fbpx

Căutare

Share this article

Şi-a câştigat popularitatea datorită interpretării lui Spider-Man, dar a câştigat recunoaşterea criticilor datorită multor altor roluri, cu mai puțină priză la public, dar îndelung lăudate şi premiate. Nu-i place să fie în centrul atenţiei şi de aceea nu-l vezi prea des pe copertele revistelor. Îi place să muncească însă şi asta se vede în rezultatele lui. Andrew Garfield a fost şi anul acesta la un pas de Oscar, însă statueta a ajuns la Will Smith. Are alte multe premii totuşi în palmares: un Tony, un Glob de Aur, unul de la British Academy television şi multe nominalizări.

Un copil sensibil, crescut cu iubire şi sprijin

Andrew Garfield s-a născut în cetatea filmului, la Los Angeles. La vârsta de 3 ani părinţii au decis însă că e mai bine pentru el şi fratele lui mai mare să crească în ţara natală a mamei, în Marea Britanie. Aşa că s-au mutat cu toţii într-un orăşel de pe coasta de est a ţării, locul unde crescuse şi mama sa. Andrew a început să meargă la şcoală acolo, iar părinţii şi-au deschis un magazin cu obiecte de iluminat şi decoraţiuni interioare. Când afacerea a eşuat, mama s-a angajat ca educatoare la grădiniţă, iar tatăl, ca antrenor la un club de înot. I-au arătat mereu că oricât de complicată ar fi viaţa, există mereu soluţii.

Tatăl meu este un factor motivaţional extraordinar şi un bărbat care te inspiră.

Andrew Garfield şi părinţii săi, foto: Twitter

Părinţii l-au încurajat mereu să se exprime liber şi să-şi dezvolte creativitatea, aşa că, după spusele sale, acasă era mereu ca un clovn pus mereu pe glume şi distracţie. La şcoală era însă exact opusul, era introvertit şi ţinta bullyingului din partea unora dintre colegi pentru că era mic şi slab. Nu l-a ajutat prea tare la încrederea în propria persoană nici faptul că fratele lui era cel mai bun la şcoală şi extrem de inteligent, după propriile spuse. De altfel, Benjamin este un medic pneumolog de renume, iar Andrew este cel mai mare susţinător al lui.

Andrew Garfield, foto: pinterest.com

Andrew a urmat cursuri de gimnastică şi înot, iar la gimnastică a fost chiar foarte bun. La 12 ani ieşea al treilea la campionatul naţional şi asta doar pentru că a greşit un element la sol. Altfel ar fi putut ajunge pe primul loc. Ambele sporturi aveau să îşi pună amprenta mai târziu, în performanţele sale actoriceşti.

Mai ales că cel mai mult îşi dorea să îi distreze pe ceilalţi. Când era copil îşi dorea să cânte şi să danseze ca Justin Timberlake, idolul multora dintre puştanii din acele vremuri. Avea să-l întâlnească ceva mai târziu pe cântăreţ, când au filmat împreună pentru The Social Network. Era pasionat şi de filmele cu super eroi, neştiind că va ajunge să-l interpreteze chiar pe cel al cărui costum l-a purtat, Spider Man.

Actoria nu a fost prima lui alegere

În ciuda acestor lucruri, Andrew era convins că va urma o facultate de business. Asta până când, încurajat de un prieten care voia să completeze o grupă de teatru, s-a înscris la nişte cursuri de actorie.

În visele din copilărie am visat să joc în filme exact cum mă gândeam să devin un skater profesionist, un astronaut sau un star rock. Niciodată nu m-am gândit că o să şi fac asta cu adevărat.

Şi nici nu se considera vreun talent. Profesorul lui de teatru a văzut cu totul şi cu totul altfel lucrurile, aşa că a insistat că ar trebui să se gândească la o carieră în domeniu. La 18 ani Andrew Garfield era acceptat la una dintre cele mai prestigioase şcoli de artă dramatică din Regat, Royal Central School of Speech And Drama din cadrul University of London. Sir Laurence Olivier, Judi Dench şi Carrie Fisher sunt doar câţiva dintre absolvenţii celebri ai acesteia.

Andrew Garfield

Celebritatea l-a luat prin surprindere

Imediat după absolvire, în 2004, Garfield s-a îndreptat către teatru şi în acelaşi an a luat şi primul său premiu pentru Cel mai bun debutant. Doi ani mai târziu era premiat din nou de către juriul celor mai vechi premii din industrie din Marea Britanie, iar între timp îşi făcea debutul şi în televiziune. Avea să se facă remarcat însă în 2007, cu rolul său din sezonul 3 al Doctor Who, când cei de la Variety îl menţionau pe lista cu cei 10 actori pe care merită să-i urmăreşti. A fost anul în care şi-a făcut debutul şi la Hollywood, în Lions for Lambs, în compania unor nume grele precum Meryl Streep, Robert Redford şi Tom Cruise.

Sunt norocos să lucrez la acelaşi proiect cu el, chiar dacă nu mă aştept să fiu recunoscut apoi de către public. Mi-am făcut treaba şi cred că a fost OK. Nu pot să spun că am fost bun, dar nu pot să spun că am fost nici rău.

Andrew Garfield în Lions for Lambs, foto: pinterest.com

Ce-i drept, nu acela era rolul care avea să-i aducă recunoaşterea, ci cel din Boy A, lansat în toamna aceluiaşi an. Andrew Garfield a intrat în pielea unui criminal care încearcă să-şi refacă viaţa după anii petrecuţi în închisoare, iar interpretarea lui a făcut ca criticii de film din toată lumea să scrie cronici extraordinare. Acelaşi rol avea să-i aducă şi primul mare premiu din palmares, BAFTA pentru Cel mai bun actor. A fost atât de emoţionat încât a făcut un mic atac de panică în seara aceea. Cu toate astea, a continuat să pună sub semnul îndoielii calităţile sale actoriceşti.

Nu cred că o să fiu vreodată celebru. E doar o presimţire pe care o am. Simt că munca pe care o fac a fost foarte concretă până acum şi nu e tocmai de masă, aşa că până nu fac un proiect convenţional cred că sunt în siguranţă.

Cu toate astea, laudele la adresa lui au continuat. În 2008 a fost trecut pe lista actorilor cu mult potenţial la Festivalul de la Berlin, după rolul minor din The Other Boleyn Girl şi nici următoarele sale interpretări nu au trecut neremarcate de către critici. Tragedia romantică Never Let Me Go a scos din el sensibilitatea care îl caracterizează, în timp ce The Social Network i-a adus un nou premiu BAFTA şi prima nominalizare la Globurile de Aur. Criticii s-au întrecut în laude la adresa lui şi au contestat puternic faptul că actorul nu a fost nominalizat la Oscaruri pentru interpretarea sa. Avea să o primească pe prima în 2016 pentru rolul din Hacksaw Ridge.

A urmat apoi distribuirea lui într-un film cu buget uriaş şi cu multă priză la public. Andrew Garfield a primit rolul lui Peter Parker în The Amazing Spider-Man, iar provocarea a fost mai mare decât şi-ar fi putut imagina. Ca să poată intra cât mai bine în pielea personajului pe care îl îndrăgea în copilărie a urmat cursuri de yoga şi pilates şi a studiat mişcările atleţilor şi păianjenilor deopotrivă. A încercat să construiască un personaj autentic şi a reuşit. Ce nu a reuşit însă a fost să se adapteze la celebritate şi la tot ce implică ea. În turneul de promovare a părut mereu stingher şi parcă nemulţumit că era acolo.

Sunt un om sensibil şi destul de anxios, deşi înţeleg că trebuie să ajung şi în zona asta uneori.

Distribuirea lui în musicalul Tick, Tick… Boom a fost o surpriză pentru toată lumea având în vedere lipsa lui de experienţă în această zonă. Regizorul Lin-Manuel Miranda a fost convins de maseurul lui, acelaşi cu al lui Garfield, că actorul cântă şi o face foarte bine. Miranda fusese deja impresionat de interpretarea lui din Angels in America, aşa că l-a sunat pe acesta şi i-a propus rolul.

Nu ştiam dacă poate să cânte, dar simţeam că el putea face orice. Aşa că l-am distribuit deja în capul meu cu un an înainte să vorbesc cu el despre asta.

Experienţa lui Miranda în teatrul muzical şi-a spus cuvântul. L-a pregătit pe Garfield cât a putut de bine, dar l-a trimis şi la un antrenor de voce şi la un profesor de pian astfel încât camera să nu surprindă vreo notă apăsată greşit. Iar munca a dat roade, actorul primind a doua nominalizare la Oscar pentru interpretarea sa. A ratat premiul în faţa lui Will Smith, care a plecat acasă cu statueta dar şi un scandal de proporţii, după ce l-a lovit pe Chris Rock în timpul ceremoniei, din cauza unei replici nepotrivite la adresa soţiei sale.

Citeşte şi: Oscar 2022: Filmul CODA marele câștigător și Will Smith cel mai căutat nume pe Google. Un acces de furie și o palmă în direct i-au adus actorului mai multă popularitate decât lui Zelensky – LIFE.ro

Viaţa personală, un bun de preţ

Actorului nu-i place să vorbească despre viaţa sa privată, însă câteva lucruri despre asta tot au ieşit la iveală. Prima sa relaţie de când a început să fie recunoscut la nivel mondial a fost cu actriţa Shannon Woodward, cu care a fost vreme de 3 ani. La scurt timp a început o relaţie cu partenera sa de platou din timpul filmărilor pentru The Amazing Spider-Man, Emma Stone. 4 ani au fost împreună, iar apoi presa a vorbit despre relaţii cu Susie Abromeit, vedeta din Jessica Jones şi cântăreaţa Rita Ora. În 2019 numele lui a fost alăturat cu cel al actriţei irlandeze Aisling Bea, iar 2 ani mai târziu a fost surprins în compania modelului Alyssa Miller.

Da, cred în dragoste la prima vedere, dar cred şi că poţi iubi pe oricine dacă îi cunoşti povestea. Cred că noţiunea modernă a dragostei romantice este greşită şi creează o mulţime de probleme în lumea asta modernă.

Andrew Garfield şi Emma Stone, foto: phantombuddy.com

Deşi în general nu vorbeşte despre viaţa lui personală, actorul a făcut o excepţie după ce şi-a pierdut mama, răpusă de cancer. A aflat că este bolnavă chiar înainte să înceapă filmările pentru The Eyes of Tammy Faye, iar mama i-a spus foarte clar că se va lupta cu el până la ultimele puteri ca să nu rateze proiectul din cauza ei. A filmat, apoi a zburat în Anglia, unde i-a stat alături până la final. A folosit apoi munca, filmările pentru Tick, Tick… Boom, pentru a putea să facă faţă durerii provocată de pierderea ei.

Aceste 2 săptămâni în care am putut să fiu cu ea au fost poate cele mai profunde 2 săptămâni din viaţa mea. Pot să onorez cea mai frumoasă persoană pe care am cunoscut-o în viaţa mea prin arta mea şi să folosesc asta ca o modalitate de vindecare, ca un fel de a-mi coase rănile.

O altă pierdere grea pentru actor a fost cea a prietenului său, Heath Ledger.

Sensibilitatea lui Andrew Garfield se observă cu uşurinţă şi în implicarea lui în diverse cauze caritabile, indiferent de situaţia în care se află. Când el şi Emma Stone erau urmăriţi de paparazzi prin New York cei 2 şi-au acoperit feţele cu hârtii pe care au scris numerele unor ONG-uri dedicate pacienţilor bolnavi de cancer, sprijinirii tinerilor din medii defavorizate sau a copiilor diagnosticaţi cu autism, alături de mesajul:

Acestea sunt lucrurile care contează. Să aveţi o zi bună!

Când Ellen DeGeneres i-a cerut să facă o săritură pe spate, în faţa publicului, actorul a zis că pentru o cauză bună îşi riscă sănătatea. El a sărit, ea a făcut o donaţie de 30.000 de dolari către o organizaţie care sprijină pacientele cu cancer de sân.

Imagini din acest articol ne-au fost furnizate de depositphotos.com.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO