Cum alegi banca cu care lucrezi - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cum alegi banca cu care lucrezi

Cum alegi banca cu care lucrezi este o decizie importantă, dar câtă vreme ştii care sunt factorii pe care trebuie să îi iei în considerare şi ştii exact care sunt interesele tale în această relaţie, lucrurile se simplifică mult.
Share this article

Pentru unii pare floare la ureche, pentru alţii pare cel mai greu lucru din lume. Credem că, până la urmă, lucrurile sunt undeva la mijloc. Cum alegi banca cu care lucrezi este o decizie importantă, dar câtă vreme ştii care sunt factorii pe care trebuie să îi iei în considerare şi ştii exact care sunt interesele tale în această relaţie, lucrurile se simplifică mult.

Cum alegi banca cu care lucrezi dacă eşti salariat

Pentru un simplu cont bancar în care să îţi primeşti salariul sau să încasezi alte venituri, lucrurile esenţiale pe care e bine să le verifici sunt taxele şi comisioanele pe care le percepe banca respectivă pentru extragerile de la bancomat, pentru plăţi online şi internet banking, de exemplu. O idee bună este să vezi şi ce oferte au băncile pentru cei care deschid un cont de salariu la ei pentru că poţi primi diverse avantaje, de la taxe 0 la carduri de credit sau chiar finanţări obţinute cu condiţii mai prietenoase.

Un alt aspect important pe care trebuie să îl ai în vedere legat de felul cum alegi banca cu care lucrezi este legat de posibilitatea de depozite de economii, şi aici luăm în considerare atât dobânzile şi comisioanele, cât şi eventuale termene la depozite.

Posibilitatea obţinerii de overdraft, creditul de valoarea unui anumit număr de salarii, este şi ea de analizat, împreună cu comisioanele aferente sau a unui card de credit. În acest caz ai de urmărit nu doar taxele şi comisioanele, ci şi magazinele partenere. Va conta mult acest aspect atunci când vei decide să îl foloseşti.

Cum alegi banca cu care lucrezi dacă eşti antreprenor

Dacă ai un business lucrurile se schimbă puţin. Ai nevoie să găseşti o bancă ce poate să îţi protejeze şi să îţi minimizeze costurile în funcţie de tranzacţiile pe care plănuieşti să le faci: interbancare, intrabancare, în alte monede decât cea locală.

Iată o listă cu costuri la care e indicat să faci o analiză comparativă între băncile pe care le vizezi:

  • Comisionele de deschidere şi administrare a contului sau conturilor – Sunt unele bănci care oferă facilităţi start-up-urilor sau afacerilor la început de drum, precum costuri 0 în primul an de contract. Atenţie însă la celelalte comisioane şi la taxele de după primul an, să nu te trezeşti că gratuitatea nu a fost chiar gratuită.
  • Comisioanele de depunere şi de retragere a numerarului – Aici, pe lângă comisioanele în sine, e bine să ştii şi care sunt limitele de retragere. Sunt bănci la care limitele zilnice sunt destul de reduse.
  • Online banking – Verifică taxele, precum şi modul de logare în sistem. Unii preferă token-ul, alţii logarea prin sms, de exemplu.
  • Comisioanele de transferuri interbancare – Aici o să ai un interes şi mai crescut, îndeosebi dacă ştii că vei avea multe astfel de tranzacţii. Poate la una, două pe lună nu ţi se par importante, dar la numai câteva tranzacţii pe zi lucrurile şi cifrele se schimbă radical.
  • Comisioanele pentru încasări – E important să ştii câţi bani din cei pe care îi ai de primit de la clienţi ajung, efectiv, în contul firmei.
  • Comisionul la transferurile către alte ţări sau în altă valută decât cea naţională – Încasările sau plăţile în valută au, în multe cazuri, comisioane mult mai ridicate în comparaţie cu cele, să le spunem clasice. Sunt însă şi bănci care au egalat comisioanele în lei cu cele în euro în unele situaţii.
  • Costurile pentru POS, în cazul în care ai un magazin fizic
  • Costurile pentru e-commerce în cazul unui magazin online.

În urmă cu câţiva ani am fi recomandat să iei în calcul şi apropierea de sucursalele bancare şi numărul de ATM-uri din zonă sau oraş. Acum, având în vedere modalităţile complexe de tranzacţii online, nu mai este atât de important acest aspect. Sigur, ideal este să nu alegi o bancă aflată în partea cealaltă a oraşului, dar locul în care este poziţionată aceasta este mai puţin important ca oricând.

Este însă extrem de importantă posibilitatea deschiderii unei linii de credit la care să poţi apela în caz de nevoie, dar şi a condiţiilor de returnare a creditului, dacă ajungi să apelezi la el. Ai nevoie să ştii că te poţi baza pe o sumă importantă de bani în cazul unei investiţii sau plăţi de urgenţă, dar e important să ştii şi cât te costă să o returnezi.

La cum alegi banca cu care lucrezi este foarte importantă şi securitatea în modul virtual. Fie că deschizi un cont în nume personal sau unul pentru o entitate juridică, este reconfortant să ştii că banca respectivă are un program foarte bun de securitate în tranzacţiile online, dar şi că îşi asumă eventualele atacuri cibernetice şi pierderile suferite în acest fel. Şi este important şi să ai un om de legătură cu banca, un om care să îţi confere încredere şi să te poată ajuta atunci când ai nevoie.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora