Cum îți menții pielea hidratată în sezonul rece? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Dacă pielea ta dă semne de uscăciune în ultima vreme, ei bine, e timpul să afli cum îți menții pielea hidratată în sezonul rece.

Vremea rece, vântul aspru și aerul umed din interior, toate acționează ca niște agenți ce urmează aceeași conspirație: cum să-ți usuce pielea în timpul lunilor de iarnă, eventual să-i lase și niște crăpături pe ea. Uscăciunea de iarnă apare acolo unde glandele sebacee nu funcționează la cel mai bun nivel. Obrajii, brațele și picioarele sunt acele părți ale corpului care nu au aproape deloc glande sebacee și astfel se usucă primele în timpul iernii.

Și din moment ce pielea de pe mâini este mai subțire decât în alte părți, are nevoie de extra protecție și îngrijire.

Cum îți menții pielea hidratată în sezonul rece? Urmează aceste reguli:

  1. Băile și dușurile lungi sau saunele, în timpul lunilor de iarnă. De ce? Apa fierbinte te poate lăsa fără pielea hidratată. În schimb, fă băi sau dușuri cu apă la o temperatură moderată și de durată scurtă.
  2. Dacă faci baie, adaugă câteva picături de uleiuri esențiale ce vor ajuta la hidratarea pielii. Iasomia, mușețelul sau floarea de ylang-ylang sunt foarte bune pentru glandele tale. Uleiul esențial de neroli, de lămâie sau mușcată sunt excelente pentru crăpături. Iar rozmarinul, menta sau salvia sunt ideale pentru tenul acneic.
  3. Lubrifiază-ți pielea cu uleiuri esențiale sau cu unt de cacao după duș sau baie. Untul de cacao reprezintă o alternativă naturală la cremele hidratante pe bază de petrol. Aplică uleiurile sau produsele hidratante atunci când pielea este încă umedă. Astfel, hidratarea acționează în profunzimea pielii și nu se evaporă în aer.
  4. Exfoliază pielea uscată cu un scrub de corb, de câte ori simți nevoia. De două sau trei ori pe săptămână, ar trebui să fie suficient. O variantă naturală și foarte eficientă este o jumătate de ceașcă de muguri de pin măcinați și amestecați cu un ulei ușor. Această mixtură de aplică pe corp cu mișcări circulare blânde, iar apoi se clătește.
  5. Folosește un umidificator pentru a păstra umiditatea în casă sau la birou. Cu cât este mai cald în interior, cu atât aerul va fi mai uscat. Umiditatea este cea care împiedică uscarea pielii.
  6. Verifică eticheta produselor tale de îngrijire a pielii și evită tonerele sau alte produse ce conțin alcool și care pot usca pielea. Optează în schimb pentru produse care conțin ingrediente mai puțin astringente precum extractul de alun.

Citește și:

Cum îţi îngrijeşti mâinile pe timpul iernii

Cum îți menții pielea hidratată în sezonul rece? Alege un complex sănătos

Pielea uscată poate apărea și în alte anotimpuri, nu doar iarna și mai poate fi simptomul unei afecțiuni cronice. Cele mai comune sunt eczemele, psoriazisul sau rosacea. De aceea, dacă observi roșeață, uscăciune sau crăpături la nivelul pielii, cere sfatul unui dermatolog.

În plus, indiferent de cât de bine îți îngrijești pielea, dacă nu mănânci cum trebuie, aceasta nu va fi moale, mătăsoasă și cu un aspect sănătos. De ce ai nevoie?

  • Bea cel puțin doi litri de apă pe zi. Cafeaua, ceaiul și sucurile nu se pun.
  • Alege alimente bogate în apă precum supe și castraveți și evită-le pe acelea crocante și sărate. Alimentele uscate pot contribui pe viitor la deshidratarea pielii.
  • Asigură-te că primești suficiente grăsimi sănătoase precum omega 3 și omega 6 în dieta ta. Acești acizi grași se găsesc în semințele de in, în nuci și ulei de nuci, dar mai ales în pește. De asemenea, este foarte importantă vitamina E pentru a avea o piele hidratată și sănătoasă.

Buze și cuticule uscate?

Atât buzele, cât și cuticulele se pot usca și crăpa în timpul sezonului rece. Pentru a-ți păstra buzele moi, spală-le de câteva ori pe săptămână cu periuța de dinți, fără pastă. Astfel ajuți la exfolierea pielii uscate. Apoi aplică, cât de des e nevoie, ulei cu vitamina E sau unt nesărat direct pe buze.

Pentru cuticule, înmoaie-le 5-10 minute pe zi, sau de câteva ori pe săptămână, în ulei de măsline.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora