Cum îţi organizezi vacanţa de vară: online sau printr-o agenţie de turism? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cum îţi organizezi vacanţa de vară: online sau printr-o agenţie de turism?

Vacanţa de vară este acea perioadă la care visăm aproape un an întreg. Fie că o petrecem cu familia, fie cu prietenii, simţim nevoia să o organizăm din timp pentru a avea parte de o super experienţă de care să ne amintim restul anului.
Share this article

Vacanţa de vară este acea perioadă la care visăm aproape un an întreg. Fie că o petrecem cu familia, fie cu prietenii, simţim nevoia să o organizăm din timp pentru a avea parte de o super experienţă de care să ne amintim restul anului.

Dacă acum 5-10 ani turiştii apelau în cea mai mare parte la agenţiile de turism de pe piaţă, în ultima perioadă trend-ul este rezervarea online. Există nenumărate platforme online de unde îţi poţi alege destinaţia, site-uri care vin cu oferte foarte bune de preţ pentru cazare, bilete de avion şi chiar închiriere de maşini.

Însă, dacă nu ai suficient timp şi talent să vânezi ofertele, să cauţi şi să alegi cele mai bune destinaţii, cea mai potrivită alegere rămâne în continuare agenţia de turism care se ocupă în întregime de vacanţa ta, contra unui comision de agenţie.

Vacanţa online

Personal prefer să-mi organizez vacanţa online, să caut şi să vânez cele mai bune oferte. Îmi place să văd nenumărate locaţii, să mă uit la poze, să caut informaţii legate de locul în care merg, să programez zboruri cu avionul atunci când este cazul şi să aleg din timp chiar maşina pe care vreau să o închiriez. Fac asta de mulţi ani şi am căpătat experienţă. Am prieteni cărora însă, acest lucru lise pare extrem de complicat şi aleg să-mi delege mie această responsabilitate care pentru ei pare că ar dura o veşnicie. Cred că primul lucru este să-ţi placă să faci asta, iar apoi totul decurge de la sine.

Important de menţionat este că trebuie să fii extrem de atent la toate detaliile. Să citeşti cu atenţie condiţiile pentru că, în unele cazuri, banii nu mai pot fi returnaţi în cazul în care rezervarea se anulează. De asemenea, din experienţa ultimilor ani, am învăţat că trebuiesc discutate în scris, de la bun început toate detaliile şi condiţiile rezervării.

Iată câteva platforme de unde te poţi inspira pentru alegerea celor mai frumoase destinaţii.

Voi începe cu directbooking.ro, o platformă românească de turism, unde poţi alege oferte de cazare atât pentru destinaţii din ţară, cât şi pentru destinaţii din lumea întreagă. De exemplu, pentru regiunea Toscana din Italia, ţi se vor afişa 12 pagini de hoteluri din care poţi alege. Poţi alege şi tipul de transport, individual, cu autocarul sau cu avionul. Ca şi în cazul unei vacanţe printr-o agenţie de turism, până la finalul lunii martie există discount-uri speciale pentru early booking. De asemenea, există şi aici oferte last minute de care puteţi profita.

Pentru o altfel de aventură poţi alege secretescapes.com. Şi aici poţi alege orice îţi doreşti: cazare, transport, experienţe. Ofertele de preţ sunt negociate, iar unele hoteluri oferă în acest preţ şi mici facilităţi şi atenţii pentru oaspeţii lor. Foarte la modă sunt vacanţele Spa, iar secretescapes.com are chiar o secţiune dedicată acestui tip de vacanţă.

Pentru o vacanţă în zona de lux, vizitează platforma kiwicollection.com. Aici vei găsi cele mai bune oferte pentru hoteluri şi resorturi de lux din toată lumea. Pentru Dubai, de exemplu,la începutul lunii iunie, am primit aproape 50 de oferte de cazare, cu preţuri începând de la 120 de euro/noapte până la 1250 de euro pe noapte. Chiar dacă este un site al destinaţiilor de lux, ai şi variante de discount-uri pentru early booking sau alte facilităţi gratuite în preţul oferit.

La categoria bilete de avion, site-ul autohton în acest domeniu este vola.ro. această platformă listează atât companiile low cost cât şi cele cu tarife la preţ întreg şi printr-o simplă introducere a cerinţelor de zbor, poţi primi ulterior cea mai bună ofertă de preţ pentru tine.

Alte două platforme pentru rezervarea zborurilor online sunt expedia.com şi skyscanner.ro, ambele aducând oferte foarte bune, în funcţie de preferinţele tale.

Grecia, Foto: iStock

Dacă eşti deschis unor noi experienţe, poţi încerca să arunci un ochi pe homeexchange.com. Această platformă pune la dispoziţia utilizatorilor destinaţii de vacanţă în toată lumea. Condiţia este ca tu să ai o casă pe care să o dai la schimb celor în casa cărora vrei să mergi.

Foarte la modă este airbnb.com o platformă pe care găseşti proprietăţile unor oameni din toată lumea, nu hoteluri, pe care le poţi închiria la preţuri foarte bune. De asemenea, dacă ai disponibilitatea să cauţi cu atenţie, îţi poţi organiza o vacanţă de lux, într-o locaţie de poveste, la un preţ foarte bun.

Mare atenţie la review-urile caselor. Pe airbnb.com, la review-uri se găsesc şi alertele legate de anulările făcute de proprietar, aşa că dacă ai ales destinaţia şi vezi mai multe astfel de alerte, ar fi bine să fii foarte precaut. Review-urile sunt extrem de importante, de asemenea, în orice altă situaţie de booking online.

Concluzia este că dacă ai puţin timp şi disponibilitate, poţi face nişte rezervări extraordinare online şi poţi avea parte de nişte experienţe de vacanţă incredibile.

Vacanţa prin agenţia de turism

Marele avantaj al alegerii unei agenţii de turism este acela că economiseşti foarte mult timp. Al doilea mare avantaj este acela că poţi primi oferte personalizate în funcţie de cerinţele şi nevoile tale. O agenţie de turism îţi poate organiza o vacanţă nu numai în funcţie de destinaţia preferată, ci şi în funcţie de activităţile tale preferate. Poţi alege o vacanţă în care să faci scuba diving sau să joci golf, la cele mai bune preţuri.

Mare atenţie însă în momentul în care alegi agenţia de turism. Anul trecut au ştirile conform cărora o parte dintre agenţiile de turism au intrat în insolvenţă, lăsând românii care au plătit vacanţa, fără vacanţă, au făcut înconjurul presei. Pe site-ul Ministerului Turismului, ai o listă întreagă cu informaţii legate de agenţiile de turism acreditate, precum şi cu cele cărora li s-a retras licenţa.

Am stat de vorbă cu Laura Rotileanu, proprietara agenţiei Leader Tour care spune că agenţia pe care o conduce are în permanenţă oferte de nerefuzat, oferte last minute, city break-uri, dar şi vacanţe la preţuri extraordinare.

De ce să alegem o agenţie de turism în locul planificării unei vacanţe online?

În primul rând, este foarte important factorul timp. Să-ţi organizezi o vacanţă necesită timp şi puţină pricepere. În momentul în care lucrezi cu o agenţie de turism, practic beneficiezi de toată experienţa agenţilor de turism şi tot timpul necesar organizării excursiei îl preiau aceşti oameni.

Ofertele online la cazare, chiar şi la bilete de avion, par a fi mai mici decât ale unei agenţii de turism…

Sunt situaţii în care ofertele sunt mai mici, sunt situaţii în care ofertele sunt mai mari decât ale agenţiilor. Ofertele de turism sunt foarte multe. Este greu să compari ofertele fără să iei în calcul tot ce există pe piaţă. Sunt momente în care apare o ofertă online foarte bună. Dar acea ofertă o poate avea şi agenţia de turism. Însă, în general, tarifele pe care le au agenţiile de turism sunt tarife negociate, bazate pe un volum şi sunt tarife mai bune decât le poate obţine cineva care practic nu are un volum.

Care sunt preferinţele românilor în materie de turism pentru această vară?

Grecia rămâne în continuare pe un loc superior, Spania, creşte Portugalia şi facem şi eforturi să crească pentru că este o destinaţie frumoasă şi nu foarte uzuală pentru români.

Portugalia, Foto: iStock

În categoria vacanţe de lux, care sunt destinaţiile preferate?

Maldive şi Seychelle.

Agenţia Leader Tour pune la dispoziţie pachete complete de vacanţă?

Noi ne ocupăm de absolut tot ce înseamnă „vacanţă din casă în casă” ne place să spunem. Practic transferurile la şi de la aeroport (dacă se doresc) biletele de avion, cazările, inclusiv rezervări la diverse spectacole, restaurante, meciuri.

Organizaţi şi pachete pentru experienţe, pentru cei care doresc o vacanţă la Spa, sau la golf, de exemplu?

Sigur. Noi facem turism individual şi practic pachetele pe care le gândim sunt pentru fiecare client, în funcţie de preferinţele acestuia.

Există o oarecare teamă a agenţiilor legată de ofertele online? Adică ofertele online vă pot acapara din piaţă?

Pentru un anumit segment de piaţă ofertele online sunt într-adevăr interesante, însă în cadrul nostru, noi fiind orientaţi către segmentul corporate şi către zona de medium-high, riscul este mai mic ca oamenii să se ducă în zona de online. În general preferă să aibă un consilier care să le pună la dispoziţie experienţa şi toate informaţiile.

În momentul acesta există vreo ofertă de neratat pusă la dispoziţie de către agenţia dumneavoastră?

În permanenţă avem oferte de neratat şi chiar trimitem săptămânal un newsletter cu city break-uri şi avem şi oferte speciale last minute, care sunt foarte interesante.

Când este cea mai bună perioadă pentru a ne organiza vacanţa de vară?

Varianta ideală este ca vacanţa să fie organizată din timp, cu câteva luni înainte, pentru a beneficia de cele mai bune tarife.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora