fbpx

Căutare

Share this article

Sistemul digestiv are un rol esențial în sănătatea întregului organism, iar orice dezechilibru se manifestă nu doar la nivel fizic, ci și psihic. Mai mult, o serie de afecțiuni din sfera psihiatrică sunt puternic influențate de ceea ce se întâmplă la nivel gastrointestinal, iar imunitatea este și ea strâns legată de microbiota intestinală.

În cadrul Sănătatea în focus, o inițiativă educativă Secom, realizată în parteneriat cu Smart Living, dr. Irina Dijmărescu, medic specialist Gastroenterologie pediatrică, ne-a explicat cum funcționează axa creier- intestin, intens studiată de specialiști în ultimii ani, și care e legătura dintre imunitate și sistemul digestiv. ”Întrucât suprafața intestinală desfășurată este cea mai mare interfață între mediul extern și cel intern, este plauzibil să credem că tot ce se regăsește la acest nivel ar avea un impact major asupra stării noastre de sănătate. În ultimii ani, a fost studiată din ce în ce mai mult microbiota umană și felul în care aceasta influențează sănătatea unei persoane. Iar la nivel intestinal se găsește cel mai mare număr și cea mai mare densitate de bacterii din organismul uman”, explică medicul.

Modificările aduse sistemului digestiv de alimentația de tip vestic și de consumul de antibiotice

Prin urmare, microbiota intestinală funcționează precum un sistem imunitar, care fie promovează sănătatea, fie ne predispune la boli. ”Dezechilibrul microbiotei intestinale se numește disbioză și înseamnă, de fapt, modificarea tipului și a numărului de bacterii care sunt prezente în mod normal la nivel intestinal. Acest lucru ne poate face susceptibili la o multitudine de boli, pentru că microbiota modulează și sistemul imun, sistemul endocrin și sistemul nervos”.

Medicii au observat că în ultimii 200 de ani microbiota s-a modificat semnificativ, cu precădere în țările dezvoltate. Pe de o parte, este vina alimentației de tip vestic, bogată în grăsimi saturate și alimente procesate, pe de altă parte, o contribuție însemnată a avut-o consumul de antibiotice, hrănirea cu lapte praf și chiar nașterile prin cezariană, care nu permit copilului expunerea la flora microbiană a mamei.

Citește și: Alimente care conțin probiotice. 9 alegeri înțelepte pentru sănătatea sistemului digestiv

Pentru restabilirea florei intestinale, se folosesc cu succes probiotice, microorganisme vii care împiedică multiplicarea bacteriilor dăunătoare și mențin echilibrul celor bune. ”Întrucât probioticele conțin specii diferite de microorganisme, ele trebuiesc întotdeauna alese împreună cu specialistul, pentru a putea obține efectul dorit. Există laboratoare, este adevărat, nu în țara noastră, care, în urma analizei microbiomului intestinal, alcătuiesc probiotice personalizate. Este esențial, de asemenea, să alegem produse de calitate, care să fie realizate de producători de încredere, astfel încât ele să fie verificate, să provină din surse sigure, să nu ne asumăm riscuri”, subliniază medicul.

Continuarea articolului, AICI

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO