Cum e să trăiești și să muncești diagnosticat cu Parkinson. Povestea de viață a lui Michael J. Fox, actorul ce a primit un Oscar onorific pentru lupta sa împotriva acestei maladii - LIFE.ro
Mergi la conținut

Michael J. Fox este un actor, autor și producător canadian-american. Afectat de boala Parkinson la vârful carierei sale, el este, de asemenea, activ în susținerea unui remediu pentru această boală.

Aparținând unui mic oraș canadian, și-a realizat pasiunea pentru actorie la o vârstă foarte fragedă. A renunțat la facultate la vârsta de 18 ani, s-a mutat în Los Angeles, SUA și foarte curând a devenit o icoană pentru adolescenți.

S-a impus nu numai ca un model pentru adolescenți, ci și ca un actor adult cu drepturi depline, pe măsură ce au trecut anii. Cu o carieră de peste 30 de ani, el a devenit o față cunoscută în televiziunea primetime și, de asemenea, pe marele ecran.

Citește și: Greu de ucis, dar nu greu de pensionat: povestea vieții lui Bruce Willis, actorul ce ne-a încântat copilăria, se retrage azi de pe scenă din cauza unei boli nemiloase

El are numeroase premii, inclusiv premiile Emmy, Globul de Aur și Screen Actor Guild. Când a fost diagnosticat cu boala Parkinson în 1991, nu a fost sfârșitul carierei lui Fox, mai degrabă l-a îndemnat să muncească și mai mult și, în cele din urmă, s-a transformat și într-un activist și pledează pentru cercetarea în vederea găsirii unui remediu.

Michael J. Fox a creat renumita Fundație Michael J. Fox pentru a ajuta oamenii care luptă cu boala Parkinson. Fundația este astăzi salutată drept „cea mai credibilă voce despre cercetarea Parkinson din lume”. Fox a fost numit Ofițer al Ordinului Canadei în 2010.

Când a fost diagnosticat cu boala Parkinson în 1991, nu a fost sfârșitul carierei lui Michael J. Fox, mai degrabă l-a îndemnat să muncească și mai mult

Actorul Michael J. Fox a primit un Oscar onorific pentru implicarea sa în lupta cu maladia Parkinson de care suferă și care s-a concretizat în fonduri de 1,5 miliarde de dolari pe care actorul le-a strâns de-a lungul timpului, pentru cercetarea bolii.

Michael J. Fox este un actor emblematic și autor a cărui carieră la Hollywood a fost marcată de aprecieri, onoare dar și premii la nivel mondial. În anul 2000 a înființat Fundația în 2000, după ce și-a dezvăluit public diagnosticul din 1991, la vârsta de 29 de ani, cu boala Parkinson.

Actorul Michael J. Fox, care a fermecat publicul în comedia TV din anii 1980 „Family Ties” și în filmele „Înapoi în viitor”, a primit un Oscar onorific pentru implicarea sa în lupta cu maladia Parkinson de care suferă, care s-a concretizat în fonduri de 1,5 miliarde de dolari pe care actorul le-a strâns de-a lungul timpului, pentru cercetarea bolii.

Actorul în vârstă de 61 de ani a primit statueta care recompensează angajamentul umanitar al unei personalităţi din lumea cinematografiei, cu prilejul unei seri de gală desfăşurată la Los Angeles, la care au luat parte numeroase celebrităţi de la Hollywood.

„Mă faceţi să tremur, opriţi-vă!”, a glumit actorul în timp ce era ovaţionat în picioare, calificând această recompensă „drept o onoare complet neaşteptată”.

Michael J. Fox s-a născut Michael Andrew Fox în anul 1961 din părinții William și Phyllis în Edmonton. „J” din numele său a fost adoptat de către el ca un omagiu adus legendarului actor Michael J. Pollard. Fox s-a mutat de mai multe ori în timpul copilăriei sale împreună cu părinții, fratele și trei surori. În cele din urmă și-au găsit casă în Burnaby, când tatăl său William Fox s-a retras din Forțele Armate Canadiene în 1971.

Să trăiești și să lucrezi cu boala Parkinson

În 1991, la doar 29 de ani, actorul a fost diagnosticat cu boala Parkinson, iar medicii i-au spus că mai are doar zece ani de activitate. Șapte ani nu a mai împărtășit vestea publicului și apoi s-a angajat într-o campanie pentru creșterea cercetării asupra bolii Parkinson.

Fox și-a anunțat retragerea din „Spin City” în ianuarie 2000, începând cu încheierea celui de-al patrulea sezon și al celui de-al 100-lea episod. Mai târziu în acel an, a lansat Fundația Michael J. Fox pentru Cercetarea Parkinsonului, pe care New York Times a numit-o „cea mai credibilă voce despre cercetarea Parkinson din lume”. Astăzi, cel mai mare finanțator non-profit din lume pentru dezvoltarea de medicamente pentru Parkinson, Fundația a stimulat căutarea unui remediu pentru boala Parkinson. Fox este larg admirat pentru munca sa neobosită ca avocat pacient.

În 2012, Fox și-a anunțat intenția de a reveni la actorie cu normă întreagă. În 2013, s-a întors la rețeaua de televiziune de prime ore în rolul lui Mike Henry la „The Michael J. Fox Show” de la NBC. Spectacolul, care a câștigat rapid atenția la nivel național, s-a centrat pe un iubit prezentator de știri și un bărbat de familie care se întoarce la muncă în urma unui diagnostic cu PD.

De asemenea, Fox a continuat să emoționeze fanii care interpretează avocații vicleni în arcurile de invitați cu mai multe episoade din drame de succes.

Fox este beneficiarul mai multor premii pentru realizări pe viață pentru realizări în actorie, inclusiv Premiul Hoerzu pentru Camera de Aur din 2011 și Premiul pentru serviciu distins al Asociației Naționale a Radiodifuzorilor din 2010.

Actorul a primit numeroase premii umanitare pentru munca sa și a fost numit Ofițer al Ordinului Canadei în 2010 

Fox este, de asemenea, cel mai bine vândut autor a patru cărți. Cel mai recent memoriu al său, No Time Like the Future: An Optimist Considers Mortality, a fost publicat pe 17 noiembrie 2020. A Funny Thing Happened on the Way to the Future, un compendiu de înțelepciune pentru absolvenți, a fost publicat în aprilie 2010. Always Looking Up: The Adventures of an Incurable Optimist, publicat în aprilie 2009, a debutat pe locul doi în topul celor mai bine vândute New York Times. Acesta a fost însoțit de o specială ABC-TV în orele de maximă audiență, care a fost nominalizată la un Emmy pentru cea mai bună specială de non-ficțiune.

În plus, înregistrarea sa audio de la Fox a câștigat premiul Grammy în 2010 pentru Cel mai bun album de cuvinte vorbite, o onoare pentru care au fost nominalizate toate cele trei cărți. Prima sa carte, cartea de memorii din 2002 Lucky Man, a fost, de asemenea, un bestseller la New York Times și la nivel național.

Fox este beneficiarul diplomelor onorifice de la Institutul Karolinska din Suedia, Universitatea din New York, Școala de Medicină Icahn din Mount Sinai, Universitatea din Columbia Britanică și Universitatea Stony Brook.

Fox a vorbit și a scris pe larg despre predispoziția sa de a privi provocările, inclusiv boala lui Parkinson, printr-o lentilă de optimism și umor. Mesajul său a fost întotdeauna unul de recunoștință pentru sprijinul pe care l-a primit de la colegii săi pacienți cu Parkinson și de speranță și încurajare pentru fiecare decizie de a lua măsuri – indiferent cât de mare sau mică – pentru a ajuta la avansarea cercetării către urmărirea unui tratament.

Sursa foto: depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora