fbpx

Căutare

Share this article
 
Fireşte, cu toţii trăim într-o locuinţă de care suntem ataşaţi şi pe care o numim „acasă”. De multe ori aceste case sunt amenajate chiar de locatari. Bineînţeles, la fel cum ne îmbrăcăm singuri, ne putem amenaja şi casa singuri. 
Nu este nimic greşit în dorinţa omului de a-şi construi singur habitatul său, ba din contră, de cele mai multe ori farmecul autenticităţii unui spaţiu este adus de viitorul său beneficiar. Uneori, această notă de specificitate este mai puternică decât orice gest arhitectural făcut de un profesionist.
Admit că rolul designerului nu este acela de a arăta mereu un frumos de care beneficiarii nu sunt conştienţi. Întâlnesc, adesea, oameni care cred că dacă apelează la un designer de interior înseamnă că îşi neagă propriile capacităţi de a evalua ce este frumos şi ceea ce nu este. 
În alte cazuri întâlnesc clienţi care ţin să sublinieze că ştiu exact ce îşi doresc.
Nu întâmplător am menţionat anterior rolul frumosului şi nu cel al funcţionalului. Pentru foarte mulţi dintre clienţii pe care i-am întâlnit, frumosul este singurul element palpabil dintr-un proiect. De funcţionalitatea şi coerenţa spaţială a unui loc, te poţi bucura de obicei, după o bună colaborare cu un profesionist.
 
Am avut experienţe în care beneficiarii au ajuns să apeleze la serviciile biroului meu după multe încercări ratate de a-şi amenaja singuri locuinţa. În mod firesc, aceste încercări costă mult. Aş începe pledoaria pentru a cere ajutorul unui profesionist, unui designer, prin faptul că o astfel de colaborare ar putea reduce din costurile inutile ale amenajării unui spaţiu pe cont propriu. 
 
Al doilea punct benefic este reducerea timpului de execuţie a lucrării propriu-zise. Un profesionist poate etapiza coerent lucrările din cadrul unui proiect de arhitectură de interior. Care este primul lucru pe care şi-l doreşte fiecare om după ce achiziţionează o nouă casă? Aş răspunde că este dorinţa de a locui acolo cât mai curând!
 
Al treilea punct este dorinţa firească a omului de a trăi într-o casă unde se simte acasă. Vrem să trăim într-o locuinţă unde lucrurile sunt pe placul nostru, unde frumosul este ceea ce ştim noi că ne place. Oare spectrul de gesturi de design pe care le cunoaşte un om obişnuit poate fi suficient? Oare nu ne raportăm, în mare parte, la propria cultură vizuală, la ceea ce am privit şi la ceea am avut în timpul vieţii? Un profesionist ar putea să ajute la lărgirea acestor orizonturi, să nu ne oprim doar la ceea am avut şi am văzut. O comunicare corectă cu designerul contractat pentru proiect poate îmbogăţi stilul particular de viaţă al individului şi să ducă frumosul propriu la următorul nivel. 
Trebuie să admitem că aşa cum îmbrăcămintea spune câte ceva despre un om, locuinţa sa grăieşte şi mai multe. Diferenţa este că atunci când ne îmbrăcăm nepotrivit ne putem schimba hainele destul de uşor, locuinţa, în schimb, odată conturată este dificil să o modifici. 
Spun asta pentru că cei mai pretenţioşi clienţi sunt de regulă cei care se îmbracă frumos, care sunt atenţi la aspectul lor, care sunt adesea admiraţi de către oamenii din jur pentru gusturile lor bune.
 
Bineînţeles că fundaţia unei colaborări reuşite cu un designer sau un arhitect este comunicarea. Nu voi dezvolta prea mult acest subiect, însă am sa fac câteva precizări. Căutaţi un designer care să vă facă să vă simţiţi confortabil. Încercaţi să îi oferiţi cât mai multe detalii despre propria persoană şi despre ceea ce vă doriţi de la viitoarea locuinţă. 
Arătaţi-i cât mai multe imagini din reviste, site-uri de „home and deco” sau hoteluri unde găsiţi atmosfere pe gustul vostru. Spuneţi-i despre hobby-urile voastre şi despre obiceiurile pe care le practicaţi zi de zi. Crearea unei relaţii apropiate cu un designer poate duce la un proiect personalizat şi potrivit beneficiarului. 
Imaginaţi-vă că un designer sau un arhitect este precum un croitor care urmează a vă face un costum la comandă. Acel croitor are nevoie să vă măsoare şi să vă cunoască corpul pentru a putea croi un costum pe măsură!
 
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO