. Sunt multe lucruri care nu sunt foarte clare. În acest domeniu sunt diverse teorii, dar nu sunt toate confirmate. Cert este că soarele este un factor care declanşează cancere de piele şi trebuie evitat, iar acest lucru este demonstrat ştiinţific.

Când stăm la soare şi cu ce ne protejăm?

În primul rând ne protejăm când ieşim afară, că e vară, că e iarnă. Nu înseamnă că dacă doar vara sunt ultraviolete de tip B care sunt mai periculoase este necesar să ne protejăm, iar în restul anului e ok să ne facem de cap. Ar trebui să existe o protecţie corespunzătoare pe toată perioada anului , dacă ne expunem, dacă stăm cu mâneci scurte, dacă mergem la schi, dacă efectuăm activităţi prelungite în exterior.

Adică de acasă până la serviciu nu trebuie să ne protejăm?

Nu e aşa de grav, dar ar fi bine să ne protejăm. Însă dacă, de exemplu, efectuăm activităţi sportive, un exemplu bun e schiul pentru că acolo există acţiunea directă a razelor soarelui, dar şi cea indirectă (când razele se oglindesc în zăpadă), trebuie evident să adaptăm protecţia pielii expuse la soare. Acolo există o dublă cantitate de ultraviolete care agresează pielea. În primul rând ultravioletele de tip A îmbătrânesc pielea, dar pot fi responsabile şi pentru apariţia cancerelor de piele. De aceea, protecţia trebuie să existe pe tot parcursul anului.

Vara, în perioada de prânz, când unghiul în care cad razele solare pe suprafaţa pământului este cel mai agresiv, ar trebui să nu ne expunem deloc. Atât copii, cât şi adulţii.

Cancerul de piele se vindecă?

Dacă este depistat la timp, da. În aproape 100% din cazuri dacă este depistat la timp şi este operat şi tratat corect, atunci se vindecă.

Ce înseamnă la timp?

Într-un anumit stadiu. Dacă vorbim de melanom, cu cât este depistat într-un stadiu mai incipient, când acesta nu a penetrat straturile pielii până în profunzime, să ajungă până în zona de vaselor şi a circulaţiei limfatice, avem şanse să eliminăm total riscul metastazării.

Celelalte, cele care nu metastazează, operate la timp, pot fi 100% eradicate.

Este o veste bună…

Da, dar numai în ideea în care mergem şi ne facem controale regulate la medicul dermatolog. Altfel, nu ne ajută întotdeauna. Există pacienţi care consultă diverşi medici când e vorba despre aluniţe sau cancere de piele, fie că e vorba despre, medicină internă, oncologie, biorezonanţă, chirurgie generală sau plastică, prima vizită trebuie sa fie la dermatologie. Şi să facem abstracţie de sfaturile vecinilor, ale naturopaţilor sau ale bunicii. Acestea sunt mereu aceleaşi: ori gălbenele, ori că nu se operează aluniţele. Sunt tot felul de sfaturi care nu au nici o legătură cu realitatea medicală din ziua de azi. Toate poveştile astea cu aluniţele şi cu faptul că “nu se operează aluniţele”, au apărut tocmai din cauză că operaţiile, cele care nu s-au făcut corect au fost poate mediatizate sau reţinute de pacienţii care au avut un decesi în familie datorat unui melanom nedepistat la timp sau insuficient operat.

Bănuiesc că în ziua de azi nu prea se mai poate să nu fie operat corect…

Se poate. Eu am foarte multe cazuri de pacienţi care se duc şi se operează în diverse locuri şi vin cu aluniţe pe jumătate operate, foarte senini pentru că au fost la medicul recomandat ca fiind cel mai bun din lume din te miri ce specialitate…. Şi atunci lucrurile nu merg cum trebuie.

E SF puţin…

Nu e SF, e realitatea crudă a anului 2017, când pacienţii dacă se operează (în foarte puţine cazuri), nu o fac corect. Eu nu recomand excizia unei aluniţe dacă din punct de vedere dermatoscopic nu cred că trebuie făcută. Dar dacă recomand excizia unei aluniţe, o fac pentru că este necesară. Atunci, cei mai mulţi pacienţi cărora le recomand asta, aleg să nu o facă. Eu pot doar să-i spun pacientului că operaţia trebuie făcută şi să-i explic de ce. Acum, el ia decizia finală. Dintre cei care hotărăsc să se opereze, există un procent care se duc să o facă la diverşi medici, de alte specialităţi. Şi întâlnim foarte des cazul aluniţelor operate insuficient, cu margini de rezecţie insuficient de largi, neoperate corect în profunzime şi cu rezultate care nu-i ajută pe pacienţi în nici un fel.

Cum va arăta situaţia peste 20 de ani, când femeile care stau acum pe plajă la orele prânzului şi se dau cu ulei de bucătărie ar putea ajunge paciente?

Probabil că acestea vor umple cabinetele dermatologice, dacă nu pentru cancere de piele, cel puţin pentru o rejuvenare a pielii. Cum am zis, pielea expusă la soare îmbătrâneşte într-un ritm alert. 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora